Bilant la 4 luni de dare in plata: O persoana a depus 8 notificari - Peste 70% dintre cereri sunt contestate de banci

Miercuri, 05 Octombrie 2016, ora 17:53
4088 citiri
Bilant la 4 luni de dare in plata: O persoana a depus 8 notificari - Peste 70% dintre cereri sunt contestate de banci
Foto: Arhiva Ziare.com

Legea darii in plata se aplica deja de 4 luni, iar efectele sunt diverse.

Peste 70% din notificari sunt contestate in instanta de catre banci. In plus, multi dintre cei care vor sa predea locuinta nu au restante mai mari de 30 de zile, altii vor sa renunte la terenuri, iar o singura persoana a facut 8 notificari de dare in plata.

Acestea sunt doar cateva concluzii are studiului realizat de Institutul de Politici Publice (IPP), remis miercuri Ziare.com.

IPP noteaza ca data fiind starea actuala a situatiei locative din Romania - printre cele mai precare din Uniunea Europeana - darea in plata nu face altceva decat sa agraveze problemele locative ale romanilor si sa genereze o serie de alte efecte negative.

Principalele concluzii ale studiului

- Cele mai multe notificari de dare in plata (aproape 70% din totalul celor aproximativ 4.000 de notificari) sunt in prezent contestate in instanta de catre banci, respectiv au fost ridicate peste 174 de exceptii de neconstitutionalitate la Curtea Constitutionala.

- 284 acte de dare in plata sunt inregistrate in Registrul national notarial de evidenta a actelor de dare in plata;

- 7% din notificari au avut ca finalitate acte de dare in plata;

- Printre primii care beneficiaza de aceasta masura nu sunt neaparat cei care nu mai fac fata sarcinilor financiare, ci debitori cu plasamente imobiliare nerentabile - peste 10% din cei care notifica pentru dare in plata o fac pentru mai mult de 1 imobil, alti debitori (6%) notifica terenuri, iar o treime dintre notificarile de dare in plata provin din Bucuresti si Ilfov.

- Conform datelor BNR, exista o persoana care a facut notificari de dare in plata pentru 8 credite;

- Valoarea medie a creditului notificat pentru dare in plata (aprox. 64.000 euro) este aproape dubla fata de creditul ipotecar mediu pe care il contracteaza romanii pentru o locuinta (36.500 euro) ;

- Aproape 40% din creditele de consum pentru care au fost transmise notificari de

dare in plata inregistreaza restante la plata mai mici de 30 de zile;

- 15-20% dintre notificari sunt facute pentru imobile ce nu reprezinta locuinta primara a debitorilor.

- 1% dintre notificari sunt facute nu de persoane fizice, care nu isi mai pot plati ratele la casa, ci de societati comerciale.

- Numarul creditelor pentru care s-au facut notificari de dare in plata reprezinta 0,8% din numarul total de credite cu garantii imobiliare.

Efecte in lant

IPP arata ca Legea darii in plata poate genera in lant efecte mult mai grave, precum:

Citeste si avertismentul BCR: Clientii isi vor lua mai greu credite din cauza Legii darii in plata

Reamintim ca Raiffeisen Bank a castigat de curand in apel un proces legat de darea in plata. E vorba despre prima decizie definitiva data de o instanta in ceea ce priveste aceasta lege.

*Sursa grafice: Studiu IPP

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#bilant lege dare plata, #bilant dare plata, #rezultate dare plata, #efecte dare plata , #banci