Iohannis, de la Bruxelles: Nu am vazut raportul lui Toader, nu l-a vazut nimeni. Doar presedintele poate sa decida revocarea

Vineri, 23 Februarie 2018, ora 13:10
11923 citiri
Iohannis, de la Bruxelles: Nu am vazut raportul lui Toader, nu l-a vazut nimeni. Doar presedintele poate sa decida revocarea
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis a transmis cat se poate de lipsit de echivoc ca nu are niciun temei pentru a o revoca pe Kovesi de la sefia DNA. Mai mult, presedintele afirma ca e singurul care poate decide aceasta revocare, dar admite ca nu a vazut raportul lui Tudorel Toader, de vreme ce acesta nu a fost publicat nicaieri si nii trimis la Cotroceni.

De la Bruxelles, Klaus Iohannis a strecurat si o ironie: "pe diagonala" citite, argumentele lui Tudorel Toader sunt lipsite de temeinicie.

"M-am exprimat aseara institutional, cum au spus unii analisti, dar asta este parerea mea. Nu am vazut raportul, nu l-a vazut nimeni, pe care s-a bazat ministrul, insa prestatia pe care a avut o aseara, sincer, nu mi-a placut.

Nu stiu in ce masura cele prezentate reflecta raportul. Ce ne-a prezentat a fost lipsit de claritate si la o prima citire pe diagonala a fost lipsit de temeinicie. Legea prevede destul de detaliat ce anume se urmareste cand se intocmeste un astfel de raport. Mai mult nu as avea ce sa va spun. Mult-promisul raport nu a aparut pe site, la Administratia Prezidentiala, atunci cand il vom avea, vom incerca sa il deslusim.

Am spus si aseara. O sustin si pe doamna Kovesi si activitatea DNA. DNA-ul face o treaba buna si conducerea DNA face o treaba buna. Ceea ce am auzit aseara nu a fost de natura sa imi schimbe opinia", a sustinut Iohannis.

Un raport de negasit. Nu a ajuns nici la CSM, nici la Cotroceni. CSM: Am incercat de aseara sa accesam site-ul Ministerului Justitiei

Presedintele a raspuns tuturor intrebarilor jurnalistilor care l-au insotit la Bruxelles.

Astfel, intrebat despre informatiile care circula azi in presa apropiata de PSD, cum ca nu ar avea cum sa refuze revocarea lui Kovesi, Iohannis a replicat:

"Am auzit aseara printre multe lucruri care nu m-au convins si un lucru care pare interesant, daca legea prevede o posibilitate, atunci ea nu poate sa fie cenzurata.

Daca legea spune ca presedintele revoca, atunci e chestiune de oportunitate politica daca revoca sau nu si doar presedintele poate sa decida acest lucru".

Cu putin timp inainte ca presedintele sa raspunda intrebarilor jurnalistilor, a venit si prima reactie de la Comisia Europeana.

Ce spunea Tudorel Toader

Ministrul Justitiei a declarat, joi seara, ca va publica pe site-ul ministerului, just.ro, raportul referitor la activitatea manageriala a DNA, in baza caruia a cerut revocarea Laurei Codruta Kovesi. Site-ul s-a blocat insa imediat dupa anuntul ministrului de declansare a procedurii de revocare a sefei DNA si este nefunctional si la acum.

Raportul de 36 de pagini prezentat de Tudorel Toader, care sta la baza deciziei acestuia, are 20 de puncte care prezinta 20 de "categorii de acte si fapte" din perioada februarie 2017 - februarie 2018, pe care ministrul Justitiei i le imputa sefei DNA.

Iata argumentele lui Toader si cum pot fi ele usor demontate, dar si prima reactie a presedintelui Klaus Iohannis, cel care are ultimul cuvant in aceasta decizie, precum si prima reactie a Laurei Codruta Kovesi.

Care este procedura

Revocarea procurorului general al Romaniei sau a procurorului sef al DNA se face de catre presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, care se poate sesiza si din oficiu.

Articolul 51 stabileste ca revocarea din functia de conducere se dispune pentru urmatoarele motive: a)in cazul in care nu mai indeplinesc una dintre conditiile necesare pentru numirea in functia de conducere; b)in cazul exercitarii necorespunzatoare a atributiilor manageriale privind organizarea eficienta, comportamentul si comunicarea, asumarea responsabilitatilor si aptitudinile manageriale; c)in cazul aplicarii uneia dintre sanctiunile disciplinare.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Toader Kovesi revocare Iohannis , #revocare