Kovesi este aparata de cei mai multi dintre procurorii DNA: E o cerere de revocare intemeiata pe neadevaruri

Vineri, 23 Februarie 2018, ora 23:30
14045 citiri
Kovesi este aparata de cei mai multi dintre procurorii DNA: E o cerere de revocare intemeiata pe neadevaruri
Foto: Arhiva Ziare.com

Procurorii din DNA transmit un mesaj de sustinere pentru Laura Codruta Kovesi, exprimandu-si ferm dezacordul fata de revocarea ceruta de ministrul Justitiei. Mai mult, acestia spun ca sefa DNA este o tinta a "inculpatilor si condamnatilor pentru coruptie".

Astfel, 135 dintre cei 183 procurori anticoruptie au semnat un mesaj comun, remis Ziare.com, pe care il numesc "o cerere de aparare a reputatiei profesionale si a independentei procurorilor din cadrul DNA".

"Noi, procurorii din DNA, ne exprimam dezacordul cu demersul ministrului Justitiei de a propune revocarea doamnei Laura Codruta Kovesi, procuror sef al DNA si tragem un semnal de alarma asupra perspectivelor sumbre ale independentei justitiei si ale viitorului luptei anticoruptie", este mesajul fara echivoc al magistratilor.

Acestia amintesc ca toata aceasta campanie care vizeaza indepartarea sefei DNA de la conducerea institutiei a fost scopul principal al "inculpatilor si condamnatilor pentru coruptie": "In toata aceasta perioada, tinta principala a fost Laura Codruta Kovesi, in mentalul inculpatilor sau condamnatilor pentru coruptie, iar inlaturarea ei fiind identificata ca principalul mijloc de a destabiliza si decredibiliza lupta anticoruptie. Si nu cred ca suntem departe de adevar".

"Intr-adevar, asa cum a zis ministrul Justitiei, lupta anticoruptie nu sta intr-un singur om, insa nu putem accepta, ca cetateni liberi ai Romaniei si profesionisti ai dreptului, sa asistam la o cerere de revocare intemeiata pe neadevaruri, pe supozitii si pe informatii din presa, neprobate in niciun fel in locul unei analize legale si fundamentate.

Unicul scop este de a o indeparta pe Laura Codruta Kovesi pentru singura vina ca a reusit sa administreze aceasta institutie din care facem parte, cu mult curaj, tact si performante apreciate de numerosi cetateni romani, dar si de comunitatea europeana si internationala", argumenteaza cei 135 de procurori DNA.

Ei reclama si denigrarea procurorilor, prin declaratii politice publice: "Am constatat cu surprindere ca persoane ce detin functii de demnitate publica au lansat acuzatii nefondate la nivelul intregului corp profesional al procurorilor din cadrul DNA, in ceea ce noi consideram o incercare sistematica de a discredita intreaga activitate pe care am realizat-o in ultimii ani".

Prin urmare, semnatarii mesajului comun anunta ca au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii "sa constate ca toate aceste afirmatii, unele dintre ele de o gravitate deosebita, sunt nefondate, fiind facute doar pentru a ne discredita profesional, pentru a induce in randul opiniei publice ideea ca procurorii DNA sunt abuzivi, neprofesionisti, lipsiti de orice etica".

"Sa ne imaginam cu totii ca acest demers al ministrului Justitiei si-ar atinge obiectivul si, de saptamana viitoare sau peste doua saptamani, Laura Codruta Kovesi ar fi revocata. Cum am mai putea continua sa facem ceea ce facem, cum am mai putea sa prindem persoane implicate in acte de coruptie cand am sti ca, pornind de logica ministrului Justitiei, oricand am putea fi acuzati in mod nedrept, incorect, pentru anchetele desfasurate, pentru delicte de opinie sau pentru doar pentru simplul motiv ca imaginea Romaniei in spatiul international este afectata de fenomenul coruptiei?", conchid procurorii.

Ce spunea Tudorel Toader

Ministrul Justitiei a prezentat, joi seara, sinteza raportului referitor la activitatea manageriala a DNA, in baza caruia a cerut revocarea Laurei Codruta Kovesi.

Raportul de 36 de pagini prezentat de Tudorel Toader, care sta la baza deciziei acestuia, are 20 de puncte care prezinta 20 de "categorii de acte si fapte" din perioada februarie 2017 - februarie 2018, pe care ministrul Justitiei i le imputa sefei DNA.

Iata argumentele lui Toader si cum pot fi ele usor demontate, dar si prima reactie a Laurei Codruta Kovesi.

De abia vineri la ora 15:00, raportul realizat de MJ a fost postat pe site-ul institutiei.

Care este procedura

Revocarea procurorului general al Romaniei sau a procurorului sef al DNA se face de catre presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, care se poate sesiza si din oficiu.

Articolul 51 stabileste ca revocarea din functia de conducere se dispune pentru urmatoarele motive: a)in cazul in care nu mai indeplinesc una dintre conditiile necesare pentru numirea in functia de conducere; b)in cazul exercitarii necorespunzatoare a atributiilor manageriale privind organizarea eficienta, comportamentul si comunicarea, asumarea responsabilitatilor si aptitudinile manageriale; c)in cazul aplicarii uneia dintre sanctiunile disciplinare.

Citeste si

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Kovesi DNA revocare, #Tudorel Toader DNA , #revocare