Misiunea secreta a lui Lazaroiu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 17 August 2011, ora 19:36
4334 citiri

Sebastian Lazaroiu este platit de la buget pentru a conduce Ministerul Muncii. Pentru a elabora politici publice prin intermediul carora sa faca viata angajatilor si pensionarilor romani, pe cat posibil, una mai buna. Ar trebui sa tina inca minte scopul pentru care se afla in Guvern, mai ales ca a depus juramantul de curand.

Cand juri cu mana pe Biblie sa iti pui intreaga putere si pricepere in slujba bunastarii poporului, se presupune ca macar vei incerca sa faci asta.

Am mai putea adauga usor alte cateva scopuri pentru care fostul consilier de la Cotroceni este platit de la buget, adica de catre dumneavoastra. Sa faca statul sa functioneze mai bine, mai corect si mai eficient. Cum marea reforma - noul Cod al Muncii - a fost infaptuita de predecesorul sau, Ioan Nelu Botis (ardeleanul cinstit cu firma sotiei infipta la contracte chiar in Ministerul Muncii), s-ar fi putut crede ca misiunea lui Sebastian Lazaroiu in Executiv va fi, in primul rand, una de mascare si/sau evitare a gafelor.

Lazaroiu se afla la conducerea Ministerului Muncii de la inceputul lunii iunie. Luati arhiva din presa si cercetati-i fiecare interviu, conferinta de presa sau aparitie la televiziune. Daca veti descoperi mai mult de doua referiri la probleme specifice portofoliului sau inseamna ca fostul consilier prezidential isi merita cel putin jumatate din leafa pe care a primit-o. Marea problema a lui Lazaroiu este ca el nu face diferenta intre o slujba platita de la buget si un jurnalist angajat in privat.

Domnia sa vorbeste despre tot ce-i trece prin cap, de dimineata pana seara. Coincidenta sau nu, nu stiu cum se face ca toate subiectele care-i trezesc pasiunea si obsesiile, framantandu-i mintea non-stop, sunt probleme (reale sau inventate) ale Opozitiei. Intr-un cuvant, Sebastian Lazaroiu vorbeste din functia de ministru al Muncii doar despre soarta Uniunii Social Liberale, despre destinul lui Crin Antonescu, despre tristetile lui Victor Ponta si despre colapsul presei.

Singura interventie in calitate reala de ministru al Muncii a fost in cazul deciziei Spaniei de a restrictiona dreptul la munca al romanilor. Dupa o vizita in Spania, am aflat ca nu s-a schimbat nimic, ba Spania a inceput chiar sa trimita acasa si romanii cu vechime pe piata fortei de munca. A doua iesire in calitate de ministru al Muncii a fost marti, cand ne-a anuntat ca USL are 63% la... frauda ajutoarelor sociale. Fara sa prezinte nicio dovada, o hotarare definitiva in instanta sau vreun proces verbal.

Cand nu il sfarteca nelinistile existentiale provocate de grija pentru PSD sau PNL, domnul Lazaroiu mai emite cateva sfaturi "de bine" pentru PDL. O analiza sumara a zicerilor sale poate fi sintetizata astfel - Opozitia, USL, Crin Antonescu si Victor Ponta - foarte rau; in timp ce Puterea, Traian Basescu, PDL - foarte bun.

A se retine ca Sebastian Lazaroiu nici macar nu este membru PDL. Lazaroiu a emis si din postura de consilier prezidential tot felul de teorii trasnite, care mai de care mai fanteziste. Si atunci era platit din bani publici. Si atunci se presupunea a fi echidistant in aprecierile politice, la fel ca si presedintele.

Diatribele lui Lazaroiu lansate impotriva Opozitiei de la Palatul Cotroceni se inscriau oarecum in trendul lansat de presedinte (o anomalie a vietii politice, devenita intre timp un fapt obisnuit, care nu mai deranjeaza pe nimeni). De cand este insa in fruntea ministerului, Lazaroiu a renuntat parca la orice fel de inhibitii. Nu exista interventie publica de-a sa fara o trimitere peiorativa la adresa partidelor si politicienilor din Opozitie. Ca si cum asta ar fi sarcina de serviciu. Ca si cum de asta nu ar putea elabora Executivul strategii sociale si politici publice.

Problema e ca Lazaroiu nu e prost. Comparandu-l cu Ialomitianu, Botis, Igas sau Funeriu, ministrul Muncii face un pas in fata. Ce-i drept, nici nu da pe afara, din moment ce nu stie sa combine obsesia legata de Opozitie si cu altceva (macar pentru a distrage atentia), insa reuseste sa impleteasca o retea de idei coerenta. Pentru Executivul lui Emil Boc, asta e o performanta iesita din comun.

Din pacate, se pare ca doar acesta si este scopul pentru care a fost introdus Lazaroiu in Guvern - pentru a elabora strategii electorale, pentru a le studia impactul asupra populatiei, din punct de vedere sociologic, si pentru a creiona potecile pe care sa paseasca si mai putin inzestratii sai colegi de Cabinet. Impreuna cu recuperarile si majorarile salariale si toate celelalte modalitati de a cumpara voturi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Sebastian Lazaroiu ministrul Muncii, #Lazaroiu consilier Basescu, #Lazaroiu strategie electorala alegeri , #ministrul Muncii