Lazaroiu, despre fraude cu certificate medicale: Saracia a devenit un handicap si trebuie platit?

Marti, 02 August 2011, ora 13:21
3211 citiri
Lazaroiu, despre fraude cu certificate medicale: Saracia a devenit un handicap si trebuie platit?
Foto: B1TV

Ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, a prezentat, marti, la Deva, fraudele de amploare care se fac in domeniul asigurarilor sociale si "increngatura" formata din angajati de la primarie, medici, dar si judecatori. Lazaroiu a aratat ca astfel se produc fraude de milioane de lei de la bugetul de stat.

Ministrul si-a inceput conferinta de presa prezentand doua cazuri de persoane cu handicap grav, dementa Alzheimer in forma grava cu asistent personal, detinatoare in acelasi timp de permise de conducere.

"Au fost verificate 180 de dosare ale persoanelor cu handicap din judetul Hunedoara, 130 au fost gasite deja cu probleme pe hartie, nu s-au facut analize pe teren (...) Deci 72% din dosarele cu probleme, trimise spre reevaluare evident", a declarat Lazaroiu, precizand ca aceasta constatare s-a facut cu ajutorul inspectiei sociale si a Comisiei Superioare de Evaluare a persoanelor cu handicap de la Bucuresti.

Alte 21 de persoane au fost verificate si in teren, fizic, iar 9 aveau carnet de conducere.

"In toate cazurile este vorba despre persoane incadrate in loc de handicap accentuat, la handicap grav cu insotitor, pentru ca se primesc mai multi bani, in primul caz 234 lei, in al doilea 413 lei plus 500 lei salariu pentru insotitor, plus celelalte facilitati. Ele par sume mici, dar cand se aduna sunt foarte mari", a declarat ministrul Muncii, precizand ca daca s-ar extrapola procentul de 72% la cele 18.600 de dosare ale beneficiarilor incadrati cu handicap grav in judetul Hunedoara ar reiesi un potential de frauda de aproape 3 milioane de lei.

De asemenea, Sebastian Lazaroiu a declarat ca statisticile arata si alte lucruri aparent inexplicabile. In judetul Hunedoara procentul detinatorilor de certificate de handicap este de 4,44%, in timp ce in Timis de doar 3,57% sau in Arad 2,74%.

Mai mult, in judetul Hunedoara, din cei 18.600, 90% sunt cu handicap grav cu insotitor. "De ce? Nu imi dau seama care e explicatia", a comentat ministrul Muncii.

"Problemele sunt numeroase si e o intreaga increngatura care lucreaza", a mai avertizat Lazaroiu, explicand ca problemele apar inca din prima faza, cand primaria face ancheta sociala si cand in scripte se afirma ca este vorba despre persoane imobilizate la pat, bolnave grav, iar in realitate acestea lucreaza in curte sau sunt vazute mergand pe bicicleta.

"Sunt date superficiale sau date contradictorii in acheta asociala", a subliniat ministrul.

In plus, la comisiile de evaluare unde se verifica certificatele medicale, criteriile dupa care se completeaza dosarele beneficiarilor de ajutor de handicap nu sunt doar cele medicale, asa cum ar trebui sa fie.

"Am fost acolo, nu mi-a venit sa cred cand am auzit ca incadrarile nu se fac doar pe criterii medicale, cum ar trebui, ci si pe criterii sociale. 'Sigur, nu e asa de bolnav, dar e sarac!', se spune. Saracia a devenit o boala, e un handicap si trebuie platit?!", a comentat surprins Sebastian Lazaroiu.

ONG acuzat de trafic de influenta in justitie

Mai mult, acesta a declarat ca la aceasta frauda de proportii participa si justitia.

"Mai exista si un ONG care se ocupa cu traficul de influenta in justitie, unul care e in verificare. Apara drepturile persoanelor cu handicap. Ei primesc o incadrare sau sunt respinsi si se duc la acest ONG si toti castiga in justitie, toti! Chiar si cei care au fost respinsi (...) iar decizia justitie trebuie aplicata. Judecati dumneavoastra cu ce se ocupa acest ONG", le-a spus ministrul jurnalistilor prezenti la conferinta de presa.

Tuturor acestora li se adauga, evident, si o parte dintre medici, cei care dau certificate, iar apoi fac parte din comisiile caer evalueaza certificatele pe care le-au dat ei insisi.

Sebastian Lazaroiu a mai precizat ca toate aceste informatii au fost obtinute in urma unei inspectii care a avut loc in urma cu doua saptamani in acest judet, soldata cu amenzi, din pacate prea mici comparativ cu dimensiunea fraudei.

"M-a surprins faptul ca de doua saptamani de cand s-au dat amenzile, persoanele respective inca primesc ajutorul, nu au fost suspendate din plata", a mai spus ministrul.

Sebastian Lazaroiu a precizat ca situatia grava de la Hunedoara nu este singulara, cazuri similare inregistrandu-se si in alte judete, cum ar fi Botosani si Dolj.

Prin urmare s-a decis ca toate cele 18.600 de dosare din judetul Hunedoara sa fie reevaluate si parchetul sa fie sesizat, deoarece "suspiciunile de coruptie sunt majore".

Pe de alta parte, s-a decis si intarirea controlului la nivelul intregii tari, in conditiile in care si in 2010 36% dintre dosare au fost trimise spre reevaluare deoarece au fost gasite in neregula.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Lazaroiu fraude certificate handicap, #Sebastian Lazaroiu ministrul Muncii, #fraude certificate Hunedoara , #ministrul Muncii