Lazaroiu: Basescu, dispus sa demisioneze. MRU, posibil candidat - Interviu (I)

Vineri, 24 Februarie 2012, ora 00:45
27713 citiri
Lazaroiu: Basescu, dispus sa demisioneze. MRU, posibil candidat - Interviu (I)

Fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu ne-a declarat ca Traian Basescu ar fi dispus sa demisioneze din functie, asa cum isi doreste Opozitia, pentru ca la inceputul lui 2013 sa se organizeze alegeri parlamentare si prezidentiale.

El a afirmat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca seful statului ar face asta doar cu conditia unui acord cu Opozitia asupra modificarii Constitutiei pe mai multe puncte, de la scurtarea mandatului sefului statului pana la implementarea deciziilor referendumului din 2009.

In opinia sa, actualul premier, Mihai Razvan Ungureanu, ar putea fi candidat la alegerile prezidentiale din 2013, considerand ca el e cel care isi asuma "modernizarea statului", dar cu alte instrumente decat Traian Basescu.

"Daca actuala Opozitie, care oricum vrea sa scape de Traian Basescu, va decide sa accepte acest aranjament, cred ca e plauzibil. Deci modificarea Constitutiei contra demisiei presedintelui Traian Basescu", a spus Lazaroiu.

Fostul ministru al Muncii ne-a vorbit si despre noul sau proiect, H 2.0, care va include o televiziune si un post de radio, printre altele, respingand criticile pentru asocierea cu rectorul Universitatii Spiru Haret, Aurelian Bondrea.

Domnule Lazaroiu, pentru inceput, spuneti-ne cum s-a transformat TVRM in TV H 2.0, postul pe care il conduceti si care e povestea finantarii proiectului de Spiru Haret

Infrastructura pe care va emite noua televiziune apartine Universitatii Spiru Haret. Noi nu facem decat sa facem un upgrade, o schimbare, si in grila de programe, si in modul in care se abordeaza subiectele. Trebuie sa spun de la inceput ca televiziunea e doar o componenta, e vorba de un proiect mai mare si eu ma ocup de tot proiectul. Se cheama Romania 2.0. Softistii stiu ce inseamna 2.0, inseamna o versiune mai buna. Cred ca asta ne dorim toti, ne dorim o Romanie upgradata, care sa arate altfel.

Si mai are o semnificatie, iarasi, softistii stiu ca, pana la urma, upgrade-ul se face la softuri si institutiile sunt un fel de soft al societatii, conditioneaza toate comportamentele sociale. Modul in care e scris acest soft - Constitutia, legile - e determinant pentru modul in care functioneaza societatea. Oamenii au iluzia asta, ca sunt liberi. Nu sunt liberi cu adevarat - si pana la urma e bine ca se intampla asa - sunt conditionati de institutiile pe care ei insisi le-au construit si le-au ales. De aici ideea de Romania 2.0.

E un proiect mai mare, are televiziune, si un post de radio, are si un institut de sondaje, o sa fie si o scoala de lideri politici, o sa fie si o platforma online, deci un proiect integrat pe care incercam sa il punem in slujba unei altfel de comunicari cu societatea. Vrem sa punem in centru ideea de viitor, sa-i orientam pe oameni spre ce va fi maine, nu spre ce a fost ieri. De 20 de ani vorbim despre trecut, in ultima vreme am inceput sa vorbim despre prezent, dar nimeni nu vorbeste despre viitor.

De ce e finantat de Spiru Haret? Pentru ca asta e finantatorul - Universitatea Spiru Haret. Am vazut azi dimineata un editorial foarte rautacios la adresa proiectului, al doamnei Ioana Ene.

2.0 - "Restartarea imposturii"

Eu pe Ioana Ene o apreciez cum scrie, dar vad ca s-a transformat intr-un arhanghel: actionarii ei sunt buni, actionarii altora sunt rai, ceea ce nu e in regula.

Important e ce iese, care e rezultatul acelui proiect, nu cine-l finanteaza. Eu sunt un om onest, cine ma stie stie ca nu am un stapan, nu-mi spune nimeni ce sa spun. Daca ce cred eu deranjeaza, asta e, dar nu ma conditioneaza nimeni.

Ati devenit celebru prin prognozele, predictiile, previziunile pe care le faceti - cum se va integra asta in modul de conducere si viziunea noului dvs. proiect?

Eu sunt perceput ca un fel de ghicitoare, rautaciosii spun ca sunt un fel de Mama Omida. Nu e asta, cred ca sunt mai preocupat de viitor decat sunt altii. Incerc sa aduc preocuparea mea in acest proiect si sa o transfer si publicului nostru, cel pe care il vom avea. Cu cat te gandesti mai mult la viitor si la consecintele evenimentelor de azi asupra a ceea ce se va intampla maine, cu atat constati ca poti fi o buna Mama Omida, putina lume stie asta. Nu-ti trebuie capacitati extrasenzoriale ca sa poti sa stii ce se va intampla saptamana viitoare, peste o luna, peste un an, de exemplu in politica.

Daca esti preocupat si faci toate legaturile, e foarte simplu sa-ti dai seama ce se va intampla. In felul asta imi voi transfera "know-howul" meu de ghicitoare din noul proiect. Ar fi nemaipomenit daca toti romanii ar gandi mai degraba in termeni de maine si si-ar analiza actiunile in termeni de "maine", daca si-ar planifica viata.

Sunteti considerat un partizan al actualei Puteri, va fi si proiectul dumneavoastra partizan?

Ma simt nevoit sa vorbesc si despre trecut. Eu am facut parte dintr-un guvern PDL si am fost dat afara de ei. Nu pot sa fiu suspectat de partizanat, dupa lucrurile astea.

In schimb, eu sunt un partizan al tututor actiunilor pe care Guvernul Boc le-a avut. Consider ca asa trebuia sa procedeze si a procedat corect pentru tara. Ca n-a stiut sa explice, ca n-a comunicat bine, am spus-o, de multe ori, si public. Daca actualul guvern va continua pe aceeasi linie, voi fi un partizan al unor asemenea actiuni.

Daca actualul guvern va decide, de exemplu, sa mareasca, dintr-odata si fara niciun fundament economic salariile si pensiile, nu voi fi un partizan al actualei Puteri, voi fi un critic acerb daca va decide sa procedeze populist in anul electoral, adica sa dea de unde nu e. Daca va decide sa actioneze prudent, voi fi un partizan. Aici recunosc, sunt un om de centru-dreapta, asta e.

Faceti-ne o predictie si pentru domnul Ungureanu la alegerile din 2012 si daca il vom vedea si la cele din 2014, la presedintie

La alegerile parlamentare din 2012 nu cred ca va candida.

Dar va conduce o platforma care sa-l propuna premier pe dansul?

Lucrurile sunt un pic mai complicate. Ati vorbit de alegerile prezidentiale din 2014, dar s-ar putea sa avem alegeri prezidentiale in 2013, la inceputul anului 2013. Presedintele in functie e dispus sa-si scurteze mandatul, in asa fel incat, din 2013 incolo, parlamentarele si prezidentiale sa se suprapuna, cum era pe vremuri. Pentru asta trebuie sa demisioneze actualul presedinte si sa se organizeze anticipate prezidentiale odata cu parlamentarele.

Parlamentarele pot fi amanate maxim trei luni, conform Constitutiei, n-ar fi o problema sa fie suprapuse in martie 2013. Nu cred ca se va intampla neconditionat, si presedintele a spus ca se va intampla daca e o modificare in Constitutie, pentru mandatul presedintelui de patru ani. Si mai sunt multe alte modificari in Constitutie. Daca actuala Opozitie, care oricum vrea sa scapa de Traian Basescu, va decide sa accepte acest aranjament, cred ca e plauzibil. Deci modificarea Constitutiei contra demisiei presedintelui Traian Basescu.

Ati vorbit cu dansul despre aceasta varianta, ar fi dispus sa demisioneze?

Nu conteaza ce am vorbit eu cu dansul, a spus public asta, ca e dispus sa-si scurteze mandatul, cu conditia sa se faca modificarile in Constitutie. El poate sa demisioneze si mandatul sa ramana tot de 5 ani in Constitutie, si atunci n-am facut nimic. Trebuie umblat in Constitutie si, daca tot umblam, mai avem multe de pus acolo - si 300 de parlamentari, si parlament unicameral, si deficit limitat, si datoria publica limitata.

S-a saturat domnul Basescu de mandat?

Nu cred. Nu e genul care abandoneaza nava, dar cred ca presedintele, in sinea lui, a inteles cat de important e sa avem mai putine alegeri. Din cauza faptului ca mandatul presedintelui nu se suprapune cu cel al Parlamentului, avem mai multe runde de alegeri. Si alegerile paralizeaza sistemul, asta e adevarul. A realizat asta, pe de o parte, si a realizat ca miza modificarii Constitutiei e mult mai importanta decat sa-si duca mandatul de 5 ani la capat.

S-ar putea sa avem, pe un asemenea scenariu, alegeri prezidentiale in 2013, odata cu parlamentarele si ca unul din candidati sa fie actualul premier, Mihai Razvan Ungureanu, care la ora asta sta bine in sondaje.

Deci domnul Traian Basescu ar fi dispus sa iasa din viata politica pentru proiectul asta de reforma?

Da. Constitutia e, daca vreti, ultima reduta pe care trebuie s-o atacam. In rest, ati avut reforma in Justitie, am avut coduri noi, probabil se va face reforma in Sanatate, dar Constitutia e, ca sa folosesc limbajul softist, sistemul de operare, cel mai important soft.

Toate tarile, pentru a se proteja de efectele crizei, unele au umblat in Constitutie, altele planuiesc s-o revizuiasca si chiar la nivel eurppean se discuta de revizuirea tratatelor.

Deci credeti ca e dispus sa se "sacrifice"?

El a spus-o singur, n-o spun eu. Nu stiu daca e un sacrificiu, pana la urma, nu vor mai fi 5 ani de mandat, o sa fie 3. Daca pui in balanta cei 2 ani de mandat si revizuirea Constitutiei, e mai importanta revizuirea.

Care sunt sansele sa accepte Opozitia asta?

Opozitia ar fi extrem de inconsistenta, de la ei n-am auzit decat "Jos Basescu!", "Vrem sa plece Basescu". Basescu se ofera singur sa plece. De ce n-ar accepta? Si ei isi doresc la fel de mult revizuirea Constitutiei, cel putin declarativ. Ar impusca doi iepuri dintr-un foc. Nu inteleg de ce n-ar face-o. Ar scapa si de Basescu si ar avea si Constitutia revizuita.

Nu inseamna ca Opozitia risca sa piarda din procentele sale, nemaiavand o tinta?

Ar castiga, si-ar atinge obiectivul - ar scapa de Basescu. Daca ei asa s-au construit, avand tinta un om, e pana la urma eroarea lor. Daca electoratul lor vrea sa plece Basescu, ei pot face asta sa se indeplineasca. Majoritatea se stabileste dupa alegerile parlamentare.

Citeste maine a doua parte a interviului acordat Ziare.com de Sebastian Lazaroiu

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Sebastian Lazaroiu demisie Basescu, #Lazaroiu demisie Basescu modificare Constitutie , #consilier prezidential