Se asteapta demiterea sefei CNA, Laura Georgescu: Parlamentul a legat, el sa dezlege

Sambata, 28 Martie 2015, ora 15:52
5767 citiri
Se asteapta demiterea sefei CNA, Laura Georgescu: Parlamentul a legat, el sa dezlege
Foto: Digi24

Membrii CNA care i-au retras sustinerea Laurei Georgescu solicita Parlamentului inlaturarea ei de la sefia consiliului tot printr-o hotarare, asa cum a si numit-o.

Iar acest lucru este posibil legal, afirma Valentin Jucan, membru in CNA, contrazicand opiniile parlamentarilor din comisiile de cultura care sustin ca pentru schimbarea presedintelui CNA este neaparata nevoie de schimbarea legii.

Cum poate scapa CNA de Laura Georgescu - Victor Ponta, direct interesat?

Legea Audiovizualului prevede explicit cazurile in care poate fi dat afara din CNA orice membru, dar nu prevede nimic in ceea ce priveste schimbarea presedintelui CNA, lucru care se cere de luni de zile.

"De saptamana trecuta, de cand CNA a adoptat hotararea prin care solicita Parlamentului revocarea doamnei Laura Georgescu din functia administrativa de presedinte, se duce o campanie de dezinformare in legatura cu ceea ce a facut consiliul, in sensul ca se muta discutia de la posibilitatea revocarii dintr-o functie administrativa, inspre intentia de a o revoca pe Laura Georgescu din functia de membru al CNA, ceea ce nu este cazul.

Noi discutam strict despre posibilitatea (si solicitam Parlamentului sa o exercite!) de a modifica o hotarare emisa tot de Parlamentul Romaniei", a declarat Valentin Jucan pentru Ziare.com.

CNA cere Parlamentului revocarea Laurei Georgescu

Laura Georgescu explica de ce nu-si da demisia de la sefia CNA: Nu am incalcat in viata mea legea

"Parlamentul nu e notar"

Acesta a reamintit ca Parlamentul a fost cel care a dat hotarare de numire a presedintelui CNA, la propunerea membrilor consiliului, prin urmare tot Parlamentul poate modifica decizia.

"Parlamentul nu e un notar care doar oficializeaza solicitarea CNA. Pe de alta parte, exista un principiu in drept: 'contrarius actus', adica inversul documentului. Noi am solicitat Parlamentului ca exact in aceeasi formula in care a fost propusa Laura Georgescu presedinte al CNA, adica printr-o hotarare aprobata de noi in sedinta secreta, tot noi, printr-o hotarare, sa rugam Parlamentul sa o revoce pe Laura Georgescu din functia de presedinte.

Faptul ca in lege nu este reglementata aceasta situatie, asta nu inseamna ca este interzis. Este interzis sa demiti un membru CNA in alta situatie decat cea prevazuta de lege. Dar atata timp cat legea nu spune cum si daca poate fi demis presedintele CNA din functia administrativa, singurul act de drept care ramane in discutie este insasi hotararea Parlamentului. Or, daca Parlamentul Romaniei este cel care a legat, el trebuie sa si dezlege", a subliniat Valentin Jucan.

De asemenea, acesta a spus ca si el si ceilalti colegi care doresc inlaturarea Laurei Georgescu de la sefia CNA, nu din pozitia de simplu membru, au consultat foarte multi avocati care le-au dat dreptate.

"Eu, cel putin, am avut discutii cu specialisti in drept constitutional si toti au spus ca Parlamentul Romaniei este cel care poate da o hotarare de revocare a presedintelui CNA (...) M-am saturat sa vad atata necunoastere a legii din partea membrilor Comisiei de Cultura, indiferent ca e vorba de Senat sau de Camera Deputatilor.

Noi le cerem ajutorul parlamentarilor. Nimeni nu a pus la indoiala nicio secunda calitatea de simplu membru CNA a doamnei Laura Georgescu. Nici vorba! Noi discutam despre functia administrativa pe care dansa o ocupa gratie propunerii pe care tot noi am facut-o", a mai subliniat acesta inca o data.

Aberatia zilei: Sefa CNA da in judecata... CNA

Un posibil blocaj in CNA

Intrebat cum se mai desfasoara activitatea in CNA, Valentin Jucan a declarat ca se pune problema boicotarii sedintelor conduse de Laura Georgescu, in speranta ca Parlamentul nu va intarzia luarea unei decizii.

"Eu le-am spus colegilor ca nu ar fi normal ca noi, cei 6 care am adoptat aceasta hotarare extrem de transanta, sa asiguram cvorum pentru sedintele conduse de doamna Laura Georgescu. Adica dupa ce noi am spus ca ii retragem sprijinul si solicitam Parlamentului sa reactioneze, mi se pare putin ilar ca tot noi sa stam ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat.

Eu mi-am luat concediu, nu stiu saptamana viitoare, marti, ce se va intampla. Stiu ca o parte dintre colegii mei imi impartasesc opiniile, anume ca nu trebuie sa asiguram cvorumul pentru doamna Laura Georgescu.

Sa speram ca aceasta situatie nu va fi lungita printr-o lipsa de pozitie exprimata de Parlamentul Romaniei.

Noi nu am intentionat sa aruncam problema din curtea noastra in curtea Parlamentului, dar, procedural, noi nu putem sa facem nimic decat sa cerem sprijinul Parlamentului. Daca dansii nu o pot face, asa cum am spus si la sedinta comisiei, va spun si dvs: nu putem decat sa speram ca procurorii DNA vor duce la capat ancheta (Laura Georgescu este urmarita penal - n.red.) ", a explicat Valentin Jucan.

Sefa CNA, Laura Georgescu, urmarita penal in dosarul Hrebenciuc: Nici vorba sa-mi dau demisia

Vid legislativ?

Legea audiovizualului prevede explicit cazurile in care poate fi revocat un membru CNA, dar nu este deloc clara atunci cand este vorba despre revocarea unei persoane din functia de presedinte al CNA, lucru cerut de majoritatea membrilor consiliului in cazul Laurei Georgescu.

Astfel, art. 13 se refera la demiterea unui membru din consiliu.

(1) Membrii Consiliului pot fi demisi, la propunerea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, in urmatoarele situatii:

a) in cazul incapacitatii de a-si exercita functia pentru o perioada mai mare de 6 luni;

b) in cazul unei condamnari penale aplicate printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva.

(2) In scopul aplicarii prevederilor alin. (1) Consiliul sesizeaza Parlamentul.

In schimb, art.14 precizeaza cum este ales presedintele CNA, fara a indica o modalitate de inlocuire a lui din functie.

(1) Consiliul este condus de un presedinte, asimilat functiei de ministru, numit prin votul Parlamentului, dintre membrii Consiliului, la propunerea acestora. Mandatul este de 6 ani.

(2) In absenta presedintelui conducerea Consiliului este asigurata de vicepresedinte.

...

(4) Daca functia de presedinte sau vicepresedinte devine vacanta, se procedeaza la alegerea, in conditiile alin. (1) si (3), a unui presedinte, respectiv vicepresedinte.

Membrii CNA au fost audiati saptamana aceasta in comisia de cultura a Camerei Deputatilor, iar in acest moment sunt asteptate decizile celor doua comisii juridice din Parlament.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#demitere Laura Georgescu sefia CNA, #Valentin Jucan Laura Georgescu CNA , #CNA