Surpriza lui Lazaroiu pentru Boc (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 06 Iunie 2011, ora 18:33
5920 citiri
Surpriza lui Lazaroiu pentru Boc (Opinii)
Foto: e-stireazilei.ro

Avand mai degraba calitati de saman decat de sociolog si preocupandu-se, in ultimul timp, mai mult cu ghicitul in stele decat cu analiza politica, designerul Albei ca Zapada de Romania - Sebastian Lazaroiu, fostul consilier care a argumentat si pledat pentru necesitatea schimbarii lui Boc cu un tehnocrat, unul dintre cei mai vocali critici ai premierului dinspre palatul Cotroceni, a ajuns acum coleg de banca in Executiv cu fostul primar al Clujului.

Ce stomac trebuie sa aiba Emil Boc si ce sensibilitate de artist se dovedeste ca poseda fostul consilier al presedintelui! Te intrebi cum mai poate un om sa stea la aceeasi masa cu cel despre care, pana mai ieri, sustinea ca singurul lucru bun pe care-l poate face este sa plece. Si, viceversa. Ce o fi in mintea si in sufletul premierului cand o sa-l priveasca in ochi pe cel care transmitea cele mai critice mesaje din partea lui Traian Basescu, toate profetindu-i retragerea.

Desigur, povestea cu schimbarea lui Boc din functie ceruta de la Cotroceni a fost doar o campanie politica, pentru cei mai creduli si mai naivi dintre locuitorii acestui spatiu salbatic, insa de aici si pana la renuntarea cu totul pana si la minimele aparente de civilizatie e mai mult decat un singur pas. E ditamai prapastia. Altfel spus, indiferent de jocurile politice in complicitate purtate de trioul Basescu - Lazaroiu - Boc, pur si simplu nu se cade si nu se face o astfel de mutare, ale carei singure reactii sunt socul, greata, controversa si scandalul.

Nu faci o astfel de numire decat daca singurul scop al ei este tocmai acela de a soca si a de a intretine astosfera conspirationista asupra relatiei Traian Basescu - Emil Boc. Pai cum suna sa il pui ministru la Munca taman pe cel care i-a cerut demisia premierului si a mai si intocmit, de fiecare data cand o facea, o lunga si serioasa lista de motive, urmate toate de scenarii care mai de care mai SF? Evident, poate tocmai din acest motiv il si numesti, insa in acest caz flagrantul e deja prea grosolan.

In oricare dintre scenarii, implantarea lui Lazaroiu in Guvernul lui Emil Boc de catre Cotroceni este, in sine, mai spectaculoasa decat orice alta numire de pana acum. Ea insa poate da semnalul unor schimbari ce vor veni. Dupa ce ratiunea i-a spus ca Emil Boc mai bine pleaca, intuitia samanica a lui Lazaroiu l-a sfatuit sa vina el mai bine la Palatul Victoria. Pentru efectul mutarii sa ne aducem aminte de ce si cand a plecat fostul consilier de la Cotroceni.

Intr-o zi, dupa multe basme si povesti cu zane si crai politici, lui Lazaroiu ii scapa porumbelul - pune sub semnul intrebarii utilitatea UDMR. Ca a fost "scapata" cu intentie sau nu, dupa acel moment Lazaroiu a parasit Cotroceniul. Aparent, alianta a fost salvata, orgoliul udemeristilor fiind conservat. Dar oare cum vor interpreta aceiasi ministri UMDR propulsarea celui care vorbea despre inutilitatea lor chiar printre ei, pe bancile Executivului?

Nu m-ar mira ca mutarea sa urmareasca, in realitate, un singur scop - provocarea ruperii aliantei, schimbarea lui Emil Boc si aducerea la Guvernare a unei noi aliante, chiar in prag de alegeri. In acel moment, USL va fi nevoit sa aleaga intre a actiona sau a se retrage definitiv cu coada intre picioare. Daca vor alege insa sa vina la guvernare, risca sa isi piarda, pana la alegeri, tot capitalul adunat in virtutea inertiei pana acum. Daca nu vor avea curajul sa isi asume guvernarea se va spune ca nu sunt in stare sa isi asume responsabilitatea salvarii Romaniei.

Orice ar alege, viitorul ar fi din principiu mai sumbru si cu mai putine sanse. Are insa presedintele curajul si fantezia sa joace aceasta cacealma? Scenariul nu ar trebui sa deranjeze prea mult, este intr-atat in stilul Albei ca Zapada incat probabilitatea ca el sa reuseasca este considerabila. Dincolo de toate astea, cum l-o privi Boc in ochi pe Lazaroiu? Daca nu cumva tot circul e doar pentru pacalirea celor usori cu duhul, atunci premierul are un stomac de hiena.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#Sebastian Lazaroiu ministru Muncii, #Lazaroiu demisie Boc Guvern, #Basescu Lazaroiu Boc, #Lazaroiu UDMR Coalitie guvernare , #ministrul Muncii