Lazaroiu: In Spania persista confuziile despre restrictiile de munca

Marti, 09 August 2011, ora 17:09
1099 citiri
Lazaroiu: In Spania persista confuziile despre restrictiile de munca
Foto: TVR Info

Ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, a declarat, marti, ca in randul autoritatilor spaniole persista confuzia legata de modul in care vor fi aplicate restrictiile de munca pentru romani, insa, cu toate acestea, Spania manifesta interes pentru forta de munca din Romania.

"Spania doreste sa reanalizeze restrictiile la sfarsitul lui 2012. Intelegem situatia dificila prin care trece, insa dorim ca decizia de ridicare a restrictiei sa nu fie luata unilateral, daca este posibil chiar anul acesta, ci sa fie analizata pe fiecare sector de activitate in parte", a precizat Lazaroiu, la finalul intalnirii cu reprezentantii mai multor firme din Bucuresti care recruteaza si intermediaza forta de munca pentru piata muncii din Spania.

Potrivit demnitarului, in Romania exista peste 1.730 de agenti care plaseaza forta de munca in strainatate.

Ministrul Muncii a mai spus ca la discutia pe care a avut-o cu circa 20 de reprezentanti ai unor astfel de firme nu au fost semnalate schimbari majore cu privire la reintroducerea restrictiilor la 22 iulie.

In opinia lui Lazaroiu, statul roman are obligatia sa respecte si sa pledeze pentru libera circulatie a fortei de munca si sa-i protejeze chiar si pe piata fortei de munca din strainatate pe romanii care lucreaza.

"Comparativ cu Romania, Spania trece printr-o situatie mult mai dificila. Astfel ca, daca noi avem o rata a somajului de 7,5%, Spania are somaj de 21%. Daca, in Romania, deficitul bugetar trebuie redus de la 6,5 la 4,4, in Spania el trebuie redus de la 9 la 6", a explicat demnitarul.

Lazaroiu a mai subliniat, o data in plus, ca restrictiile de munca se vor aplica doar in cazul romanilor care intentioneaza abia acum sa lucreze in Spania, si nu pentru cei aflati deja acolo. Ministrul Muncii a reamintit si ca Executivul a adoptat recent memorandumul privind infiintarea unui contact center - o linie telefonica gratuita pentru romanii din Spania, cu scopul prevenirii abuzurilor legate de aplicarea restrictiilor pentru muncitorii romani.

Potrivit datelor oficiale, in prezent, 861.584 de romani sunt la munca in Spania, dintre care se estimeaza ca aproximativ 300.000 lucreaza ca contract de munca, 200.000 beneficiaza de ajutor de somaj sau sunt in cautarea unui loc de munca, iar restul presteaza munca la negru.

Spania a anuntat restrictionarea pietei muncii pentru romani din cauza somajului care a crescut la circa 20%, potrivit unor surse comunitare citate de RFI.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#restrictii munca Spania, #Sebastian Lazaroiu ministrul Muncii, #restrictii romani spania , #ministrul Muncii