Iohannis a demis-o pe Kovesi. Prin purtatorul de cuvant UPDATE

Luni, 09 Iulie 2018, ora 10:07
45350 citiri
Iohannis a demis-o pe Kovesi. Prin purtatorul de cuvant UPDATE
Foto: Arhiva Hepta.ro

Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Madalina Dobrovoschi, a anuntat, luni dimineata, ca presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de demitere a Laurei Codruta Kovesi din functia de sef al DNA.

Purtatorul de cuvant a subliniat ca Romania "este si trebuie sa ramana un stat de drept", in care deciziile Curtii Constitutionale "trebuie respectate si aplicate nu numai de presedintele Romaniei, ci si de majoritatea politica".

Facand trimitere la decizia CCR 358/2018, purtatorul de cuvant a anuntat: "In executarea deciziei, presedintele Romaniei a semnat astazi decretul de revocare a doamnei Laura Codruta Kovesi din functia de procuror sef al DNA".

Madalina Dobrovolschi a subliniat totodata ca "lupta impotriva coruptiei nu trebuie abandonata sau incetinita".

Laura Codruta Kovesi a anuntat ca face o declaratie de presa incepand cu ora 12:00.

Palatul Cotroceni nu a publicat inca decretul si nimeni nu raspunde la telefon, asa ca nu stim oficial data la care intra in vigoare revocarea lui Kovesi. Procedura prevede, insa, ca revocarea intra in vigoare odata cu publicarea deciziei in Monitorul Oficial.

UPDATE 11:03 - Pe site-ul Administratiei Prezidentiale a aparut urmatorul comunicat: "Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 9 iulie a.c., decretul privind revocarea din functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie a doamnei Laura Codruta Kovesi".

Va prezentam integral declaratia purtatorului de cuvant al Administratiei Prezidentiale:

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, considera ca Romania nu poate face pasi inapoi de la statutul de tara in care domneste legea si in care suprematia Constitutiei este respectata. In Romania, lupta impotriva coruptiei nu trebuie sa fie diminuata ori blocata in niciun fel. Dimpotriva, trebuie sa continue. Niciuna dintre institutiile implicate in lupta impotriva coruptiei nu trebuie sa fie supusa presiunilor sau incercarilor de decredibilizare.

Presedintele Klaus Iohannis subliniaza ca Romania este si trebuie sa ramana un stat de drept. Statul de drept, ca si democratia autentica, se manifesta zi de zi, prin decizia si alegerea fiecarui cetatean de a respecta, mai presus de orice, Constitutia si legile acestei tari. O abatere de la acest principiu ar insemna, de fapt, o lovitura si o diminuare a statului de drept.

Intr-un stat de drept, hotararile Curtii Constitutionale trebuie, toate, respectate. Tocmai de aceea, judecatorilor constitutionali le revine responsabilitatea uriasa ca, in asigurarea suprematiei Constitutiei, sa nu se indeparteze de la spiritul acesteia, care se fundamenteaza pe traditiile democratice ale poporului roman si pe idealurile Revolutiei din Decembrie 1989.

Insa hotararile Curtii Constitutionale trebuie respectate si aplicate nu numai de catre Presedintele Romaniei, ci si de majoritatea politica, o majoritate care decide modificari legislative cu impact major asupra statului de drept.

Prin Decizia nr. 358/2018 Curtea Constitutionala a decis, si citez aici: Presedintele Romaniei urmeaza sa emita decretul de revocare din functie a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, doamna Laura Codruta Kovesi.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a afirmat constat, ca respecta Constitutia si legile tarii si a actionat permanent in acest sens. Prin urmare, in executarea deciziei Curtii Constitutionale nr. 358/2018, Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a semnat, astazi, decretul de revocare a doamnei Laura Codruta Kovesi din functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, subliniaza ca lupta impotriva coruptiei nu trebuie, in niciun caz, abandonata sau incetinita. Coruptia afecteaza viata fiecarui cetatean si dezvoltarea Romaniei. Banul public nu poate fi folosit in interes personal sau de grup, iar deturnarea resurselor publice si blocarea luptei anticoruptie se traduce prin lipsa de spitale, scoli, autostrazi, administratie publica eficienta.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, atrage atentia ca, indiferent de numele procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, aceasta institutie are obligatia sa-si continue activitatea in mod profesionist, la cel mai inalt nivel de performanta".

O saptamana plina de evenimente

Presedintele Klaus Iohannis participa saptamana aceasta la summit-ul NATO care incepe joi la Bruxelles.

Declaratia de presa a fost sustinuta in contextul in care a trecut mai bine de o luna de la decizia CCR prin care presedintelui Klaus Iohannis i s-a cerut sa o revoce pe Laura Codruta Kovesi de la sefia DNA, la cererea ministrului Justitiei, Tudorel Toader, neexistand insa un termen legal pana la care ar presedintele ar trebui sa puna in aplicare respectiva decizie.

Tot luni liderii coalitiei de guvernare, PSD-ALDE, ar fi trebuit sa se reuneasca si sa decida daca demareaza procedura de suspendare a presedintelui Iohannis, insa liderul ALDE a plecat in concediu, prin urmare va fi doar o sedinta a conducerii PSD.

Liderii majoritatii parlamentare sunt nemultumiti ca seful statului nu a respectat pana acum decizia Curtii Constitutionale privind revocarea sefei DNA.

CCR a decis in data de 30 mai ca presedintele e obligat sa dea curs solicitarii ministrului de Justitie, iar pe 7 iunie a publicat motivarea, care are 133 de pagini.

Chiar daca UDMR a respins ideea unei noi suspendari a presedintelui Romaniei, PSD si ALDE au, teoretic, numarul necesar de voturi (250 fata de cele 233 de care e nevoie) pentru a demara si vota in Parlament suspendarea lui Klaus Iohannis si, in consecinta, preluarea interimatului de catre presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu.

Citeste mai multe despre:

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#declaratii Cotroceni revocare Kovesi , #revocare