Cele 5 motive pentru care Lazaroiu e arma lui Basescu (Opinii)

Sambata, 04 Iunie 2011, ora 00:12
6277 citiri
Cele 5 motive pentru care Lazaroiu e arma lui Basescu (Opinii)
Foto: RealitateaTV

Strategie de campanie? Sigur. E pregatire. Daca noi credeam ca nimic nu ne va mai surprinde in numirile din Guvern, iata ca se poate. Desemnarea lui Sebastian Lazaroiu ca ministru al Muncii e, pana acum, surpriza anului. Nimeni n-o prevedea. Cu exceptia lui Traian Basescu.

Pentru ca Basescu are o strategie clara. Nu l-a trimis degeaba pe Lazaroiu acolo. Numirea sa e parte a strategiei cu care are de gand sa schimbe macazul si sa obtina un scor bun pentru PDL la alegerile din 2012. Cu alte cuvinte, strategul s-a mutat in Guvern. Si strategul va juca rol de strateg. Si de paratrasnet. Si de schimbator de macaz.

Sigur, problemele sunt multe si mutarea e destul de riscanta. PDL va fi acuzat ca are o problema de cadre. Va fi greu pentru Lazaroiu, care nu e un tehnician al Muncii si nici un negociator cu sindicatele.

Adevarul e si ca nici alternative nu erau foarte multe sau foarte bune - existau personaje fara mare impact public, desi experimentate. Personaje care era greu de crezut ca vor face mare valva sau vor fi depasit conditia de cadre de partid.

Poate ca miscarea e buna, dar si criticile vor fi multe. De aceea, Traian Basescu trebuie sa fi gandit ca are ceva de castigat de aici. Ceva consistent.. O analiza logica arata ca a avut cel putin cinci motive importante.

1. Strategia se muta in Guvern, la Munca

Daca PDL are o problema in acest moment, ea vine din faptul ca da impresia ca e in plin razboi social. Schimbari peste tot, convulsii peste tot. Ori, daca PDL vrea sa aiba succes in alegerile din 2012, lucrul asta trebuie sa se schimbe. Lucrurile trebuie calmate. E nevoie de o strategie pentru pace sociala. Sau, daca nu, pentru pace cu cat mai multe categorii sociale.

Inginerie sociala. Sau, mai curand, mecanica sociala. La care un om precum Sebastian Lazaroiu, un profesionist al sondajelor de opinie si al strategiilor sociale, a dovedit ca se pricepe. O va face si din noua sa pozitie.

2. O fata noua

Care erau alternativele la Lazaroiu? Multe, dar niciuna de impact. Sulfina Barbu, Claudia Boghicevici, Raluca Turcan, Gheorghe Barbu sau alte personaje din partid. Niciuna n-ar fi aduse ceva nou. Niciuna n-ar fi suscitat vreun fel de emotie si nu ar fi adus o schimbare. Pentru ca, atunci cand nu vrei sau nu poti sa-l schimbi pe Boc, o numire spectaculoasa mai schimba fata Guvernului.

Un intelectual, un om cu alta imagine decat cea obisnuita, de cadru, nu poate sa aduca, in principiu, lucruri rele. Ba dimpotriva.

3. Un guvern prezidential

Sigur, Traian Basescu e inca liderul PDL si al Guvernului. Dar nu absolut toti ministrii erau prezidentiali sau urmau indicatiile lui Basescu asa cum o va face Sebastian Lazaroiu. Pentru ca el nu e dependent de oamenii din PDL, asa cum ar fi fost oricine ar fi venit pe postul de ministru al Muncii. Nu cauta functii in PDL si nu trebuie sa tina seama la maxim sa nu supere oameni de acolo.

Sulfina Barbu sau oricine ar fi venit ca ministru ar fi tinut seama de Basescu, dar foarte mult si de partid. Nu si Lazaroiu, cu siguranta. El are cea mai importanta sustinere posibila. A sefului statului. Guvernul devine prezidential. Extrem de prezidential.

La ce ar mai ajuta un guvern si mai prezidential? Ar fi si o pregatire pentru o schimbare a lui Boc. Nu acum, in cateva luni. Tot ce e posibil.

4. Paratrasnetul perfect

Sebastian Lazaroiu e paratrasnetul perfect. Ca si Sebastian Vladescu la vremea lui, e un ministru-paratrasnet. Doar ca are mai multa sustinere politica. Un om cu imaginea ca a venit din afara, nu din partidul din guvernamant, care va prelua multe din loviturile pe care altfel le-ar fi incasat partidul.

Dar care poate contabiliza lucruri bune pentru partid.

5. Un om de lupta

Care e principala calitate a lui Sebastian Lazaroiu, dincolo de faptul ca e un creator de strategii. E un comunicator excelent. Poate sa manipuleze discursul si sa scoata in evidenta meritele mult mai bine decat ar fi facut-o vreun ministru oarecum priceput, dar cu limbaj de lemn.

Cu siguranta, nu vom auzi vorbindu-se atat de mult despre bibilici, cum o facea predecesorul sau, Ioan Nelu Botis. Nu va cadea in atatea capcane mediatice, dar va intinde capcane mediatice. Va putea sustine extrem de puternic si convingator pozitia partidului. Lucru de care PDL avea mare nevoie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#motive numire Lazaroiu, #Lazaroiu Ministrul Muncii , #ministrul Muncii