Lazaroiu: Cand se termina coabitarea si cine opreste Constitutia USL - Interviu

Joi, 11 Iulie 2013, ora 07:37
4823 citiri
Lazaroiu: Cand se termina coabitarea si cine opreste Constitutia USL - Interviu

Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a vorbit, in cadrul unui interviu acordat Ziare.com, despre presiunile la adresa coabitarii dintre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta, despre cum va suferi modificari proiectul de Constitutie al USL, dar si cum va folosi presedintele noul referendum pentru trecerea la un parlament unicameral cu 300 de membri.

"Coabitarea functioneaza atata timp cat se respecta documentul pe care cei doi protagonisti si-au pus semnaturile. Nu pot sa nu observ ca in ultima perioada premierul a fost la limita respectarii acordului de coabitare in cateva chestiuni", a spus Lazaroiu, referindu-se la faptul ca seful Guvernului a "dat indicatii" procurorilor in cazul mitei de la bacalaureat sau la faptul ca nu s-a consultat cu presedintele in cazul turneului diplomatic din Asia.

El spune ca ce a facut Ponta in cazul Bolintineanu nu va fi bine primit in cancelariile occidentale si considera gestul premierului ca o mostenire a reflexelor din perioada Nastase, de control asupra Justitiei.

Referitor la proiectul de Constitutie al USL, Lazaroiu crede ca sunt mai multe filtre pentru a opri aceasta "oroare", de la Curtea Constitutionala la populatia care va vota la referendum.

Consilierul prezidential a vorbit si despre referendumul propus de Traian Basescu, care, daca se va tine, poate duce, in opinia sa, la respingerea celui pentru Constitutie.

In ultimul timp, au reinceput atacurile intre Traian Basescu si Victor Ponta. Cand si in ce conditii se va termina "coabitarea", armistitiul dintre presedinte si premier?

Coabitarea functioneaza atata timp cat se respecta documentul pe care cei doi protagonisti si-au pus semnaturile. Nu pot sa nu observ ca in ultima perioada premierul a fost la limita respectarii acordului de coabitare in cateva chestiuni.

Punctul 2 "Angajamente comune" - "Partile se angajeaza sa se abtina de la atacuri la adresa institutiilor statului de drept". Interventia publica a premierului in frauda de la liceul Bolintineanu reprezinta nu doar o imixtiune in actul de justitie, dar prin modul in care s-a pronuntat a fost un atac la adresa unei institutii a statului de drept. Atacurile politice sunt una, atacurile la institutii inseamna un lucru mult mai grav.

Punctul 4 - "Spatii de cooperare si modalitate de cooperare". Intrucat premierul are preeminenta pe relatiile externe interguvernamentale, iar presedintele pe politica externa (punctul 3 "spatii de responsabilitate preeminenta") se impune cooperarea in elaborarea politicii externe.

In turneul asiatic nu a existat un mandat din partea presedintelui si nici o consultare prealabila a premierului cu presedintele. Turneul a fost un esec si ca imagine a tarii si ca eficienta. Cred ca daca dl. Ponta s-ar fi consultat cu presedintele in anumite chestiuni ar fi putut evita acest dezastru. Presedintele are de departe mai multa experienta si cunoaste mai bine subiectele in care premierul s-a aventurat.

Cum vedeti evolutia premierului in spatiul public dupa acordul pentru numirile procurorilor sefi, in conditiile in care acum Ponta da impresia ca poate da ordine procurorilor?

Intelegerea pe numirea procurorilor a fost salutata de cancelariile occidentale. A fost sfarsitul unui blocaj de aproape un an in care am avut un provizorat pe functiile de conducere din Parchete. In niciun caz asta nu da dreptul celor doi decidenti sa intervina in vreo ancheta a procurorilor indiferent ca ea se desfasoara mai bine sau mai prost.

Ceea ce a facut premierul nu cred ca va fi primit deloc bine in cancelariile occidentale. Cred ca, in general, exista un reflex al politicienilor din PSD, mostenit de pe vremea cand se stabileau condamnarile in birourile din Kiseleff, pe vremea lui Nastase (noi nu am uitat stenogramele din 2004!), de a crede ca Justitia trebuie sa raspunda comenzilor de la partid.

O buna parte a presei si societatii civile considerate pro-Basescu e de parere ca presedintele "a tradat" prin numirea procurorilor agreati de Ponta si ca s-a intrat intr-o epoca in care procurorii sunt "cuminti" cu oamenii politici. Ce le raspundeti?

Eu am mai raspuns acestor lucruri. Decizia comuna pentru nominalizarea sefilor de Parchete a fost un lucru corect. Costurile provizoratului erau mult mai mari decat costurile unei intelegeri politice din care au rezultat totusi numiri agreate de CSM. E datoria procurorilor sa ignore orice fel de ordin care ar veni din spatiul politic.

Exista mecanisme in interiorul Justitiei prin care imixtiunile sa fie evitate. Daca oameni politici lipsiti de responsabilitate incearca sa dea ordine, ei trebuie ignorati. Nici Nitu, nici Kovesi, nici ceilalti sefi de Parchete nu au niciun fel de obligatii fata de cei care i-au numit. Valabil pentru orice procuror de caz.

Indemnul meu catre ei este sa isi duca treaba pana la capat si sa-i ignore pe politicieni atunci cand acestia dau ordine prin televiziuni. Si nu cred ca este doar indemnul meu. Cred ca este ceea ce isi doresc toti romanii de la ei. Credibilitatea lor si a Justitiei depind de capacitatea proprie de a ignora comenzile politice indiferent de unde vin.

Cine mai poate opri Constitutia USL sa treaca in forma de acum? Vor interveni institutiile europene pentru a cere eliminarea unor articole controversate?

Sunt destule filtre care pot opri oroarea numita "Constitutie revizuita" produsa in laboratoarele lui Crin Antonescu. E CCR, care ma indoiesc ca va accepta o Constitutie ce nu include rezultatele referendumului din 2009. E Comisia de la Venetia, care sunt sigur ca va formula destule obiectii de fond, mai ales in ce priveste "dezechilibrul puterilor" in stat asa cum e formulat in textul lui Crin Antonescu. Si e referendumul de validare, adica pana la urma romanii, care pot evita o Romanie in care o gasca de interese sa se ascunda in spatele unui "super-parlament" de vasali.

Dati-ne un scenariu - sau mai multe - pentru referendumul lui Traian Basescu. Cum poate influenta adoptarea noii Constitutii sau continutul ei?

Referendumul privind 300 de parlamentari si parlament unicameral va fi repetat doar daca textul revizuit al Constitutiei va fi propus romanilor fara a include cele doua prevederi votate majoritar in 2009.

Daca va fi organizat inaintea referendumului de validare a Constitutiei, cred ca romanii vor intelege mai bine ca nu poti fi de acord de doua ori cu 300 de parlamentari si parlament unicameral si cu o Constitutie care ignora cele doua prevederi.

Cine va vota "Da" la primul referendum va sti sa voteze "Nu" la al doilea. Cu prag de 50% sau 30% o asemenea Constitutie nu poate trece de romani. Cine crede altfel se iluzioneaza. Faptul ca Antonescu vrea sa forteze unirea referendumului pentru Constitutie cu alegerile prezidentiale ii diminueaza si mai mult sansele de a castiga prima functie in stat. As vrea sa il vad pe Antonescu cum le spune romanilor in primul tur "votati-ma pe mine, Presedintele Marioneta!".

Partidul Miscarea Populara se va naste peste cateva luni - la ce surprize sa ne asteptam de la el la alegerile europarlamentare si, mai ales, care credeti ca va fi surpriza pentru prezidentiale?

Sa speram ca se va naste. Deocamdata ne aflam in faza depunerii actelor si semnaturilor. Dar, daca lucrurile vor merge bine, poate undeva in toamna sa avem congresul de constituire. Nu va fi usor.

E greu sa construiesti un partid politic. Dar mizam pe faptul ca multi romanii s-au saturat de actualele partide, ca vor figuri noi, nepatate. Speram ca la alegerile europarlamentare acest partid sa fie o surpriza placuta. Daca va fi suficient de convingator si va trezi increderea votantilor, sunt convins ca Partidul Miscarea Populara poate sprijini un candidat cu sanse mari la alegerile prezidentiale.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#Sebastian Lazaroiu coabitare, #Lazaroiu Ponta scandal Bacalaureat , #consilier prezidential