Sebastian Lazaroiu, noul ministru al Muncii - Vezi reactiile

Vineri, 03 Iunie 2011, ora 17:13
3723 citiri
Sebastian Lazaroiu, noul ministru al Muncii - Vezi reactiile

Numirea fostului consilier prezidential Sebastian Lazaroiu la carma Ministerului Muncii a uimit pe toata lumea, de la cetateni la politicieni si lideri de sindicat, asa ca nu a durat mult pana cand reactiile au inceput sa curga.

Primul politician din partea Puterii care a luat initiativa in acest sens a fost chiar colega de Cabinet, liderul PDL Bucuresti si vicepresedintele partidului, Elena Udrea. Aceasta a dezvaluit ca cel care a facut propunerea lui Lazaroiu a fost premierul Emil Boc.

Udrea a declarat ca a fost sunata de premierul Emil Boc, care s-a consultat cu cei din conducerea partidului, in luarea acestei decizii.

"Propunerea a venit din partea prim-ministrului. Eu si alti colegi am fost consultati cu privire la aceasta numire pe care premierul a facut-o.

Este un castig pentru Guvern, pentru premier sa aiba in echipa lui un specialist. Domnul Lazaroiu este sociolog, nu are apartenenta politica, vine din randul societatii civile si prin toate analizele de acum a spus ca este un sustinator al masurilor luate pana acum de Guvern. Cred ca va fi un bun continuator al politicii de pana acum de la Ministerul Muncii", a declarat Elena Udrea.

Udrea este de parere ca, in conditiile in care Sebastian Lazaroiu a acceptat sa fie ministru al Muncii, inseamna ca "este de acord cu ceea ce face Guvernul Boc".

Elena Udrea a confirmat ca si Sulfina Barbu era in carti pentru postul de Ministru al Muncii: "Si numele doamnei Barbu a fost luat in discutii, ca si alte nume ale unor colegi sau persoane din afara partidului. S-a decis sa fie domnul Lazaroiu. Cred ca este o decizie buna arata deschiderea partidului spre a aduce specialisti", a declarat Elena Udrea, la Realitatea TV.

Sebastian Lazaroiu, noul ministru al Muncii

Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat pentru Newsin ca nu comenteaza decizia partenerilor de coalitie de la PDL si a precizat ca diferendele cu Sebastian Lazaroiu s-au rezolvat in cursul diminetii.

"Colegii de la PDL au facut dupa analizele lor si daca au ajuns la aceasta concluzie e responsabilitatea lor. Nu am ce comenta din acest punct de vedere. Inainte de a fi aceasta decizie oficiala, premierul m-a sunat, m-a informat, stiam ca asta va fi propunerea(...)

A fost o declaratie nefericita, noi am taxat acea declaratie si am clarificat aceasta chestiune, atat cu presedintele PDL, cat si cu Sebastian Lazaroiu. A fost o declaratie nefericita, a recunoscut si Sebastian Lazaroiu. Ulterior a fost o tensiune, dar asta am clarificat noi in cursul zilei de astazi", a precizat presedintele UDMR.

Kelemen Hunor ii da replica lui Lazaroiu: UDMR nu va disparea

Un alt partener de coalitie, presedintele UNPR, Marian Sarbu, fost ministru al Muncii, s-a declarat surprins de nominalizarea lui Sebastian Lazaroiu pentru Ministerul Muncii, apreciind ca el nu s-ar fi gandit la o asemenea solutie.

"Este o surpriza pentru mine, nu m-am gandit la Lazaroiu, nu am niciun fel de comentariu, nu stiu care este viziunea lui Sebastian Lazaroiu pentru Ministerul Muncii", a declarat Marian Sarbu pentru NewsIn.

Democrat liberalul Sever Voinescu a declarat, la Antena 3, ca numirea lui Sebastian Lazaroiu a fost o decizie a PDL, fiind consultari pe aceasta tema cu Traian Basescu.

"A fost o decizie a partidului...Fara indoiala ca cel mai important lucru pe care il are de facut Lazaroiu este coordonarea implementarii Codului Muncii", a adaugat Voinescu.

Opozitia nu se mira - stia modelul, lipsea doar numele

Presedintele PSD Victor Ponta a declarat, pentru Mediafax, ca singurele argumente pentru numirea lui Sebastian Lazaroiu ca ministru al Muncii sunt ca acesta este obedient si lipsit de scrupule.

"Domnului Basescu i-au placut intotdeauna oamenii obedienti si cei fara scrupule. Dl. Lazaroiu are din plin aceste doua caracteristici si astfel se inscrie foarte bine pe lista oamenilor care ii sunt obedienti lui Traian Basescu", a mai afirmat Ponta.

La randul sau, social democratul Dan Sova a catalogat numirea lui Lazaroiu la sefia Ministerului Muncii drept "un premiu dat de Traian Basescu pentru analizele facute de domnia sa".

"Stau si ma intreb care o fi legatura intre pregatirea si activitatea lui Lazaroiu si tehnocratul potential de la Ministerul Muncii. Nu depistez nicio legatutra intre Lazaroiu si un eventual tehnocrat de la Ministerul Muncii... Paharnicul, dupa ce a slujit bine stapanul, fara sa aiba nicio activitate in PDL si fara sa aiba o pregatire, a ajuns la Ministerul Muncii", a declarat Sova la Antena 3.

Deputatul PSD Mugurel Surupaceanu a sustinut ca pentru el personal numirea lui Sebastian Lazaroiu nu este o surpriza si ca acesta va ramane in continuare un "soldat credincios" al lui Traian Basescu.

"Pentru mine nu e o supriza, stiam ca Traian Basescu isi va impune punctul de vedere, e un apropiat al lui Traian Basescu, e un om care va fi in continuare disciplinat si un soldat credincios presedintelui. Se dovedeste inca o data ca PDL nu are oameni pregatiti sa faca fata unor provocari si ca partidul e inca slab in fata lui Traian Basescu.

Sebastian Lazaroiu valorifica o oportunitate si nimic altceva, nu are nicio expertiza, nu s-a remarcat cu nimic, e pur si simplu parasutat acolo. Sulfina Barbu era mai buna, are si o experienta ministeriala si parlamentara, la Comisia pentru mediu".

Si fostul consilier prezidential Claudiu Saftoiu, in prezent membru PNL, a comentat numirea lui Sebastian Lazaroiu la conducerea Ministerului Muncii.

In opinia sa, Traian Basescu l-a numit la Ministerul Muncii pe Sebastian Lazaroiu "pentru a-i inchide gura".

"Sa ne amintim cum a iesit de la Cotroceni acum o luna domnul Lazaroiu. Este unul dintre marii purtatori de secrete privind strategiile politice ale lui Traian Basescu. Astfel, singurul lucru pe care Traian Basescu il putea face era acela de a-i inchide gura... Acest lucru este, pentru mine, semnul ca vulnerabilitatile lui Traian Basescu au crescut", a spus Saftoiu.

Acesta a declarat insa ca este bine ca acesta face, in sfarsit, "politica pe fata", si nu mai emite analize din postura de consilier prezidential.

"Sebastian Lazaroiu a depasit in mod constat descrierea jobului. A facut politica si politica diversionista", a mai spus Claudiu Saftoiu, adaugand ca nu se stie cate dintre interventiile noului ministru al Muncii vor fi tehnice si cate vor ramane in zona "panglicilor multicolore scoase pe gura".

Contactat de B1TV, fostul ministru al Muncii, Ioan Botis a declarat ca nu doreste sa faca declaratii publice, dar il felicita pe Sebastian Lazaroiu si ii doreste succes.

Sindicalistii: Domnul Lazaroiu va trebui sa relanseze dialogul social

Luati prin surprindere, liderii de sindicat se declara nerabdatori sa se intalneasca cu noul ministru al Muncii, de la care au mari asteptari.

Ion Popescu, presedintele Federatia Meridian, a declarat la B1TV ca presedintele Traian Basescu a facut o noua supriza tuturor si ca Sebastian Lazaroiu are experienta in relatiile cu sindicatele si patronatele, fiind totodata si un foarte bun comunicator.

"Domnul Lazaroiu stie sa lucreze cu oamenii, presedintele Traian Basescu ne face iar o surpriza. Nu stiu cata legislatie cunoaste, dar lucreaza de multa vreme cu oamenii. E un castig, are experienta in relatiile cu sindicatele si poatronatele. Din relatia cu dumnealui mi se pare un om corect. A fost consilierul presedintelui pe probleme sociale, am avut o relatie cooperanta. Sunt sigur ca vom avea o colaborare constructiva, dar in conditiile actuale va fi greu", a declarat liderul de sindicat.

Ceva mai evaziv, presedintele executiv al Federatiei Spiru Haret, Marius Nistor, a declarat la B1TV ca este foarte curios sa vada cum va decurge dialogul social intre noul ministru si partenerii sindicali.

"Trebuie sa asteptam sa intre in atributii. Sunt foarte curios cum va decurge dialogul social intre parteneri: noul ministru si reprezentantii sindicatelor. Sa nu uitam ca legea Dialogului Social a fost promovata in mod abuziv de fostul ministru Ioan Botis. Speram ca domnul Lazaroiu va avea cu totul alta atitudine.

Intr-o tara in care se doreste evitarea situatiilor conflictuale, dialogul trebuie sa fie primordial. Legea dialogului social creeaza probleme deosebite, nu e o lege buna, creeaza discriminari si noi o consideram neconstitutionala.

Domnul Lazaroiu va avea o sarcina deosebit de importanta sa relanseze dialogul. Totul depinde numai de domnia sa. Astept prima intalnire, sindicatele din invatamant in mod cert isi doresc o intalnire cu noul ministru al Muncii, avem multe probleme de rezolvat", a declarat Marius Nistor.

Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a comentat, pentru NewsIn, numirea noului ministru al Muncii spunand ca, "dupa experimentul halucinant cu Ioan Botis, Sebastian Lazaroiu este un superstar".

"Nu pot sa emit judecati inainte sa am un dialog cu Lazaroiu, dar e posibil sa fie un manager bun", a mai spus liderul BNS.

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a comentat, pentru NewsIn, numirea noului ministru al Muncii spunand despre Lazaroiu ca, "avand in vedere profesia lui, cea de sociolog, este posibil sa aiba o mai mare disponibilitate si deschidere pentru dialogul social cu partenerii traditionali".

"Intr-adevar, are o experienta mica in domeniul administrarii muncii, insa faptul ca provine din aria administratiei prezidentiale si ca nu e membrul vreunui partid politic este un lucru bun", a mai spus Hossu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Udrea Sebastian Lazaroiu, #Lazaroiu Ministrul Muncii, #Udrea Boc Lazaroiu , #ministrul Muncii