De ce SUA, Germania si Suedia fac zid in fata Codrutei Kovesi? Semnalul de alarma

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 05 Noiembrie 2016, ora 07:38
165858 citiri
De ce SUA, Germania si Suedia fac zid in fata Codrutei Kovesi? Semnalul de alarma

Am vazut criticile starnite de clipul pregatit si difuzat de Ambasada Suediei cu ocazia decorarii cu Steaua Nordului a procurorului sef DNA, Laura Codruta Kovesi, de catre Regele Carl Gustaf.

Este un clip in care oameni de pe strada, ziaristi romani si straini, dar si nu mai putin de patru ambasadori, ai SUA, Germaniei, Croatiei si Finlandei, isi manifesta aprecierea si sustinerea ferma pentru anticoruptie din Romania, DNA si dna Kovesi.

"Cultul personalitatii" au strigat mai multe voci, inclusiv ziaristi care de-a lungul timpului chiar s-au ocupat cu asemenea cult al personalitatii, cu maxima dedicatie. In ordine, fiecare are dreptul la propria perceptie si opinie. Fiecare o avea propriile motive pentru care se arata extrem de deranjat de laudele la adresa dnei Kovesi, dar evalueaza cu seriozitate, chiar valideaza acuzatiile si insultele lansate in spatiul public la adresa DNA si a sefei acestui parchet de catre inculpati, condamnati sau rude ale unor persoane aflate intr-o asemenea situatie.

Eu insa as vrea sa atrag atentia asupra unor aspecte care mi se par esentiale in aceasta poveste. Clipul acesta a fost asumat de Ambasada Suediei, deci implicit de una dintre cele mai civilizate si democratice tari europene, un adevarat model de bune practici inclusiv in materie de integritate. Clipul a fost difuzat pentru prima oara in Ambasada, deci pe teritoriu suedez.

Nu stiu daca cineva cu o minima cultura generala macar poate suspecta ca traditia si educatia scandinava includ ceausismul si mi-e imposbil sa cred ca reprezentantii unei asemenea tari ar fi acceptat vreodata ca cineva din Romania sa le impuna ceva mai ales pe teritoriul lor.

Prezenta in clip si la ceremonie a ambasadorului Klemm reprezinta si ea o asumare neechivoca a recunoasterii si elogierii dnei Kovesi. Cred ca nu suntem atat de naivi incat sa ne imaginam ca ambasadorul american, mai ales dupa ce s-a fript in Tinutul Secuiesc, nu este extrem de atent la fiecare aparitie publica si la mesajul pe care aceasta il transmite explicit sau implicit.

In clip, ambasadorul Germaniei spune: "Aceasta decorare reflecta profesionalismul, simtul datoriei si lupta dvs cu coruptia. Va doresc succes in continuarea eforturilor dvs, in munca dvs importanta, sustinuta si apreciata de catre Germania".

Ambasadorul SUA spune: "sefa DNA a obtinut rezultate impresionante in a aduce in fata justitiei pe cei bogati si cu influenta care au furat Romania si pe romani. Continuati treaba exceptionala pe care o faceti! Va dorim succes in continuare si nu uitati ca cei din comunitatea internationala au o pozitie ferma in sustinerea dvs".

O zi dupa, vineri, ambasadorul Klemm spunea la Craiova: "DNA a pus oameni puternici in inchisoare, iar ei lupta impotriva DNA. Oameni amenintatori se intorc impotriva Codrutei Kovesi foarte dur. Lupta va trebui sa continue".

Am fost prezenta si la ceremonia de la Ambasada Suediei, dar si la cea din vara de la Ambasada Frantei, cand dna Kovesi a primit Legiunea de Onoare, cand momentul a fost unul strict al Frantei, fara nicio alta prezenta straina. Este deci evident, din punctul meu de vedere, ca decoratia oferita de Regele Suediei a fost un prilej pentru o manifestare concertata de sustinere a unor piloni ai comuntatii internationale pentru sefa DNA.

O manifestare extrem de apasata, la limita uzantelor dimplomatice. Aproape ca se aude din spatele acestor vorbe: jos mainile de pe DNA si Kovesi!

Si cu mult mai important decat a acuza Suedia ca este cazuta in practici ceausiste mi se pare sa ne intrebam de ce au simtit acesti piloni europeni si de dincolo de Ocean nevoia, mometul sa faca zid in fata dnei Kovesi.

Si asta mi se pare clar, a explicat ambsadorul Klemm la Craiova. Pentru ca DNA si mai ales dna Kovesi sunt in acest an sub un asalt fara precedent, cu sau fara legatura cu dosare foarte sensibile la care au ajuns procurorii anticoruptie, inclusiv, sa zicem, in zona fondurilor operative ale DIPI sau atacand fontal faraoni ai sistemului precum Gabriel Oprea ori oameni cheie precum Petre Toba, cu sau fara legatura cu strangerea latului in jurul clanului Basescu, cu sau fara legatura cu funia tot mai scurta pe par a unor invinuiti precum Ghita sau Adamescu.

Anticoruptia "scapata de sub control" a ajuns unde era de neconceput sa ajunga.

Am avut Black Cube, avem delirul ornitologic al lui Ghita, avem acuzatiile de plagiat propagate cu temeinicie de oameni care nu numai ca nu au asteptat decizia CNATCDU, dar nici macar nu au vazut teza de doctorat a dnei Kovesi, luand de bune sustinerile lui Ciuvica. Oare un soft nu da rezultate in functie de informatia pe care i-o furnizezi si daca ea este denaturata, rezultatul nu este si el denaturat?

Si toate acestea au ca scop decredibilizarea si doborarea unei persoane care garanteaza si reprezinta in mentalul colectitv anticoruptia. Daca LCK va fi doborata, mesajul inhibitoriu va fi unul clar pentru tot sistemul judiciar: cine face ca ea asa va sfarsi.

Cred ca Suedia, SUA si Germania au transmis in cor mai mult decat un mesaj de sustinere fara precedent. Au tras un semnal de alarma in privinta a ceea ce in Romania pare a fi in buna masura ignorat in marea de manipulari ale penalilor si aliatilor lor: daca asaltul asupra DNA si asupra dnei Kovesi va avea succes, riscam sa pierdem poate singura sansa reala de curatare a societatii romanesti, sa ne prabusim in timp, riscam ca "povestea de succes" a anticoruptiei romanesti sa se destrame, ceea ce, nu am nicio rezerva sa spun, ar fi o nenorocire istorica pentru Romania.

In loc sa acuzam o tara precum Suedia de practici ceausiste, poate ar fi bine sa meditam la acest avertisment apasat inainte de a fi prea tarziu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#Kovesi Steaua Nordului, #Klemm Kovesi DNA anticoruptie , #stiri Laura Codruta Kovesi