Laura Georgescu nu demisioneaza de la sefia CNA, asa ca se "intra intr-un bucluc si mai mare"

Miercuri, 01 Aprilie 2015, ora 16:01
3052 citiri
Laura Georgescu nu demisioneaza de la sefia CNA, asa ca se "intra intr-un bucluc si mai mare"
Foto: Digi24

Presedintii celor doua comisii de cultura din Senat si Camera Deputatilor au depus un proiect de lege care va permite schimbarea din functie a presedintelui CNA, Laura Georgescu. "Intram intr-un bucluc si mai mare", a reactionat imediat Valentin Jucan, membru CNA.

Initiativa legislativa a fost depusa de deputatul PNL Gigel Stirbu si senatorul PSD Georgica Severin. Surse parlamentare au declarat ca proiectul va intra in procedura de urgenta si va fi votat, ca urmare a unei intelegeri intre PSD si PNL, informeaza Evenimentul Zilei.

In expunerea de motive se arata ca la ora actuala mandatul presedintelui CNA este de 6 ani, timp in care pot aparea blocaje, asa cum se intampla si in cazul Laurei Georgescu. Solutia gasita de cei doi parlamentari este modificarea legii, astfel incat "respingerea de catre Parlament a raportului anual de activitate ar urma sa atraga, de drept, demiterea din functie a presedintelui Consiliului".

"In aceasta situatie, Parlamentul va numi un nou presedinte al Consiliului, pentru restul de mandat al fostului presedinte, iar presedintele demis va ramane membru al CNA, dar nu va mai putea fi reales in functie pana la expirarea mandatului", se mai arata in document.

Jucan: Va fi afectata independenta institutiei

Valentin Jucan, unul dintre cei mai vocali contestatari ai Laurei Georgescu, afirma ca modificarea legii in acest sens este o mare greseala si va afecta "independenta institutiei".

"Sa modifici legea in acest fel insemna si mai mult sa ingropi CNA intr-o politizare excesiva. Totul devine mult mai politic decat pana acum. Va fi ca la TVR si ca la Radio. La fel ca Ovidiu Miculescu si Stelian Tanase, fiecare presedinte CNA va sta cu sabia lui Damocles deasupra capului, in fiecare an.

Si ce va face? Va executa ce ii spune majoritatea respectiva aflata la putere, indiferent care ar fi ea. Sa nu rasuflam usurati ca scapam de Laura Georgescu, pentru ca intram intr-un bucluc si mai mare", a declarat Valentin Jucan pentru Ziare.com.

Acesta a reamintit ca Romania s-a angajat in acquis-ul comunitar sa respecte independenta acestei institutii.

In plus, Jucan a explicat ca a existat o propunere legislativa care a fost respinsa, dar care oferea o solutie mult mai buna, si anume presedintele CNA sa poata fi demis la propunerea a trei membri CNA, dar cu minimum de sase voturi date in consiliu, in acest fel respectandu-se independenta institutiei fata de politic.

"Nu cred ca e corect sa dam Parlamentului posibilitatea sa 'decapiteze' in fiecare an presedintele CNA. Daca e un presedinte bun?

Modificarea legii trebuie facuta cu pastrarea independentei consiliului. Sa nu facem legea praf doar pentru ca trebuie sa o dam la o parte cu orice pret pe Laura Georgescu. Daca e asa, atunci prefer sa ramana asa cum e situatia acum", ne-a mai declarat Valentin Jucan.

Intrebat de ce crede ca cei doi politicieni au ales aceasta solutie, Valentin Jucan a explicat: "Acesti oameni manati de 'heirupism' nu inteleg legea sau in mod voit doresc punerea CNA sub lanturile politicului".

Implicata in numeroase scandaluri publice si urmarita penal intr-un dosar deschis de DNA, Laura Georgescu a refuzat sa demisioneze de la sefia Consiliului National al Audiovizualului, in ciuda faptului ca este vehement contestata de majoritatea colegilor sai.

Acestia au cerut Parlamentului sa o revoce din functia de presedinte tot printr-o hotarare, asa cum a si fost numita.

Cum poate scapa CNA de Laura Georgescu - Victor Ponta, direct interesat?

Se asteapta demiterea sefei CNA, Laura Georgescu: Parlamentul a legat, el sa dezlege

In replica, presedintii comisiilor de cultura au preferat modificarea legii Audiovizualului.

Laura Georgescu a fost numita in CNA de Guvernul condus de Victor Ponta. Cele mai mari sanse pentru preluarea functiei de presedinte le-ar avea Radu Harjeu, numit recent in CNA tot de PSD.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#modificare lege audiovizual Laura Georgescu, #Jucan politizare lege CNA, #Jucan modificare lege audiovizual , #CNA