Lazaroiu: Schimbarea denumirii de rromi in tigani este o mare prostie

Luni, 13 Decembrie 2010, ora 16:33
4609 citiri
Lazaroiu: Schimbarea denumirii de rromi in tigani este o mare prostie
Foto: Pagina personala Facebook Sebastian Lazaroiu

Consilierul prezidential pe probleme de politica interna, Sebastian Lazaroiu, sustine ca propunerea de schimbare a denumirii de rrom in tigan este o mare prostie, iar problema rromilor ar putea fi rezolvata daca s-ar studia modelul de integrare a rromilor din Ardeal.

"Initiativa de schimbare a denumirii de rromi in tigani este o mare prostie. Greseala mare s-a facut in 1991. A fost gresit sa le schimbi prin lege denumirea si nu i-a intrebat nimeni daca vor sa fie asa sau asa. Exista o argumentatie, dar cred ca s-a facut pe picior. Acum eram pe cale sa facem aceeasi greseala. Eu sper sa opreasca initiativa, deoarece o sa ne faca numai rau si afara si in interiorul tarii", a declarat Sebastian Lazariu pentru Ziare.com.

Consilierul presedintelui Traian Basescu a declarat ca in mediul rural nu sunt probleme cu rromii, insa lucrurile se schimba cand este vorba de spatiul urban.

"In rural nu ai probleme cu ei, e adevarat ca sunt si izolati, iar acolo sunt folositi la munca. Mai fura cate o gaina uneori si cu mici exceptii apar conflicte. In schimb, in urban e problema. Ii aduci si ii bagi in blocuri, iar oportunitatile sunt altele. Si sunt foarte dezorientati, nu isi gasesc ritmul si nu se pot adapta la stilul de viata. La orase sunt problemele cele mai mare de integrare", a mai precizat acesta.

Sebastian Lazaroiu a facut si o scurta harta a oraselor din Romania unde rromii creeaza cele mai multe probleme, dar a si inaintat o solutie pentru integrarea acestora.

"Craiova e orasul cu cele mai mare probleme, acolo sunt clanuri si organizatii, iar totul e chiar sub ochii Politiei. Cele mai mari probleme sunt aici in sud, in Pitesti, Craiova, Targoviste si Calarasi, adica in zonele de campie. In Moldova sunt putini tigani, in Banat sunt dintre cei bogati, iar in Ardeal sunt cele mai mici probleme.

Ca model de integrare cred ca acolo (Ardeal n.red.) s-au descurcat cel mai bine. Eu cred ca asta ar trebui facut, studiat comparativ, ca sa gasesti solutia. Trebuie sa vezi ce au facut acolo si sa aplici si in restul zonelor", a conchis Lazaroiu.

"Rrom" sa devina "tigan" - proiect de lege sustinut de Prigoana

Deputatul PD-L Silviu Prigoana a elaborat o initiativa legislativa in care propune schimbarea denumirii oficiale a persoanelor de etnie rroma din "rrom" in "tigan".

Guvernul sustine schimbarea denumirii de rrom in tigan (Video)

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Sebastian Lazaroiu rromi tigani, #metode integrare rromi Ardeal , #consilier prezidential
Comentarii