Darea in plata va fi transata de CCR: Bancile au depus peste 150 de sesizari, dar deocamdata e vacanta pentru judecatori

Marti, 23 August 2016, ora 12:41
3285 citiri
Darea in plata va fi transata de CCR: Bancile au depus peste 150 de sesizari, dar deocamdata e vacanta pentru judecatori
Foto: site CCR

Curtea Constitutionala va dezbate luna viitoare cel putin 151 de exceptii de neconstitutionalitate ridicate de banci cu privire la Legea darii in plata, dar si una a Judecatoriei Sinaia.

Cele mai multe sesizari au fost depuse de Raiffeisen Bank, Bancpost, Banca Transilvania si Banca Romaneasca.

Judecatoria Sinaia s-a sesizat din oficiu asupra unui dosar aflat pe rol.

Curtea Constitutionala va dezbate aceste dosare cel mai probabil in septembrie, la revenirea din vacanta judecatoreasca, moment pana la care numarul de sesizari inregistrate ar putea creste. Avand in vedere ca toate aceste dosare se refera la aceleasi spete, normele CCR sunt de comasare a tuturor cazurilor si dezbatere a sesizarilor in comun, intr-o singura sedinta.

Pana in acest moment, Raiffeisen Bank este institutia care a depus cele mai multe sesizari, in numar de 35.

Raiffeisen este urmata de Bancpost, cu 26 de dosare, dintre care trei in comun cu ERB New Europe Funding, Banca Transilvania, cu 24 de dosare, Banca Romaneasca, cu 21 de dosare, si Piraeus, cu 9 dosare. Au mai facut sesizari si reprezentantii BRD (9), OTP (6), Credit Europe (4), BCR (4), Alpha Bank (3), ING (2), Garanti Bank (2), Intesa Sanpaolo Bank (1), Unicredit (1) si ERB (1).

Aproape jumatate dintre aceste exceptii de neconstitutionalitate au fost ridicate doar in luna august.

In unele dosare au fost ridicate exceptii de neconstitutionalitate cu privire la Legea darii in plata in ansamblu, insa majoritatea se refera la cateva articole precise.

Printre cele mai contestate prevederi din lege se afla cea privind aplicarea legii atat asupra contractelor de credit aflate in derulare la momentul intrarii in vigoare a darii in plata, cat si asupra contractelor incheiate dupa aceasta data.

Bancile ar putea invoca astfel elemente de neconstitutionalitate cu privire la un posibil efect retroactiv al legii, interzis de Constitutie.

O alta prevedere contestata este cea prin care darea in plata devine posibila prin derogare de la dispozitiile Legii nr. 287/2009 privind Codul Civil.

Bancile au ridicat exceptii de neconstitutionalitate si cu privire la articolele care stabilesc pasii de urmat pentru deschiderea unei proceduri de dare in plata, precum si cu privire la criteriile de eligibilitate.

Nicio banca nu a ridicat insa critici de neconstitutionalitate cu privire la exceptarea programului "Prima Casa" din lege, asa cum avertizau initiatorii si sustinatorii legii ca se va intampla in cazul in care este introdusa o astfel de exceptie in text.

Banca Transilvania a tinut sa mentioneze ca, "pana la o solutie a Curtii pe acest aspect, BT va continua sa respecte si sa aplice legea darii in plata".

Legea darii in plata a intrat in vigoare pe 13 mai.

Strict tehnic, cand titularul nu mai poate plati ratele, va trimite o notificare bancii prin care anunta ca vrea sa ii transmita dreptul de proprietate. Din acel moment, omul nu va mai fi dator bancii, iar banca nu va mai avea dreptul sa recupereze intreaga valoare a imprumutului oferit, ci ar ramane doar cu casa. Nu se va putea duce catre alte proprietati ale debitorului sau catre alte venituri ale acestuia.

Beneficiarii sunt persoane fizice, cu credite imobiliare/ipotecare de maxim 250.000 de euro, inclusiv credite de nevoi personale cu ipoteca, conditia fiind ca finantarile sa fi fost contractate pentru achizitia, constructia, extinderea, modernizarea, amenajarea sau reabilitarea unui imobil cu destinatia de locuinta sau garantia sa include cel putin un imobil cu destinatia de locuinta.

De asemenea, legea se aplica si debitorilor care au fost deja executati silit de catre banci.

Vezi cum pot scapa datornicii de recuperatori.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, declara, recent, ca un numar de 3.398 de debitori au depus 3.907 notificari catre 24 de banci dupa intrarea in vigoare a legii darii in plata, valoarea creditelor aferente fiind de 1,13 miliarde lei, ceea ce reprezinta 2% din valoarea totala a imprumuturilor ipotecare.

In aproape doua treimi din cazuri - 64% -, valoarea creditului ramas de rambursat este mai mare decat valoarea garantiei.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#sesizari CCR legea darii plata , #banci