Lazaroiu: Inamicii tarii sunt Ponta si Bostinaru

Duminica, 05 Decembrie 2010, ora 13:15
2078 citiri
Lazaroiu: Inamicii tarii sunt Ponta si Bostinaru
Foto: arhiva

Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a calificat afirmatiile vicepresedintelui PE Laszlo Tokes privind Ziua Nationala drept neinspirate si inabile, dar a sustinut ca inamici "mult mai periculosi" ai Romaniei sunt Victor Ponta si Victor Bostinaru, prin declaratiilor lor in forul european.

In opinia lui Lazaroiu, afirmatia europarlamentarului Laszlo Tokes, potrivit caruia Ziua Nationala a Romaniei reprezinta una de doliu pentru maghiari, este doar "neinspirata", inabila politic, dar nu antiromaneasca.

In cadrul unei emisiuni la Antena 3, Lazaroiu a explicat sambata seara ca Tokes face parte dintre maghiarii cu opinii mai radicale si a calificat afirmatia acestuia cu privire la 1 Decembrie drept una "nefericita", dar fara nicio consecinta politica si juridica. "Daca Tokes nu ar face aceste declaratii ar ramane simbolul Revolutiei si ar fi foarte popular in Romania", a completat consilierul prezidential.

"Ce efecte a produs aceasta declaratie? Eu va spun ca declaratia pe care a facut-o domnul Ponta sau cea pe care a facut-o domnul Bostinaru la PE au produs efecte nebanuite pentru Romania. Il facem pe omul asta inamicul Romaniei, Laszlo Tokes, ca a avut o opinie nefericita, dar opinia lui nu a avut niciun efect", a sustinut consilierul prezidential, adaugand ca nu considera ca trebuie sanctionata opinia europarlamentarului.

"Faceti, pentru o opinie pe care a exprimat-o, total nefericita, il faceti inamicul Romaniei (pe Laszlo Tokes - n.r.). Sunt doi inamici mult mai periculosi, nu doar Victor Ponta, dar si Victor Bostinaru, care a spus ca in Romania e in pericol libertatea de expresie si urmeaza sa se instaureze dictatura", a criticat Sebastian Lazaroiu.

El s-a referit la declaratiile despre aderarea Romaniei in Schengen pe care presedintele PSD le-a facut in cadrul intalnirii de la Strasbourg cu grupul socialistilor, precum si la afirmatiile lui Victor Bostinaru din cadrul Comisiei PETI din PE, in care a fost luata in discutie petitia formulata impotriva includerii campaniilor de presa printre vulnerabilitati, in cadrul Strategiei Nationale de Aparare.

Ponta: Daca am spus ca ma opun intrarii in Schengen, demisionez din Parlament

La randul sau, si consilierul prezindential pe problemele minoritatilor, Peter Eckstein Kovacs, invitat in emisiune, s-a referit la afirmatia lui Laszlo Tokes.

"Domnul Tokes spune un lucru care e de notorietate, care nu e parerea domnului Tokes. Ziua de 1 Decembrie, pentru ungurii din Romania, inseamna schimbarea imperiului, daca vreti. Te-ai nascut intr-un stat in care limba oficiala era limba ta materna si te-ai trezit a doua zi intr-un alt stat, a fost un soc. Ziua de 1 Decembrie e Ziua Nationala a Romaniei si fiecare cetatean este obligat - daca il cheama Laszlo Tokes, Peter Eckestein Kovacs sau Sebastian Lazaroiu - sa respecte aceasta zi. Daca-mi amintesc bine, Tokes a zis 'La multi ani, Romania' si a dat respectul pentru aceasta zi.

A zis ca pentru unguri nu este o zi foarte fericita, sa deschizi sticla de vin si sa ciocnesti pentru ea. Asta este, e un fapt si asa gandesc cred majoritatea maghiarilor din Romania. Se respecta ziua de 1 Decembrie, nu intram in amanuntele istorice. Domnul Tokes formuleaza colturos, eu nu. Trebuie sa luam act de acest lucru, UDMR a cerut, la modificarea Constitutiei, ca 21 decembrie sau 22 decembrie sa fie Ziua Nationala pentru ca asta ne leaga, ne leaga mortii cazuti la Revolutie. Dar trebuie sa tineti cont de aceste chestii sentimentale", a sustinut Eckstein, garantand ca Tokes recunoaste statul roman in granitele actuale.

Presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Laszlo Tokes, si-a exprimat de 1 Decembrie parerea de rau pentru ca maghiarii nu se pot bucura alaturi de fratii romani, de ziua nationala a Romaniei.

"Intentia nostra buna, neconditionata, si solidaritatea nu ne pot face sa uitam ca ziua lor de bucurie reprezinta zi de doliu pentru noi, deoarece, acum 90 de ani, Romania Mare a fost faurita prin fragmentarea tragica a tarii noastre maghiare stramosesti. Tocmai de aceea consideram ca este regretabil ca Romania libera, conceputa in focul revolutiei de la Timisoara (1989), in numele nationalismului statal traditional, a ales o zi pentru sarbatoarea nationala la a carei sarbatorire noi, maghiarii din Transilvania, nu putem participa alaturi de fratii nostri romani, majoritari", se afirma intr-un comunicat remis presei miercuri si semnat de Tokes Laszlo.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Lazaroiu consilier prezidential, #Sebastian Lazaroiu , #consilier prezidential