Lazaroiu, despre cum s-au inteles PDL si PSD sa ingroape PNL la locale - Interviu

Marti, 31 Mai 2011, ora 18:30
5745 citiri
Lazaroiu, despre cum s-au inteles PDL si PSD sa ingroape PNL la locale - Interviu
Foto: Arhiva

Fostul consilier prezindential Sebastian Lazaroiu afirma ca adoptarea in Parlament, marti, a legii prin care primarii sunt alesi intr-un singur tur de scrutin este rezultatul unei intelegeri subterane intre cei doi "colosi" politici PDL si PSD.

In schimb, noul sistem de vot dezavantajeaza clar PNL, iar, daca PSD ar decide sa rupa alianta cu liberalii, avantajul pentru social-democrati s-ar mari si mai mult.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, fostul consilier prezidential declara ca alegerea primarilor intr-un singur tur ii avantajeaza pe cei care sunt deja in functii si din acest motiv PSD si PDL, care au cel mai mare numar de primari in intreaga tara, isi vor conserva posturile de edili locali.

Lazaroiu este convins ca aceasta lege a trecut in urma unei intelegeri subterane intre PSD si PDL, in conditiile in care ambele partide sunt avantajate clar de acest sistem de vot.

Si UDMR are de castigat, considera sociologul, mai ales in localitatile unde comunitatile de maghiari sunt majoritare. In schimb, UDMR pierde sansa de a-si negocia in turul doi procentele obtinute in primul tur, in conditiile in care acesta nu mai exista.

Sebastian Lazaroiu atentioneaza asupra urmatorului aspect: din acest moment, daca PSD decide sa rupa alianta cu PNL, social-democratii castiga si mai mult la alegerile locale, in conditiile in care PNL ar trebui sa revina pe culoarul de dreapta si sa imparta acelasi electorat cu PDL.

In acelasi timp, sociologul este convins de faptul ca noul tip de vot va stimula prezenta la urne a alegatorilor, care nu vor mai avea decat "un glont" de tras, adica o singura sansa de a-si sustine candidatul preferat.

Primarii vor fi alesi intr-un singur tur, au decis deputatii

- Teoretic pe cine avantajeaza acest tip de vot, intr-un singur tur, Puterea sau Opozitia? Si, in cazul nostru particular, pe PDL sau pe USL?

- Nu e vorba de Putere si Opozitie, avantajeaza PDL si PSD pentru ca ei au cei mai multi primari si, practic, prin legea asta primarii in functie au sanse foarte mari de a fi realesi. PNL e cel mai dezavantajat. De fapt, a fost o intelegere intre PDL si PSD. Subterana, nu publica.

Intre inititatori au fost si pesedisti, dar pe urma s-au retras sa nu para ca... Dar lor le convine. Lovitura cea mai mare pe care o primesc liberalii este ca in acest moment ei vor trebui sa sustina candidatii PSD in foarte multe localitati. Inainte mai aveau o sansa pentru ca mergeau in alegeri cu doi candidati, unul PSD unul PNL, si cel mai bine plasat urma sa fie sustinut de celalalt in turul doi. Acum nu mai exista turul doi si liberalii vor trebui sa se alinieze la candidatii PSD, care vor fi cei mai multi, cu sanse mari sa castige.

- UDMR este avantajat de acest sistem de vot?

- Si UDMR este avantajat, mai ales in conditiile in care ar putea sa apara partidul lui Laszlo Tokes, care va veni ca un challanger. Primarii UDMR in functie vor fi avantajati, dar or sa piarda probabil in localitatile din vest, unde putea sa castige doar daca intra in turul doi, au fost asemenea situatii. Deci sunt si dezavantaje pentru UDMR, dar in zonele de la granita de vest pentru ca acolo ei aveau o pondere mare si chiar puteau castiga in turul doi, iar, daca nu, isi puteau negocia voturile, ceea ce era foarte mult pentru ca puteau obtine in primul tur 20-30%.

- Aceasta lege stimuleaza prezenta la vot a alegatorilor? Pana acum, unii preferau sa mearga doar la turul doi.

- Da, o sa stimuleze prezenta la urne. E un singur 'glont', practic, si trebuie tras cat mai bine din prima. Da, cred ca va creste participarea la alegeri.

- Credeti ca presedintele va promulga legea? Am vazut opinii ale unor apropiati, printre care fostul consilier prezidential Cristian Preda, care spun ca legea este un pas inapoi.

- Sigur, legea are si dezavantaje, cum ar fi ca primarul ales poate sa aiba o legitimitate mica. S-ar putea sa avem primari alesi cu doar 20%. Nu stiu daca presedintele va promulga legea, acolo se vor face analize(...) Dar daca legea nu are hibe juridice, nu cred ca sunt motive sa nu o promulge.

- In opinia dumneavoastra, aceasta lege este un pas inainte din punct de vedere politic sau este doar un aranjament de moment?

- E doar un aranjament de moment, genul acela de aranjament care nu se face numai la noi, ci si in alte tari, un aranjament intre "cei mari", intre colosi, adica intre PSD si PDL.

Partea cea mai interesanta este urmatoarea: daca acum, sau in perioada urmatoare, PSD decide sa rupa alianta cu PNL, practic PSD va fi cel mai avantajat, pentru ca in acel moment PNL se intoarce pe partea dreapta si va diviza voturile dreptei, impartindu-le cu PDL.

Mai ales in orasele mari, unde votul are si o componenta ideologica, candidatul PSD va iesi in multe cazuri pe primul loc, pentru ca PDL si PNL isi vor rupe voturi unii de la altii.

- Dar o astfel de decizie a PSD, de rupere a aliantei cu PNL, nu va conta in ochii electoratului, nu va fi primita prost?

- Se gaseste un motiv.... Ideea e ca acum PNL nu mai poate, chiar daca ar vrea, sa mai rupa USL. Daca ies din alianta, ei chiar nu mai au nimic. Dar PSD e foarte interesat sa rupa alianta, pentru ca o sa ia mai multi primari decat are in momentul acesta, numai prin divizarea electoratului de dreapta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alegere primari singur tur, #Sebastian Lazaroiu alegere primari, #lege alegere primari , #consilier prezidential