Planuri paralele in PSD, daca Klaus Iohannis nu o revoca pe Kovesi. Dragnea respinge varianta suspendarii

Luni, 26 Februarie 2018, ora 16:38
12399 citiri
Planuri paralele in PSD, daca Klaus Iohannis nu o revoca pe Kovesi. Dragnea respinge varianta suspendarii
Foto: Facebook/Liviu Dragnea

Social-democratii nu au consens in privinta drumului pe care il vor urma, daca presedintele Klaus Iohannis va respinge cererea de revocare a sefei DNA.

Daca Liviu Dragnea spune ca nu va contesta decizia presedintelui, senatorul PSD Adrian Tutuianu crede ca ar trebui sesizata CCR.

"Nu vom contesta decizia presedintelui", a anuntat Liviu Dragnea, luni, in prima declaratie despre raportul privind activitatea DNA pe care ministrul Tudorel Toader isi intemeiaza cererea de revocare a Laurei Codruta Kovesi.

"Nu trebuie sa-mi asum eu si nici PSD nu-si asuma asta. Este o procedura institutionala foasrte clar definita in lege - ministru, CSM, presedintele Romaniei. Nu are ce sa caute PSD aici si nici nu vrea sa se implice", a explicat Dragnea.

Acesta a adaugat ca a vazut raportul pe site-ul Ministerului Justitiei si ca Administratia Prezidentiala este institutia in masura sa spuna daca sunt motive suficiente sau nu pentru revocarea lui Kovesi. "Nu vreau sa politizez o eventuala numire", a mai precizat acesta, precizand si ca partidul nu ia in calcul o eventuala suspendare a lui Iohannis, daca acesta va refuza revocarea.

"Categoric nu luam in calcul suspendarea presedintelui. Orice discutie pe aceasta tema in care este implicat PSD este falsa", a spus liderul PSD.

Tot luni, senatorul PSD Adrian Tutuianu a avansat varianta unei eventuale sesizari a Curtii Constitutionale, daca presedintele va decide sa o mentina in functie pe Laura Codruta Kovesi.

"Este opinia mea, in calitatea de senator si de om care se pricepe putin la lege. Daca presedintele va refuza sa ia act de solicitarea de revocare facuta de ministrul Justitiei, solutia este aceea a sesizarii Curtii Constitutionale, pentru ca ne-am afla in situatia unui conflict constitutional intre puterile statului. Solutia apelarii la CCR sta in mana presedintelui Camerei Deputatilor, presedintelui Senatului sau presedintei CSM", a precizat Tutuianu, la Parlament, citat de Mediafax.

Senatorul PSD a adaugat ca tot juridic ar fi posibil ca orice persoana interesata sa se adreseze instantei de contencios-administrativ.

Intrebat ce opinie are despre raportul prezentat de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, senatorul PSD a raspuns: "Cred ca este un raport complet, facut de profesionisti, un raport fundamentat juridic si nu politic, de care presedintele trebuie sa tina seama".

Deputatul PSD Catalin Radulescu are o alta propunere: daca presedintele nu o va revoca pe Kovesi din functia de procuror sef al DNA, "probabil se va face o sesizare la CSM", revocarea nefiind decat "un act administrativ".

"Eu sper ca presedintele Romaniei va intelege ca, constitutional, trebuie sa accepte aceasta demisie si nu sa gandeasca altfel. (...) Presedintele Romaniei ar putea sa arate ca a inteles foarte bine ca niciun om din Romania nu trebuie sa ajunga in puscarie nevinovat si ca orice abuz trebuie sa fie eliminat conform legii", a declarat Catalin Radulescu, citat de Mediafax.

El a spus ca varianta suspendarii presedintelui Klaus Iohannis din functie nu a fost discutata in partid.

"Probabil ca se va face o sesizare la CSM. Ma gandesc... Nu am discutat pe temeiul nerespectarii Constitutiei, pentru ca pana la urma, din ce inteleg eu, faptul de a revoca pe cineva nu este o chestiune ca vrei sau nu vrei, ci este pana la urma un act administrativ. Inteleg de la specialisti ca, pana la urma, face un simplu act administrativ, nu ca decide dansul ca revoca sau nu revoca", a mai spus deputatul PSD.

Care este procedura pentru revocarea sefei DNA

Revocarea procurorului general al Romaniei sau a procurorului sef al DNA se face de catre presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, care se poate sesiza si din oficiu. In prealabil, raportul este discutat de CSM, al carui aviz este consultativ.

Articolul 51 stabileste ca revocarea din functia de conducere se dispune pentru urmatoarele motive: a)in cazul in care nu mai indeplinesc una dintre conditiile necesare pentru numirea in functia de conducere; b)in cazul exercitarii necorespunzatoare a atributiilor manageriale privind organizarea eficienta, comportamentul si comunicarea, asumarea responsabilitatilor si aptitudinile manageriale; c)in cazul aplicarii uneia dintre sanctiunile disciplinare.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#PSD Dragnea Kovesi revocare , #revocare