Sebastian Lazaroiu, despre noul partid si ruperea USL

Miercuri, 04 Mai 2011, ora 22:06
5377 citiri
Sebastian Lazaroiu, despre noul partid si ruperea USL
Foto: B1TV

Sociologul Sebastian Lazaroiu neaga speculatiile de presa potrivit carora ar fi parasit Administratia Prezidentiala pentru a infiinta un nou partid, dar subliniaza inca o data ca exista o nevoie acuta in societate de aparitie a unei noi formatiuni politice.

Invitat miercuri seara la emisiunea lui Robert Turcescu de la B1TV, Sebastian Lazaroiu a explicat ca cei mai interesati de subiect sunt cei din generatia tanara, care activeaza in special in sectorul privat si care "au realizat ca multi ani de zile am trait in minciuna, cu o crestere economica bazata pe consum, nu pe productie, si ca politicul, de dragul atingerii unor obiective electorale, e capabil sa duca tara in derapaj".

"Nemultumirea majora a fost indreptata catre toate partidele. Acest electorat nu se regaseste reprezentat", a adaugat Lazaroiu.

Sociologul a mai explicat ca toate datele arata ca acea "lehamite" despre care s-a vorbit in repetate randuri era o faza anterioara celei actuale, in prezent existand in randul celor care erau tineri la Revolutie o dorinta puternica de a schimba ceva in jurul lor.

"Zona electoratului de dreapta este cea mai activa si mai dinamica(...) Lehamitea era o faza anterioara, acum lucrurile s-au schimbat putin si ei sunt primii care ar vrea sa se implice. Vor sa schimbe ceva in jurul lor, sunt nemultumiti de institutii, de stat. E si ceea ce spune presedintele de fiecare data", a punctat Lazaroiu.

Mai mult, acesta a afirmat ca sondajele efectuate confirma nu doar ca aceasta nevoie de o noua formatiune politica exista, dar ea ar avea un nucleu care ar obtine la alegeri in jur de 10-12%.

"Ar lua si de la electoratul care nu merge la vot, dar clar ar lua si de la actualele partide. Nu este o poveste 'stanga-dreapta', reformarea statului nu are legatura cu stanga si cu dreapta", a mai sustinut Sebastian Lazaroiu.

Teoretic, in opinia sa, PD-L ar putea reprezenta aceasta varianta de partid, pentru ca este singurul care a sustinut reformele. "Dar daca e sa ne uitam in interior, nu ar trebui sa fim prea optimisti", a adaugat el, remarcand totusi ca ceea ce se va intampla la Congres este foarte important, pentru ca democrat-liberalii trebuie sa arate ca "promoveaza o noua fata politica", spre deosebire de PSD si PNL care "s-au conservat" si au mai facut si o alianta.

USL nu rezista decat cel mult pana la alegerile locale

Sebastian Lazaroiu a mai afirmat ca, in opinia sa, USL nu rezista pana la alegerile locale din primavara viitoare.

"Categoric nu! O data pentru ca e o alianta nenaturala. Multi o compara cu alianta PSD- PD-L, dar aceea a fost o alianta la guvernare, pe un obiectiv comun(...) USL e o alianta preelectorala, e un gen de mariaj, un angajament pe termen lung, cu candidati comuni. Dar partidele sunt foarte diferite, ca oameni, uitati-va in teritoriu cum e un activist liberal si unul din PSD. Intervin orgoliile personale, la nivel local", a declarat sociologul, reamintind ce se intampla in Vrancea sau la Bacau.

Pe de alta parte, Lazaroiu a explicat ca PSD si PNL au "plecat cu asteptari foarte ridicate", sperand sa obtina in 2012 la alegeri 50% plus 1.

"Niciun partid sau alianta nu a luat in Romania dupa '90 decat cel mult 37%", a reamintit el.

"Daca ei iau la locale mai putin de 50% cu un procent, sunt nevoiti sa se desparta. Dar parerea mea e ca nu ajung nici la locale", a conchis el.

Raman un observator implicat

Intrebat de Robert Turcescu daca a fost demis de presedinte sau a demisionat, fostul consilier prezidential a raspuns: "Am avut o discutie fata in fata (n.red: - cu presedintele) si am stabilit impreuna".

"Nu pot sa fiu ipocrit si sa spun ca nu a contat povestea cu UDMR, dar a fost un exemplu de pozitie publica care nu reprezenta si pozitia presedintelui", a mai adaugat el, precizand ca, in continuare, considera ca UDMR a fost si este "o organizatie civica tolerata sa participe la alegeri de catre celelalte partide constituite".

Sebastian Lazaroiu a mai spus inca o data ca ramane de aceeasi parte a baricadei cu presedintele Traian Basescu, dar a precizat ca nu a mai discutat cu acesta din ziua plecarii sale de la Cotroceni.

Intrebat daca ia in calcul inscrierea intr-un partid, vechi sau nou, Sebastian Lazaroiu a replicat ca prefera sa ramana un observator.

"Dar unul ceva mai implicat. Daca as putea ajuta la o constructie, noua, civica, nu m-as da in laturi", a adaugat el, explicand ca se refera la tipul de organzatii civice din societatea americana care sprijina obiectivele politice ale partidelor.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Sebastian Lazaroiu nou partid, #Lazaroiu USL rupere, #Lazaroiu PDL , #consilier prezidential