Alina Mungiu-Pippidi: Lazaroiu nu a plecat departe

Luni, 19 Septembrie 2011, ora 13:06
4747 citiri
Alina Mungiu-Pippidi: Lazaroiu nu a plecat departe
Foto: gov.ro

Scurta cariera fericita a lui Sebastian Lazaroiu pare sa se fi incheiat pentru moment, dat fiind ca personajul a devenit un punct slab chiar pentru partidul care il platise ca sa ii peticeasca punctele slabe.

Ca, oricati ministri incompetenti ar avea PDL, nu mai avea totusi altul la ora asta care sa faca pe fata treaba politica in loc de munca la minister si sa isi tina bloggerii pe banii statului. Dar, cunoscand personajele, imi exprim scepticismul fata de acest final fericit cu Emil Boc in sfarsit conducand propriul sau guvern si Lazaroiu ducandu-se in sfarsit la ore, ca sa predea statistica la studenti.

Motivul este ca, din pacate, ambele personaje au facut cariera nu pentru calitatile lor, de care a avut cineva nevoie la un moment dat, ci mai ales pentru lipsa lor de calitati.

Ei ilustreaza celebrul gen al omului fara insusiri (titlu imprumutat de la Musil). Emil Boc era un perseverant luptator de pe bancile Opozitiei, dar asta nu i-ar fi adus nici primaria Clujului, ce sa mai vorbim de fotoliul de prim ministru. Ce l-a propulsat mai sus a fost lipsa lui de personalitate, faptul ca nu l-a contrazis pe Basescu nici macar atunci cand era in interesul celui din urma sa il contrazica cineva.

Totdeauna a lasat pe altii cand a fost nevoie. Si dupa ce aceia altii nu au mai existat, pe Basescu nu l-a mai contrazis nimeni si asa s-a ajuns ca omul sa promoveze pe fata malpraxisul electoral si Rosia Montana.

Tot calitatile lipsa l-au promovat si pe Lazaroiu, nu abilitatile sale reale de a desena un esantion pentru un sondaj. De la baiat sarac lipit pamantului, slab vorbitor si personalitate stearsa, a ajuns pana la a risipi zvonuri despre viitoarea sa candidatura la presedintie.

A lucrat pentru oricine l-a platit, indiferent de culoarea politica, PSD, PNL si PSD, ceea ce Basescu stia foarte bine, si a mentinut relatii vreme indelungata in mai multe tabere, ca medicul care mai trece pe la fostii pacienti ca sa le ia pulsul. Dar sefului statului ii plac oamenii vulnerabili, mai ales cei care au dosare la sertar, de un fel sau altul.

Se simte pe un teren sigur cu acestia, in vreme ce loialitatea adevarata il face suspicios. Si asa a ajuns vorbitorul Lazaroiu, de care moderatorii de talk-showuri fugeau ca dracu de tamaie pe vremea cand nu avea relatii cu seful statului, pentru ca avea prune in gura, purtator de cuvant neoficial al prezidentului, perechea Elenei Udrea, asii unui joc in care Emil Boc si Valeriu Turcan erau distribuiti ca valeti. Si seful nenumit al propagandei taberei de dreapta, dand indicatii pretioase de diversiuni si campanii de kompromat pe la salariatii Udrea, Placinta si din pacate si ai statului - blogerii de partid.

Sanse in viata, dl. Lazaroiu a avut destule: numai eu l-am recomandat la nu stiu cata lume cand era un tanar sociolog de viitor.

Frumos ar fi daca si-ar relua cariera si ar produce in sfarsit niste lucrari acreditate international ISI, dar ma tem ca, pe de o parte, morbul politicii nu dispare cu una cu doua, si, pe de alta ca mereu se vor gasi papusari care sa aiba nevoie de un personaj discret in tradare, imaginativ in comploturi si cu un dosar la sertar al tuturor relatiilor vizibile si invizibile pe care le-a avut.

Nu au cum sa dispara asemenea personaje din viata noastra publica, atata vreme cat cererea pentru ele persista la cel mai inalt nivel. Tot asa cum sunt convinsa ca la aceasta ora nu munceste nimeni sa gaseasca solutii pentru pensiile vechi si locurile de munca noi, dar ca o mie de diversiuni electorale sunt in pregatire, care au toate nevoie de figuranti chiar in rolurile principale. Mai ales in acelea.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Alina Mungiu Pippidi Lazaroiu, #Sebastian Lazaroiu demis , #demis