Iohannis: Procurorii nu pot fi in subordinea unui ministru. Daca va fi nevoie, putem sa convocam un referendum

Marti, 05 Iunie 2018, ora 11:41
25232 citiri
Iohannis: Procurorii nu pot fi in subordinea unui ministru. Daca va fi nevoie, putem sa convocam un referendum
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis a oferit, marti, primele declaratii pe marginea deciziei CCR, care il obliga sa o demita pe sefa DNA, Laura Codruta Kovesi.

"Da, nu comentez aceasta parte fiindca asa cum am zis, astept motivarea CCR pe care o vom citi pana o intelegem sau pana intelegem ceva din ea, dupa care voi comunica ce trebuie facut sau ce voi face eu mai exact", a reiterat seful statului.

Totusi, Iohannis a dorit sa aduca unele precizari privind decizia Curtii Constitutionale in cazul Kovesi.

"Aceasta decizie a Curtii aparent vorbeste doar despre o chestiune foarte concreta de revocare sau nerevocare a procurorului sef al DNA. In realitate, insa, sunt mai multe teme care apar si sunt readuse in discutie, cum ar fi statutul procurorilor. Eu personal sunt convins si voi actiona in consecinta: procurorii trebuie sa fie independenti.

In niciun caz, nu trebuie controlati politic. Procurorii nu pot fi in subordinea unui politician, fie el si ministru. In consecinta, orice am face noi, Romania, ca stat, trebuie sa asigure independenta procurorilor, pentru a garanta o justitie independenta", a subliniat Klaus Iohannis.

Presedintele a interpretat articolul din Constitutie, care spune ca procurorii isi desfasoara activitatea sub autoritatea ministrului Justitiei.

"Este foarte adevarat, avem un articol in Constitutie potrivit caruia procurorii functioneaza sub autoritatea ministrului. Eu inteleg asa: ministrul are sau ar trebui sa aiba o autoritate in domeniu si sa foloseasca autoritatea pentru a apara independenta procurorilor. Pentru a-i apara pe procurori in dezbaterea publica, pentru ca munca lor este extrem de dificila.

Deci autoritatea ministrului ar trebui sa fie orientata spre inlesnirea muncii procurorilor, in absolut niciun caz autoritatea ministrului - din articolul din Constitutie - nu inseamna ca procurorii sunt in subordinea ministrului. Dar oricine si orice ar spune, nu-i poate plasa pe procurori in subordinea unui politician", a intarit presedintele.

Totusi, seful statului a subliniat ca va astepta motivarea CCR inainte sa ia o hotarare in ce o priveste pe Laura Codruta Kovesi.

Intrebat daca ia in calcul sa nu dea curs unei decizii a CCR, seful statului a replicat: "Eu iau in calcul sa respect statul de drept din Romania, sa-l intaresc, sa am grija atata cat pot sa ramana procurorii independenti, cu respectarea evident a Constitutiei".

Referendumul, o solutie "daca e nevoie"

Cat despre referendumul sugerat de Dacian Ciolos, Iohannis a precizat ca nu se poate supune la referendum o decizie CCR. Insa, avand in vedere politicienii care acuza ca nu exista independenta in Justitie, "daca va fi nevoie, putem sa convocam un referendum".

"Este sigur o discutie care se poate purta daca se impune sau nu un referendum, insa aici apar anumite riscuri. O decizie a CCR nu poate fi discutata prin referendum. Prin referendum pot fi discutate problemele din punct de vedere al constructiei statului, dar, in domeniu, statul are o abordare foarte clara de mai bine de zece ani, anume independenta procurorilor si nesubordonarea politicului.

Acest lucru este foarte bine ancorat in Justitia romaneasca si nu cred ca trebuie supusa acum aceasta chestiune unei consultari populare. Dar, sigur, vedem din pacate ca sunt tot mai multi politicieni care pun oarecum sub semnul intrebarii anumite aspecte ale independentei justitiei si daca va fi nevoie putem sa convocam un referendum pe tema aceasta", a mai spus presedintele Iohannis.

Iohannis a mai afirmat ca el va respecta Constitutia "indiferent ce se intampla".

Replica lui Toader

La scurt timp dupa declaratiile presedintelui, ministrul Justitiei a venit cu o replica pe pagina personala de Facebook.

"A nu se confunda independenta procurorilor in instrumentarea cauzelor/constand in administrarea probatoriului, adoptarea solutiilor legale/, cu faptul ca acestia isi desfasoara activitatea sub autoritatea ministrului Justitiei, referitoare la administrarea Justitiei sau promovarea politicii penale", a scris Tudorel Toader pe Facebook, imediat dupa declaratiile presedintelui.

Iata aici mai multe detalii: Toader da o replica rapida dupa ce Iohannis a spus ca procurorii nu pot fi in subordinea unui ministru

Decizia CCR

Amintim ca saptamana trecuta Curtea Constitutionala a decis ca exista un conflict institutional, dupa ce Guvernul a sesizat un posibil conflict intre Executiv si Presedintie, ca urmare a faptului ca presedintele Klaus Iohannis a refuzat sa o revoce pe Laura Codruta Kovesi, procuror sef al DNA.

CCR arata ca, pentru solutionarea acestui conflict, presedintele urmeaza sa emita decretul de revocare din functie a procurorului-sef al DNA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Kovesi revocare Iohannis, #Iohannis procurori ministru Justitie, #Iohannis referendum , #revocare