Orban acuza o lovitura de stat: Judecatorii CCR nu au respectat Constitutia. Decizia pune in pericol democratia Romaniei

Joi, 31 Mai 2018, ora 14:44
9339 citiri
Orban acuza o lovitura de stat: Judecatorii CCR nu au respectat Constitutia. Decizia pune in pericol democratia Romaniei
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a acuzat, joi, judecatorii CCR ca au incalcat Constitutia cand au admis ca exista un conflict institutional intre Executiv si Presedintie, dupa ce Klaus Iohannis a refuzat sa o revoce din functie pe Laura Codruta Kovesi, procurorul-sef al DNA.

"Sase cetateni romani care exercita temporar atributiile de judecatori ai Curtii Constitutionale au instrumentat o decizie care imbraca caracterul unei lovituri de stat si pune in pericol democratia Romaniei si afecteaza si Constitutia", a sustinut liderul PNL, Ludovic Orban, joi, la Parlament.

"In urma analizei facute asupra minutei prezentate public de CCR in cadrul conflictului juridic de natura institutionala, am identificat o serie de elemente extrem de grave: Chiar CCR incalca Constitutia calcand in picioare principiul independentei Justitiei, pentru ca nu poti sa consideri ca mai e respectat principiul independentei, atunci cand magistratii sunt lasati la cheremul unui ministru numit politic", a subliniat liderul liberalilor.

El a evidentiat ca CCR ignora rolul Consiliului Superior al Magistraturii, care este garantul independentei Justitiei.

"De asemenea, CCR ignora rolul CSM, care e garantul independentei Justitiei. CCR nu avea nicio calitate sa se pronunte asupra motivelor refuzului presedintelui, pentru ca nu e chemata CCR sa decida daca refuzul e determinat de motive de legalitate sau oportunitate", a apreciat Ludovic Orban.

"Curtea Constitutionala - si spun apsat acest lucru - nu poate sa oblige presedintele sa faca ceva in contextul atributiilor sale constituionale. CCR nu poate obliga presedintele Romaniei, care este omul care beneficiaza de cea mai mare legitimitate", a aratat Orban, argumentand ca "nu pot 6 judecatori ai CCR sa afecteze atributiile constitutionale ale presedintelui si sa se substituie vointei exprimate de cetateni prin vot".

Liderul PNL a afirmat ca partidul pe care il conduce nu poate "sta nepasator in fata unei decizii atat de evident neconstitutionale si impotriva democratiei".

"Consideram ca nu poate fi luata in considerare aceasta decizie si ea nu poate genera niciun fel de efect in ce priveste activitatea presedintelui Romaniei", a evidentiat Ludovic Orban.

Motiunea de cenzura este cruciala

El a mai spus ca acum, mai mult ca niciodata, este evidenta importanta motiunii de cenzura pregatita de PNL: "Ne dam seama cat de importanta e motiunea de cenzura initiata de PNL, care e principalul instrument prin care putem sa ii trimitem acasa pe acesti nemernici care isi bat joc de Romania si pun in pericol democratia".

De altfel, Orban a avut joi o intalnire cu juristii PNL pentru a analiza situatia creata de decizia Curtii Constitutionale.

Potrivit purtatorului de cuvant al PNL, Ionel Danca, citat de Agerpres, in cadrul intrevederii s-a discutat posibilitatea unor cai de atac a deciziei, fiind analizate posibilitatile legale de a se opune acestui demers.

Decizia CCR

Amintim ca judecatorii Curtii Constitutionale au admis, miercuri, sesizarea Guvernului privind un conflict juridic de natura constitutionala intre ministrul Justitiei si presedintele Klaus Iohannis si intre Guvern si presedinte, ca urmare a respingerii de catre seful statului a cererii de revocare a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi.

CCR arata ca, pentru solutionarea acestui conflict, presedintele urmeaza sa emita decretul de revocare din functie a procurorului-sef al DNA.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, spune ca decizia CCR valorifica principiul constitutional potrivit caruia procurorii isi desfasoara activitatea sub autoritatea ministrului Justitiei.

Toader mai sustine ca seful statului nu are nicio abilitare legala pentru evaluarea competentelor profesionale sau manageriale ale procurorilor de rang inalt, spre deosebire de ministrul Justitiei.

Iata si alte reactii dupa decizia Curtii Constitutionale:

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Orban decizie CCR revocare Kovesi , #revocare