Lazaroiu: Oprescu e speranta PSD pentru prezidentialele din 2014 - Interviu

Luni, 11 Iulie 2011, ora 15:15
25184 citiri
Lazaroiu: Oprescu e speranta PSD pentru prezidentialele din 2014 - Interviu
Foto: www.ziaristionline.ro

"Sorin Oprescu e speranta PSD pentru prezidentialele din 2014. Nu stiu daca Crin Antonescu stie, dar i-o spun eu acum", este previziunea pe care o face ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, intr-un interviu acordat Ziare.com.

De asemenea, ministrul ii atrage atentia liderului PNL ca "se afla intr-o situatie clasica de somaj mascat".

Sebastian Lazaroiu mai sustine ca USL reprezinta intruchiparea trecutului si "se va face pulbere pana la viitoarele parlamentare".

Referindu-se la alegerile din 2012, fostul consilier prezidential este convins ca se va crea o majoritate in jurul PDL.

In interviul acordat Ziare.com, ministrul Muncii vorbeste si despre institutia pe care o conduce si anunta ca are de gand sa faca descentralizare si restructurare la minister.

"In zilele urmatoare, vom semna un protocol cu Ministerul Administratiei si Internelor care va presupune un plan de actiune complex, inclusiv teste de integritate pentru functionari", a precizat Lazaroiu.

Ministrul Muncii anunta ca sistemul de pensii de stat nu va fi desfiintat, iar pensiile "pot creste in masura in care economia creste sanatos".

"Ma ingrijoreaza forta de munca din mediul rural care reprezinta adevaratul rezervor pentru cresterea ratei ocuparii in urmatorii ani. Noi aici trebuie sa intervenim. Unele masuri de stimulare a angajarii la tineri sunt deja in functiune. Sunt stimulente atat pentru angajatori, cat si pentru angajati. Sunt si masuri pentru a-i mentine in campul muncii pe cei care se apropie de varsta de pensie", a mai declarat ministrul pentru Ziare.com.

Cat despre scandalul legat de rata scazuta de promovare la bacalaureat, Sebastian Lazaroiu sustine ca "nu s-a intamplat nimic spectaculos, iar piata fortei de munca n-are nevoie de bucati de hartie pe care sa scrie "diploma", ci de oameni pregatiti".

"Cine tipa ca bietii elevi au fost persecutati in acest an cu camere de luat vederi nu le vrea binele nici elevilor, nici parintilor", ne-a mai declarat Sebastian Lazaroiu.

Emil Boc le-a dat un ultimatum ministrilor cu performante slabe in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene. Vor ramane acestia fara portofoliu?

Criteriul absorbtiei fondurilor este esential pentru performanta fiecarui ministru, pentru ca vorbim aici de un obiectiv national. Lucrurile au mers foarte greu in ultimii ani si se termina exercitiul bugetar curent al UE. In functie de cat vom fi capabili sa absorbim in urmatorii doi ani, vor creste sau scadea alocarile pentru viitorul buget european. Aceasta este adevarata miza. E si un efort de echipa pentru a gasi cele mai bune mecanisme de absorbtie, dar e si un efort individual care tine de fiecare ministru.

Mi se pare normal sa faca parte deci din evaluarea ministrilor. Vor cantari si altele, dar avand in vedere importanta nationala a acestui obiectiv probabil ca va avea greutate acest criteriu in remaniere.

Sunteti de acord cu infiintarea unui minister al Afacerilor Europene? De cine credeti ca ar trebui condus?

Cred ca e o idee buna. Daca vorbim de absorbtia fondurilor ar trebui sa existe o unitate a abordarii, o singura viziune si mai multa autoritate. In acest moment, programele sunt risipite in mai multe structuri guvernamentale si nu exista o functie cu autoritate care sa impinga pe agenda publica subiectul. In plus, e nevoie de un interlocutor cu autoritate si pentru organismele europene. Rangul de ministru si adunarea programelor cred ca va da un impuls absorbtiei fondurilor.

Repet, e un obiectiv esential pentru Romania. Nu e doar un concurs cine ia mai multi bani europeni. Aici e vorba de a satisface nevoile de finantare ale Romaniei intr-o perioada dificila din punct de vedere economic.

Ce rost are sa facem imprumuturi costisitoare cand avem la indemana bani nerambursabili ce pot acoperi o arie foarte larga a nevoilor de dezvoltare? Deci pe termen scurt e vorba de finantare nermabursabila, pe termen lung, adica viitorul buget european, e vorba de nevoile de dezvoltare accelerata a tarii. Banii acestia sunt la dispozitia noastra tocmai pentru a reduce decalajele fata de celelalte tari europene.

Mi se pare firesc ca un asemenea minister sa fie condus de o persoana credibila la Bruxelles si competenta pe ce inseamna afaceri europene. Avem destule persoane capabile sa ocupe aceasta functie.

In alta ordine de idei, de ce credeti ca nu este de acord Opozitia cu revizuirea Constitutiei?

USL reprezinta trecutul. USL este intruchiparea trecutului, daca vreti, o amintire neplacuta a tranzitiei care inca ne mai bantuie. Constitutia actuala este croita si pentru a mentine un set de privilegii si imunitati. Ea a fost facuta de oameni din PSD si, pe alocuri, ei au avut grija sa isi conserve privilegiile.

Imunitatea parlamentarilor la orice tip de fapte, inclusiv cele penale e perna pe care au dormit linistiti niste granguri social-democrati cativa ani buni. Prezumtia de dobandire licita a averii, la fel, a fost o garantie pentru cei care au dat marile tunuri ale tranzitiei ca, si daca vor fi vreodata condamnati pentru fapte de coruptie, familia lor se va putea bucura de averea dobandita prin coruptie.

300 de parlamentari? Parlament unicameral? Oricum si PSD si PNL vor obtine mai putine locuri decat au luat la alegerile din 2008. Ar fi culmea sa isi reduca singuri placinta, prin diminuarea locurilor din Legislativ. In plus, doua camere ale Parlamentului reprezinta un bun mecanism prin care domnii Ponta si Antonescu pot tergiversa si bloca legi. Opozitia actuala pazeste vechea ordine. Sa nu cumva sa se clinteasca ceva.

USL este gardianul de nadejde al trecutului. Multe generatii insa au inceput sa priveasca spre viitor. Iata motivul pentru care cred ca PSD si PNL vor ramane in Opozitie si din 2012 incolo.

Si totusi USL isi lanseaza programe sectoriale in care se pot regasi chiar masuri ale actualului Guvern.

Eu sunt mai atent la fapte decat la vorbe. De demagogie electorala sunt satul. Eu ma uit la actiunea politica a USL. Actiuni in Parlament, in comisii parlamentare. Din ele se desprinde programul politic al celor doua partide care vremelnic si nefericit s-au intalnit sub aceeasi sigla.

Si programul politic al USL in sinteza suna asa: vrem ca parlamentarii sa fie mai presus de lege, vrem ca elevii sa poata copia la examene, vrem ca militarii si magistratii sa aiba pensii astronomice, vrem sa marim numarul de bugetari si sa ii platim mai bine decat pe privati, vrem ca patronii sa nu isi mai puna angajatii la munca, dar sa ii plateasca si sa le dea concedii lungi, vrem munca la negru pe saturate.

Va rog sa luati toate actiunile PSD si PNL din ultimii doi ani din Parlament si o sa regasiti tot ce am sintetizat mai sus, fara nicio exagerare. Daca erau ei la putere, Grecia scria pe noi.

Ati declarat ca reorganizarea teritoriala se va face pana in 2012. Pe langa descentralizare, aceasta inseamna ca PDL isi va croi colegiile favorabile, pe modelul american "Salamandra", ca sa aiba mai multe sanse la alegerile din 2012?

Reorganizarea teritoriala raspunde nevoilor de dezvoltare a Romaniei. Un minister al Afacerilor Europene si mai putine judete reprezinta de fapt doua constructii institutionale care ne ajuta sa absorbim mai multi bani europeni pe care sa ii folosim pentru a dezvolta Romania. Este crucial sa avem reogranizarea pana la localele de anul viitor pentru ca noile judete sa isi aleaga deja conduceri legitime. Repet, miza este de fapt viitorul buget european. In ceea ce priveste colegiile uninominale, este obligatoriu sa isi modifice granitele actuale din simplul motiv ca ar trebui sa avem 300 de parlamentari in loc de 470.

Inteleg, din discursul public cel putin, ca toate partidele pledeaza pentru 300 de parlamentari. PSD si PNL, de pilda, chiar daca nu vor sa o faca prin Constitutie, cum ar fi firesc, vor sa o faca prin lege organica. Asta inseamna clar alte colegii uninominale. Ele se fac de obicei prin negociere intre partide, dar, desigur, PDL, UDMR si UNPR, partidele din actuala majoritate, vor avea un cuvant mai greu de spus in desenarea colegiilor. La fel s-a intamplat si in 2008 cand PSD si PNL aveau creionul in mana.

Se va schimba raportul de forte politice daca va intra in vigoare proiectul de lege care va interzice migratia politica, pregatit de Opozitie?

Eu sunt unul din alegatorii care a devenit imun la demagogia lui Victor Ponta. L-am auzit vorbind despre interzicerea migratiei parlamentarilor de vreo doi ani si tot de doi ani il aud vorbind despre cum se zbate el sa recruteze parlamentari de la partidele din majoritate. Ce incredere poti sa ai in omul asta care azi spune una, maine spune invers si nici macar nu-si da seama ca lucrurile se bat cap in cap?

E chipurile un joc strategic. E un fel de semnal catre parlamentarii din actuala Coalitie: veniti azi la noi, cat se mai poate, ca de maine o sa interzicem prin lege. Cine il ia in serios pe Victor Ponta?

In decembrie spuneati ca o lectie importanta pentru partide este ca nimeni nu va mai guverna singur. Ne putem astepta la coalitii spectaculoase in prag de alegeri? Cine cu cine credeti ca se va alia?

In primul rand, cred ca USL se va face pulbere pana la viitoarele parlamentare. Povestea asta cu 50% plus unu pe care il va obtine USL si va guverna singur o cred vreo doi sau trei naivi de la Bucuresti. In teritoriu, cei de la PSD si PNL, care fac de ani de zile campanii, rad cand aud asta cu "luam jumatate plus unu si guvernam singuri".

Pot sa le dau o veste proasta iluzionistilor Ponta si Antonescu - in ultimul sondaj de opinie USL a intrat sub 50%, e adevarat, nu cu mult, dar se confirma trendul descendent. Sa zicem ca printr-o minune USL ar lua 44% la viitoarele alegeri. Mai au nevoie de 6% sa isi faca majoritatea. Imi imaginez ca ungurii, care au suportat cele mai mizere tiruri nationaliste de la liberali si social-democrati in ultima perioada, vor fi de-a dreptul incantati sa guverneze alaturi de PSD si PNL din 2012 incolo.

Eu cred ca inainte de alegerile parlamentare din 2012 se va crea deja o majoritate pentru continuarea modernizarii Romaniei in jurul PDL. Vor mai pleca si de la PNL nemultumiti de stilul autoritar si greselile strategice ale lui Antonescu, dar vor pleca si de la PSD cei care s-au saturat sa le vanda Victor Ponta iluzii desarte.

UNPR va deveni mai atractiv pentru cei care mai cred inca in centru-stanga. Iar PDL pentru cei care mai cred in centru-dreapta. La alegerile din 2012 cred ca va conta mai putin polaritatea stanga dreapta cat opozitia viitor versus trecut, conservatori versus reformatori. USL s-a identificat deja cu trecutul prin toate mesajele pe care le-a dat. PDL are sansa sa arate ca este viitorul.

Sorin Oprescu este creditat ca favorit in ultimele sondaje la Primaria Capitalei. Cu ce candidat credeti ca va veni PDL pentru a castiga?

Sunt deja doi candidati care il pot invinge pe Oprescu la viitoarele alegeri: Prigoana si Piedone. Oprescu sta bine in sondaje, dar eu n-as dormi linistit daca as fi in locul lui. Mai ales daca va candida pentru Bucuresti-Ilfov. Oprescu e speranta PSD pentru prezidentialele din 2014. Nu stiu daca Crin Antonescu stie, dar i-o spun eu acum.

Sugerati ca PSD ar putea sa nu il sprijine pe Antonescu la prezidentialele din 2014?

Oricum Antonescu e prea absent ca sa isi dea seama de asta. Traieste in lumea lui confortabila. Nu vreau sa il deranjez. Desi in calitate de ministru al Muncii as putea sa ii atrag atentia ca se afla intr-o situatie clasica de somaj mascat. Pe care noi incercam sa il descurajam. Ma refer la oameni platiti regeste, dar degeaba pe care nu ii contabilizam la somerii inregistrati. O sa il invit pe Crin Antonescu in unul din programele noastre de reabilitare a dependentilor.

Ce parere aveti despre faptul ca Victor Ponta era presedintele comisiei de Cod Penal, care in 2009 a respins confiscarea averilor?

Un demagog. Ponta este gardianul averilor din coruptie ale grangurilor din PSD. De ce credeti ca l-au parasutat presedinte? Ca le era drag de el? E suficient de docil ca sa apere "cuceririle" trecutului.

Va ganditi sa candidati la presedintie?

Nu m-am gandit. Nu stiu daca sunt potrivit pentru asta.

Anticipati in decembrie ca partidele vor fi foarte prudente sa promita marea cu sarea la alegerile din 2012. Credeti ca lucrurile s-au schimbat, iar partidele vor cadea in spirala populismului, disperate sa ajunga sau sa ramana la putere?

Cred ca ce se intampla in jur i-a pus pe ganduri pe multi politicieni de la noi. Si de la putere si din opozitie. Ma refer la Grecia, dar si la alte tari europene. In primul rand, i-a pus pe ganduri pe romani. Care, anul trecut, incitati de trusturile mogulilor, precum si de demagogia iresponsabila a liderilor din Opozitie, au crezut ca Guvernul si presedintele le vor raul si ca putem sa scapam fara masuri de austeritate.

Pana la urma, cred totusi ca romanii au injurat printre dinti, dar au avut intuitia salvarii de la dezastru. Uitandu-ma la Grecia, Irlanda, Portugalia, vad ca intuitia asta a cam lipsit. Noi am scapat ieftin pe langa patimile pe care le au de indurat grecii. Toate lectiile din trecut ne arata ca cu cat intarzii sa tai in carne vie cu atat mai lunga va fi durerea.

Noi am scapat cu masuri dure de austeritate doi ani. Am facut un dus rece, ne-am trezit si ne apucam de munca serioasa. Alte tari, pentru ca au tergiversat si nu au gasit vointa politica, vor avea nevoie de patru sau cinci ani de strans cureaua si probabil mai mult decat am facut-o noi. Asadar, cred ca macar acum, dupa un an de demagogie crunta, PSD si PNL vor reveni la un discurs mai echilibrat. Nu de alta, dar chiar nu ii mai crede nimeni ca vor revarsa lapte si miere asa cum au tot zis de doi ani.

Iar povestea liberalilor cu: hai sa stimulam consumul ca sa creasca economia e privita cu multa prudenta de toata lumea. Pentru ca in esenta asta inseamna 'hai sa tiparim bani sau sa ne imprumutam sa le dam oamenilor ca sa stimulam productia interna'. Problema e cine te mai imprumuta, cu ce dobanda, mai ales cand arunci banii in consum.

Ce probleme ati gasit la Ministerul Muncii in momentul in care l-ati preluat?

In primul rand, nu am gasit probleme, ci am gasit un Cod al Muncii modern si un sistem de pensii asezat pe baze echitabile. Multumita ministrilor Botis si Seitan. Sunt doua mari realizari cu care cei doi se pot mandri. Mie imi revine partea de asistenta sociala. A venit vremea sa modernizam si sistemul de asistenta sociala. Gata cu pomenile, gata cu dependentii de ajutoare care sunt folositi ca masa de manevra electorala.

Tintim banii spre cei care au nevoie si ii bagam in reabilitare pe cei apti de munca (sic!) care s-au obisnuit sa li se dea. In plus, cred ca va trebui sa ma cobor si in maruntaiele ministerului pentru ca mi se pare ca anumite lucruri sunt in faza de putrefactie. Deci reorganizare si descentralizare. Ne pregatim pentru reorganizarea teritoriala si facem din minister ceea ce trebuie sa fie: o unitate functionala de politici publice cu atributii de standarde si control.

Casieriile lui Mos Craciun isi inchid ghiseul.

Va referiti si la functionari care trebuie dati afara?

Nu, ma refer la functionari integri si profesionisti. Ministerul trebuie sa isi intareasca atributiile de control. Iar acestea trebuie sa fie exercitate de oameni integri. Stiu ca in jurul ministerului graviteaza tot felul de interese. Inclusiv in jurul banilor de la POSDRU. De aceea, zilele urmatoare vom semna un protocol cu Ministerul Administratiei si Internelor care va presupune un plan de actiune complex, inclusiv teste de integritate pentru functionari.

Cand va lua in discutie Guvernul Boc desfiintarea sistemului pensiilor de stat?

Nu se pune problema sa se intample asta. Noi trebuie sa facem actualul sistem de pensii de stat sustenabil. Atata tot. Daca vrei sa repari ceva, nu zice nimeni ca trebuie sa pui dinamita. Avem si pilonul II cu pensile private. Avem si pilonul III. Ele pot functiona impreuna. Important este sa ne asiguram ca putem plati pensile din contributii si nu mai aducem bani din bugetul de stat.

Banii din bugetul de stat trebuie dusi cat mai mult spre dezvoltare si locuri de munca. Numai asa vor creste pensiile in mod durabil. Sa nu mai vindem iluzii celor in varsta de cate ori vine un an electoral. Pensiile sunt mici, nimic de zis. Dar ele pot creste in masura in care economia creste sanatos.

Ce masuri ati pregatit pentru a reduce numarul somerilor si pentru a combate munca la negru?

Noul Cod al Muncii a scos deja multe locuri de munca existente la suprafata. De cand a intrat in vigoare si pana acum, sunt peste 600.000 de contracte noi. Probabil ca sunt si locuri de munca noi printre ele, dar cele mai multe sunt locuri de munca vechi care au devenit taxabile. Rata somajului a scazut foarte mult. Varful a fost in 2010, undeva la 8-9%, acum am ajuns cam la 4,8%. Scaderea spectaculoasa a fost intre ianuarie si iunie 2011, semn ca economia isi revine.

Nu ma ingrijoreaza in sine nivelul somajului, pentru ca el este mult mai mic decat in multe tari europene. Ma ingrijoreaza somajul de lunga durata, ma ingrijoreaza somajul la tineri si la cei care se apropie de pensie. Mai mult insa ma ingrijoreaza cei aproximativ 250.000 de oameni care muncesc in timp partial si ar vrea sa munceasca mai mult. Ma ingrijoreaza forta de munca din mediul rural care reprezinta adevaratul rezervor pentru cresterea ratei ocuparii in urmatorii ani. Noi aici trebuie sa intervenim.

Unele masuri de stimulare a angajarii la tineri sunt deja in functiune. Sunt stimulente atat pentru angajatori, cat si pentru angajati. Sunt si masuri pentru a-i mentine in campul muncii pe cei care se apropie de varsta de pensie. Dar, repet, ce facem cu cei subocupati si cu forta de munca subutilizata din mediul rural? Si aici raspunsurile nu se gasesc doar la Ministerul Muncii. Dar evident ne preocupa sa gasim solutii impreuna cu celelalte ministere in politici integrate.

Ce parere aveti de ceea ce s-a intamplat in acest an la examenul de bacalaureat? Cine este de vina pentru aceasta rata mica de promovabilitate?

Nu s-a intamplat nimic spectaculos. Sau s-a intamplat ce trebuia sa se intample demult. Piata fortei de munca n-are nevoie de bucati de hartie pe care sa scrie "diploma". Piata fortei de munca are nevoie de oameni pregatiti. Cine tipa ca bietii elevi au fost persecutati in acest an cu camere de luat vederi nu le vrea binele nici elevilor, nici parintilor.

Am auzit PSD-ul plangandu-le pe umar celor care au fost respinsi la Bac. N-am inteles exact ce voiau Ponta, Andronescu sau Marga. Sa legalizam copiatul la examene? Sa vina cu o initiativa legislativa in acest sens. Nu credeam ca populismul a ajuns pana acolo incat sa plangi pe umarul celor care n-au mai putut copia la Bac.

Actualul sistem de Educatie, complicitatea intre parinti, profesori si politicieni din ultimii 20 de ani e responsabila pentru aceasta rata mica de promovabilitate. Tragem in Funeriu, pentru ce? Pentru ca si-a facut treaba? Eu cred ca a procedat foarte corect. Funeriu a plecat descult in Franta, a facut excelenta in cercetare si s-a intors savant in Romania.

Funeriu e un pribeag care a venit sa faca ceva pentru tara lui si vad ca singurul mod la care s-au gandit sa il opreasca a fost sa ii falsifice actele de studii. Rezistenta sistemului la schimbare e acerba.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Sebastian Lazaroiu ministrul Muncii, #teste angajati ministerul Muncii, #USL alegeri 2012, #Oprescu candidat USL 2013 , #ministrul Muncii