Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Voiculescu cere demisia procurorului general si il ameninta pe Basescu

Duminica, 10 Aprilie 2011, ora 12:54
4655 citiri
Voiculescu cere demisia procurorului general si il ameninta pe Basescu

Senatorul PC Dan Voiculescu ii cere lui Traian Basescu demisia procurorului general Laura Codruta Kovesi in urma informatiilor potrivit carora aceasta ar fi facut publice informatii dintr-un dosar de urmarire penala, afirmand ca, in caz contrar, Parlamentul ar putea initia procedura de suspendare.

"Domnule presedinte, in 6 aprilie 2011 a devenit publica informatia referitoare la demersul abuziv al procurorului general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, care a trimis presei, pe canale neoficiale, informatii dintr-un dosar de cercetare penala.

Concret, doamna Kovesi si-a procurat informatii aflate intr-un dosar penal pe care nu il avea sub directa cercetare, le-a atasat si le-a trimis, de pe propria adresa de e-mail, unui ziarist. Prin acest demers, procurorul general a incalcat flagrant impartialitatea si obiectivitatea activitatii de cercetare penala", spune Voiculescu, intr-o scrisoare deschisa transmisa presedintelui.

Vicepresedintele Senatului sustine ca a asteptat cinci zile ca presedintele sa adopte o pozitie oficiala in acest caz, insa il acuza ca "nu e tocmai strain" de demersurile lui Kovesi, "cunoscandu-i deprinderile".

"Analizand profilul dumneavoastra si al echipei de propaganda care va serveste, pot estima ca veti incerca sa deturnati si acest caz catre lupta cu mogulii si securitatea. De altfel, propaganda este singurul capitol la care acest regim este, cu adevarat, competitiv.

Insa, pe masura ce radeti sau plangeti in direct si in reluare, pe masura ce impartiti romanii in buni si rai, slabi si grasi, bugetari si nebugetari, prieteni si dusmani, ati demolat institutiile fundamentale ale statutului roman", continua Voiculescu, acuzandu-l pe seful statului ca a "sabotat democratia" si a falimentat economia nationala, iar acum incearca sa compromita justitia.

"Doar intr-un stat mafiot, procurorul general poate deveni un canal, o palnie prin care se scurg informatii neoficiale. Doar sub un presedinte anticonstitutional, un astfel de procuror general ar fi mentinut in functie, chiar si dupa ce faptele sale au fost demonstrate public", mai spune Voiculescu, cerandu-i lui Basescu sa o revoce pe Kovesi in baza atributiilor sale constitutionale.

Senatorul spune ca, daca Basescu nu va respecta Constitutia, ar putea determina Parlamentul sa invoce din nou articolul 95, privind suspendarea. "Daca, in calitatea dumneavoastra de << presedinte jucator >>, << reper moral al natiunii >> si << campion al luptei impotriva coruptiei >>, nu vreti sa respectati Constitutia, ati putea determina Parlamentul sa invoce, din nou, art.95 din Constitutie - suspendarea din functie. Dar, estimez ca, intre doua rele, veti alege cum e mai bine pentru dumneavoastra si, evident, pentru tara", conchide Voiculescu.

Povestea "scurgerii" de informatii

Miercuri seara, intr-un comunicat remis presei, Parchetul General a precizat ca o serie de copii ale rechizitoriului in cazul referitor la Sorin Ovidiu Vintu-Octavian Turcan au fost remise presei in baza legii accesului la informatii publice si in urma unor solicitari din partea institutiilor media respective.

Ministerul Public a mai mentionat ca aceste documente in format electronic au fost remise exclusiv de biroul de presa al Parchetului General, de pe adresa de mail presa@mpublic.ro.

"La data de 14 octombrie 2010, Biroul de informare publica si relatii cu presa a remis mass-media Comunicatul de presa nr. 997/VIII-3/2010 privind trimiterea in judecata a inculpatilor Vantu Sorin Ovidiu si Turcan Octavian sub aspectul savarsirii infractiunii de favorizarea infractorului, precum si a inculpatului Stoian Alexandru sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la favorizarea infractorului, comunicat ce este disponibil pe site-ul www.mpublic.ro la rubrica Mass-media - Comunicate de presa - 2010.

In conformitate cu prevederile Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, precum si cu uzantele biroului de presa, ulterior trimiterii comunicatului, s-a transmis unor jurnalisti, in baza cererilor formulate, copii ale rechizitoriului mentionat.

Astfel, in ziua de 14 octombrie 2010 precum si in zilele ce au urmat, in baza solicitarilor adresate s-a transmis, in format electronic, de la adresa de e-mail presa@mpublic.ro, pe adresele de e-mail indicate in cereri, copia rechizitoriului intocmit in cauza, supusa anterior procedurii de protejare a datelor cu caracter personal ("curatat"), unor publicatii precum Adevarul, Curentul, Evenimentul Zilei, Jurnalul National, Mediafax, Puterea, Ring s.a...

Se impune a fi facuta mentiunea ca, in acest caz, comunicarea publica, in diferitele etape procesuale (masuri preventive, propunere arestare preventiva si trimitere in judecata), s-a realizat exclusiv prin intermediul comunicatelor de presa si al raspunsurilor la solicitari, furnizate de Biroul de informare publica si relatii cu presa", se arata in comunicatul Parchetului.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Voiculescu demisie procuror general, #Voiculescu demisie Codruta Kovesi, #Voiculescu suspendare Basescu , #procuror general