Basescu, socat de Antena 3 (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 26 Iulie 2013, ora 23:59
15455 citiri
Basescu, socat de Antena 3 (Opinii)
Foto: Antena 3

Cel mai grav eveniment din tot scandalul legat de chemarea unor jurnalisti din Antena 3 la DNA si punerea sub urmarire penala a intregului post de televiziune a fost bomboana de pe coliva presei pusa de domnul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu.

Poza pe care a pus-o pe Facebook cu o captura din timpul emisiei postului, din momentul unui jurnal de stiri, dupa ce a desenat niste bare albastre peste chipul prezentatoarei - intitulata "noua grila de programe" - face conexiunea pe care o facusera si procurorii DNA, care luasera decizia de a pune tot postul Antena 3 sub urmarire penala.

Cu o diferenta. Procurorii, totusi, nu le pusesera si catuse. Caricatura lui Lazaroiu trimite toata Antena 3 dupa gratii. Acesta este un fapt. E greu sa dai alt sens si inteles mesajului pe care a vrut sa-l transmita consilierul prezidential.

Acelasi cetatean care marturisea ca doarme pe cuie si ca democratia poarta un razboi cu presa, pe care spera el atunci sa il si castige. Dupa cum vedem, razboiul inca se poarta.

Cat despre problemele penale ale jurnalistilor, problema e simpla: sa raspunda cei vinovati si demonstrati astfel in fata judecatorilor.

Cine opreste sistemul sa faca dreptate, sa demonstreze cu fapte dincolo de orice banuiala ca sunt vinovati si trebuie sa plateasca?

A discuta despre presa, despre situatia in care a ajuns, factorii care au impins-o pe marginea prapastiei si cine si cum o mai poate salva este o tema mult prea serioasa pentru a fi tratata in trecere, expediata in cateva randuri si trei metafore.

Ironia e insa ca subiectul nu e tratat nici macar asa, ci e condimentat cu trei injuraturi si un autism total care caracterizeaza toate taberele.

Dincolo de furia si nervii unora dintre jurnalistii Antenei 3 chemati la DNA, justificabile sau nu in functie de unghiul din care privim scandalul, raman cateva fapte pe care as vrea doar sa le amintesc. Fiecare e liber sa le contextualizeze in functie de gust, interes si restul informatiilor de care dispune.

A pune o societate comerciala intreaga sub urmarire penala este legal, iar procurorii au facut asta in baza unei legi. Vom vedea daca au avut sau nu motive sa o faca. Indiferent de finalul povestii, sa nu uitam ca procurorii nu vor raspunde in fata nimanui.

In comparatie cu aceasta actiune legala, poza-stigmat a domnului Lazaroiu anatemizeaza o companie fara a avea nicio dovada si arunca vina asupra tuturor jurnalistilor, la gramada. Din pacate, nu exista o lege care sa pedepseasca astfel de derapaje clare in colturile irationalului.

In fata acestui tablou cu personaje intinse la maximum, singura declaratie a unei institutii vis-a-vis de toata nebunia este interventia purtatorului de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Bogdan Oprea, care in numele presedintelui a declarat ca Traian Basescu e socat de gestul lui Lazaroiu. Si atat. Soc fara groaza, dar cu multe lacrimi de ras.

Acum e momentul sa ne amintim ca prezenta Laurei Codruta Kovesi in fruntea DNA este urmarea "intelegerii" si "negocierii" dintre cei doi semnatari ai acordului de colaborare intre cele mai importante institutii ale statului. In aceeasi masura in care Traian Basescu a numit un plagiator de doua ori prim-ministru. Un drum pe care cei doi au fost impinsi din toate partile, de la UE pana la Washington.

Acum, cine mai are nervi si pentru domnul Lazaroiu? Pe cine mai socheaza mesajele sale de sub cupola prezidentiala? O intrebare pentru presa si nu numai.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Lazaroiu Antena 3 Facebook, #Lazaroiu Antena gratii, #Antena DNA Gadea , #consilier prezidential