Ministrul Toader a incalcat Constitutia. Glontul de argint al presedintelui

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 23 Februarie 2018, ora 07:36
185634 citiri
Ministrul Toader a incalcat Constitutia. Glontul de argint al presedintelui

Eu inteleg ca atunci cand ai mana sucita la spate, din motive care pot merge cu mult mai adanc decat simpla agatare de scaun, e greu sa ramai vertical.

Dar felul in care ministrul Tudorel Toader si-a detonat intrega cariera de profesor universitar, nu atat prin cererea de revocare a sefei DNA, cat prin raportul delirant prin care a incercat sa-si justifice decizia, nu-l pot intelege.

Este un raport prin care dl Toader isi depaseste grav atributiile constitutionale si intra cu bocancii in zona exclusiva a CSM, chiar a instantelor de judecata.

Am sa va dau cateva exemple punctuale din cele 20 de capete de acuzare:

1.Dl Toader invoca in primul rand cele trei conflicte de natura constitutionala in care a fost implicata DNA anul trecut. Din start, din cele 10 conflicte anterioare constatate de CCR de-a lungul timpului, nimeni nu a fost sanctionat.

Pe fond, dl Toader se substituie CSM, ceea ce e neconstitutional. In chestiunea conflictului pe OUG 13, CSM a decis ca procurorii au actionat corect. Sa inteleg ca dl Toader contesta decizia CSM?

In chestiunea conflictului privind prezenta dnei Kovesi in fata comisiei alegerilor din 2009, avem o ancheta a Inspectiei Judiciare in curs, pe care dl Toader o ignora, cum ignora si decizia pe care o va lua CSM in aceasta privinta.

Cat priveste conflictul pe cazul Belina, mi se pare ca trebuie sa ai un tupeu cu totul iesit din comun pentru a invoca o speta in care ai pierdut si in care CCR a considerat, in pofida pledoariei tale, ca DNA nu a comis nicio greseala. In plus, "Belina" este un dosar in curs, asupra caruia ministrul Justitiei isi permite sa se pronunte.

2. Dl Toader sustine ca dna Kovesi ar fi contestat autoritatea CCR pentru ca a invocat fapte care nu mai pot fi investigate, pentru ca CCR a dezincriminat o parte a abuzului in serviciu.

Cum este posibil sa fie o vina invocarea unei realitati certe, juridice, si anume ca un numar de fapte nu mai pot fi investigate, ca urmare a deciziei CCR? Matematica nu poate sa fie vina.

3. Dl Toader, profesor de drept si fost judecator constitutional, infiereaza cu manie proletara delictul de opinie, adica punctele de vedere formulate de dna Kovesi in diferite interviuri. Dna Kovesi, ca orice om din lume, are drept la libera exprimare si acest drept presupune si posibilitatea, chiar obligatia as zice, de a formula avertizari publice.

Faptul ca dl Tudorel Toader a incalcat independenta justitiei, conform deciziei CSM, nu este motiv de demisie pentru un ministru al Justitiei?

Iar a spune ca dna Kovesi a stricat imaginea Romaniei in lume ar fi de un comic nebun, daca nu ar fi vorbe ale ministrului Justitiei. Nu borfasii au stricat imaginea Romaniei, ci sefa anticoruptiei. Si cam cat bine face Romaniei un ministru al Justitiei care calca in picioare Constitutia?

4. "Neimplicarea procurorului-sef DNA in identificarea si eliminarea comportamentelor abuzive presupuse a fi comise de procurori. Spatiul public e plin de presupuse abuzuri ale procurorului Negulescu, el a fost apreciat, in loc sa fie luate masuri de verificare".

Poftim????!!!!! Adica dl Toader admite ca abuzurile dlui Negulescu sunt presupuse, deci incerte, dar considera ca nesanctionarea unor presupuneri e o vina grava.

Si din acelasi ciclu: "Lipsa de reactie in verificarea activitatii profesionale si conduitei unor procurori, si ma refer la DNA Ploiesti. Eu nu spun ca e adevarat, dar in toata opinia publica, cand s-a ajuns ca procurori cu functie se reclama intre ei, exista obligatia minimala sa vezi daca e adevarat sau nu, si nu sa lauzi respectiva unitate". Adica un fel de curat neconstitutional, dar umflati-l!

5. Dl Toader vorbeste despre "tergiversarea solutionarii unor cauze", despre "falsificarea transcrierii unor convorbiri telefonice", toate chestiuni strict de competenta CSM, pe care dl Toader o incalca copios, sfidator.

De altfel, in toata vorbaria de o ora si ceva, dl Toader nu a pronuntat nici macar o data CSM. Dl Toader a ignorat total concluziile CSM in privinta controlului de fond de la DNA, care recomanda pastrarea dnei Kovesi in functie. In schimb, preia tezele inculpatilor, pe care le face capete de acuzare si bucati din raportul Inspectiei Judiciare desfiintate de CSM.

6. Dl Toader vorbeste despre "arestari nelegale". Cum isi permite dl Toader sa defineasca o arestare drept nelegala? Asta poate decide doar o instanta de judecata sau CSM. Si daca sunt nelegale, ilegalitatea nu este la procurorul care a cerut-o, ci la judecatorul care a decis-o.

7. Dl Toader socoteste cat costa un dosar la fiecare parchet: la Ministerul Public un dosar costa sub 2.000 lei, la DIICOT 6.000 lei, la DNA 39.400 si ceva de lei. Dar ce sunt, suruburi, rosii, covrigi? Poti sa compari un dosar de furt simplu, cu unul de spalare de bani cu ramificatii internationale? Si daca tot vrem sa comparam, de ce nu comparam si prejudiciile constatate in dosarele DNA, a caror recuperare nu mai depinde de parchet?

Dl Toader e nemultumit de felul in care se calculeaza procentul de achitari, adica prin raportare la numarul de trimiteri in judecata. Asa a decis CSM ca se face calculul, asa il fac toate parchetele.

Am sa scurtez vorba, invitandu-va sa cititi concluzia devastatoare a prof. univ. Valerius Ciuca, fost judecator la Tribunalul UE, care afirma argumentat ca nici macar unul dintre cele 20 de puncte ale dlui Toader nu sta in picioare:

"Nici unul dintre cele 20 de puncte nu are sustinere juridica sau rationala. Unde s-a mai intamplat asemenea absurditate fara a fi catalogata ca grava ingerinta in actul de justitie? Justitie inainte de justitie? Unde s-a mai intamplat asta? Nici macar la prezumtiosii stalinisti..."

Dar nu cred ca acesta a fost scopul cu care au fost formulate. Mi se pare cu totul si cu totul imposibil ca CSM sa dea un aviz pozitiv unei propuneri de revocare bazata pe un raport care sfideaza CSM, ii incalca atributiile si implicit Constitutia.

Iar un raport negativ nu va face decat sa intareasca pozitia presedintelui Iohannis, care deja a anuntat, practic, ca nu va semna revocarea.

Ceea ce a urmarit insa dl Toader, spre imensa lui dezonoare, a fost strict un show de televiziune. Inteleg ca il preocupa foarte tare cum se vede pe sticla din spatele microfoanelor.

A facut un raport care sa fie pe placul infractorilor si al televiziunilor acestora, care sa dea cat mai multa satisfactie si cu care Liviu Dragnea sa se poata duce triumfator la Congres. Pentru ca pana atunci e foarte putin probabil ca revocarea sa ajunga la deznodamant.

Cat despre deznodamant, nu ma indoiesc ca PSD ia in calcul suspendarea presedintelui, daca refuza revocarea. Dar nu stiu daca dl Toader si stapanii sai au luat in calcul glontul de argint pe care il are la-ndemana Klaus Iohannis. Referendumul.

Oare la el s-o fi gandit presedintele cand a transmis ca "va uza de toate prerogativele constitutionale pentru asigurarea functionarii unei justitii independente si pentru consolidarea statului de drept"?

Legati-va centurile de siguranta, intram in furtuna!

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Tudorel Toader revocare Kovesi , #revocare