The Telegraph: Iat-o pe Laura Codruta Kovesi, femeia care conduce razboiul impotriva coruptiei

Joi, 15 Decembrie 2016, ora 11:00
14607 citiri
The Telegraph: Iat-o pe Laura Codruta Kovesi, femeia care conduce razboiul impotriva coruptiei
Foto: Arhiva Ziare.com

Dusmanii spun despre procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, ca este un adversar problematic, o intoarcere in era comunista in care statul facea abuz de putere si distrugea vieti dupa bunul sau plac.

Insa pentru simpatizati, Kovesi este o eroina. Este persoana care, in sfarsit, a inceput lupta impotriva elitei corupte si puternice, despre care romanii cred ca saraceste tara de decenii, scrie The Telegraph.

Kovesi, "femeia in fata careia tremura Romania", laudata in Der Spiegel: In loc de cafea bea lacrimi de corupti

Infiintata in 2003, DNA a avut ani intregi o reputatie nu tocmai buna, pentru ca putini au fost cei care au crezut in capacitatea institutiei de a eradica flagelul coruptiei.

Insa in 2013 comanda a fost preluata de Kovesi, care deja fusese cel mai tanar procuror general al Romaniei, precum si jucator profesionist de baschet la un moment dat.

Sub conducerea sa, DNA a devenit un organism puternic, care a adus in fata justitiei inalti demnitari si care a inceput sa reduca valul de coruptie.

"Doar anul trecut, DNA a pus sub acuzare peste 1.250 de inculpati pentru infractiuni de coruptie mare si medie. Printre ei s-au numarat un prim-ministru (Victor Ponta, aflat in functie in momentul punerii sub acuzare - n.red), cinci ministri, 16 deputati si cinci senatori, 97 de primari si viceprimari, 32 de directori de companii de stat si 497 de persoane pe pozitii de conducere in institutii publice", a declarat Kovesi pentru The Telegraph.

Publicatia aminteste ca Victor Ponta a fost pus sub acuzare in iulie anul trecut, pentru fals in inscrisuri, evaziune fiscala si spalare de bani. Au urmat protestele masive fata de clasa politica, izbucnite dupa incendiul din Colectiv (pe care multi l-au legat de coruptie), iar Ponta si-a dat demisia din functia de premier in noiembrie.

Insa razboiul impotriva coruptiei este de lunga durata. UE deseori eticheteaza Romania ca fiind una dintre cele mai corupte tari din Europa, iar Comisia Europeana o tine sub supraveghere, alaturi de Bulgaria, prin Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV).

Totodata, un studiu al Parlamentului European a estimat ca Romania a pierdut circa 15% din PIB-ul sau din cauza coruptiei.

Iar Kovesi recunoaste ca, in ciuda eforturilor sale, inca nu a prins toate persoanele corupte. Insa sustine ca romanii vad acum ca oamenii aparent intangibili raspund in fata Justitiei.

"Faptul ca ministri, senatori, secretari de stat si alti oficiali au fost investigati de DNA si condamnati in instanta dovedeste ca toata lumea este egala in fata legii, indiferent de statutul social sau avere", a declarat Kovesi.

Procurorul sef al DNA a subliniat ca acest lucru a dus la o schimbare a mentalitatii romanilor, care multa vreme au vazut coruptia ca pe o parte din viata lor pe care trebuie sa o indure.

"In ultimii trei ani, tot mai multi oameni au depus plangeri in legatura cu faptul ca li s-a cerut sa dea mita, iar tot mai multi functionari publici ne semnaleaza cand au suspiciuni de coruptie", a explicat Kovesi.

Succesul DNA a facut ca Laura Codruta Kovesi sa fie vazuta ca o celebritate in Romania si i-a adus admiratie in toata Europa.

A fost laudata de oficiali din Europa si Statele Unite, iar Franta i-a oferit cea mai inalta distinctie a sa, Legiunea de onoare in grad de Cavaler.

Oficial american: Admiram lupta impotriva coruptiei in Romania

Insa odata cu laudele au venit si critici. Jurnalul National, ziar detinut de Dan Voiculescu, condamnat la zece ani de inchisoare pentru coruptie, a numit-o pe Kovesi "procuror stalinist", insulta care a sugerat o intoarcere la zilele comunismului, cand oficialii aveau putere aproape nelimitata asupra cetatenilor simpli, mai scrie The Telegraph.

Ponta a spus ca Kovesi este un "procuror total neprofesionist", iar altii au sustinut ca, fiind capabila sa darame un prim-ministru, este acum cea mai puternica persoana din Romania.

"Daca vorbim despre cea mai puternica persoana, atunci eu cred ca toti romanii cinstiti sunt puternici. Sunt aceia care isi doresc o societate construita pe corectitudine si respect si aceia care, prin atitudinea si actiunile lor, arata ca vor o Romanie fara coruptie", a conchis Kovesi.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Kovesi laudata The Telegraph, #Kovesi lupta coruptie , #procuror general