Legea darii in plata - cat costa si cum scapam de recuperatori

Luni, 18 Iulie 2016, ora 08:14
16644 citiri
Legea darii in plata - cat costa si cum scapam de recuperatori
Foto: Ziare.com

Legea darii in plata a intrat in vigoare de mai bine de doua luni, insa cei care vor sa scape de povara ratelor cu ajutorul ei se confrunta deja cu un obstacol - recuperatorii sustin ca nu li se aplica legea. Avocatii dau asigurari ca proprietarii locuintelor vor castiga in instanta fara probleme.

In multe cazuri, firmele de recuperare au cumparat creanta de la banci, iar acum cei care au probleme cu plata ratelor sunt datori recuperatorilor. Concret, debitorul (datornicul) a ramas acelasi, insa creditorul - initial banca de la care s-a facut imprumutul - s-a schimbat. Odata cu asta, lucrurile nu mai sunt la fel de clare pentru cei indatorati.

Avocatul Adrian Cuculis a acordat un scurt interviu Ziare.com, in care a raspuns intrebarilor pe care si le pun multi dintre cei care peste noapte s-au trezit datori catre recuperatori.

Recuperatorul imi spune ca legea nu i se aplica si trebuie sa il dau in judecata. Ce trebuie sa fac?

Avocatul a explicat ca, desi recuperatorul transmite ca legea nu i se aplica, situatia este simpla, din punctul de vedere al legislatiei, deoarece prevederile acestei legi arata foarte clar ca ea se aplica inclusiv executarilor silite sau celor executati silit, la articolul 11: " (...) prezenta lege se aplica atat contractelor de credit aflate in derulare la momentul intrarii sale in vigoare, cat si contractelor incheiate dupa aceasta data".

"In conditiile in care creditul a fost cesionat catre un recuperator de creanta, in principal discutam despre credite neperformante care au avut probleme la plata ratelor. Asta nu inseamna ca nu se aplica inclusiv celor executati silit pe imobil - le-a fost vandut imobilul - si ulterior au ramas cu o datorie.

Sa facem urmatoarea distinctie: In cazul in care suntem intr-una dintre cele doua situatii - fie avem imobilul in posesia noastra, dar el este executat silit, fie nu il mai avem in posesia noastra, dar suntem in continuare in executare silita -, este important sa facem notificarea prin care anuntam recuperatorul ca dorim sa stingem acea datorie.

In momentul in care primim un raspuns negativ din partea recuperatorului de creante, evident ca se activeaza articolul 8 din Legea 77/2016, care spune foarte clar ca, daca creditorul refuza sa semneze actul de dare in plata - stingerea datoriei pana la urma in cazul celor executati silit fara imobil -, debitorul se poate adresa direct instantei de judecata", a explicat Cuculis.

De asemenea, acesta a subliniat ca, pentru ca imobilul sa fie dat in plata, nu este nevoie de notar, ci acest lucru se poate face printr-un inscris sub semnatura privata - "poate sa il faca recuperatorul de creante, ii pune stampila si a terminat orice fel de discutie cu debitorul lui, e procedura foarte simpla, nici nu mai avem nevoie de notar".

Daca acest lucru nu se intampla, "atunci debitorul se duce direct la instanta si va putea sa ceara inclusiv daune morale pentru ca recuperatorul i-a tergiversat procedura de stingere a datoriei".

Totodata, acesta ne-a explicat si care este ponderea celor care trebuie sa rezolve aceasta problema cu recuperatorii, si nu cu banca: "As merge pe 30 la suta banci si 70 la suta recuperatori. Pana in momentul de fata, toate solicitarile bancilor au fost respinse", a subliniat avocatul.

Poate recuperatorul sa castige in instanta?

Avocatul ne-a explicat si ca, respectand conditiile legii, recuperatorul nu poate sa aiba castig de cauza in instanta intr-o asemenea situatie, subliniind ca exista o dispozitie legala care ne spune foarte clar ca, daca creditorul nu doreste sa primeasca imobilul in plata sau sa stinga datoria, se poate merge in instanta.

"Avem prevedere legala cu privire la treaba asta, deci lucrurile sunt clare, n-au cum sa piarda (datornicii - n.red.). Pot pierde daca nu se incadreaza in dispozitiile articolelor 4 si 5. Aia e o alta poveste. Dar pe conditiile indeplinite, nu au cum sa piarda in instanta, pe considerentul asta", a spus Cuculis.

Ce poate face recuperatorul impotriva mea?

Recuperatorii pot incerca intai sa renegocieze conditiile contractului, pentru a evita pierderile financiare, odata cu darea in plata a locuintei, a carei valoare de multe ori nu acopera datoria ramasa.

Insa, daca proprietarul locuintei refuza orice fel de negociere, recuperatorul nu poate lua vreo masura impotriva lui.

"Nu are ce sa faca, este aptitudinea mea sa iti recunosc tie orice fel de negociere si dreptul meu sa semnam orice fel de intelegere pe care o facem, dar daca eu nu vreau, ca si debitor, nu ma poti obliga. Imi aduc aminte de o discutie de acum cateva zile cu un client - 'Hai sa vedem, poate oamenii astia o sa ne scada 20 la suta soldul, poate reusim...'. 'Nu, domne, nu ma mai intereseaza absolut nimic, vreau pur si simplu sa dau casa in plata, spune si mie: ce sa negociez pentru o garsoniera de 18 metri patrati? Astia imi cer 60.000 de franci elvetieni. Ce sa mai negociez?' Deci nu poate sa ii faca absolut nimic", a precizat Cuculis.

Pot sa mai recuperez anumite comisioane sau dobanzi deja platite?

Iata un subiect la care se gandesc poate putini dintre cei care vor sa dea imobilul inapoi si sa scape de orice datorie. Acestia ar putea, in cazul in care ar da banca in judecata, sa castige o parte dintre comisioanele si dobanzile platite.

"Aici este o alta discutie, foarte interesanta. Nu mi se pare corect, desi la unison se intampla lucrul asta, ca in posibilul act de dare in plata semnat - si am asistat zeci de oameni saptamanile astea - banca sau recuperatorul spune ca se renunta la orice drept trecut si viitor ce ar putea sa rezide din conventia de credit - exista si un paragraf in fiecare acord de dare in plata.

Lucrul asta este ilegal, pentru ca pe mine nu ma conditioneaza legea sa dau in plata daca renunt la drepturile din contract. Atata vreme cat mi-ai luat mie niste bani pe care eu consider ca mi i-au luat ilegal, eu ar trebui sa am deschisa pe viitor posibilitatea de a te da in judecata pe tine si sa nu-mi restrictionezi mie accesul la instanta si la Justitie, pentru simplul fapt ca vrei sa-ti rezolvi niste chestiuni din trecut cu contractele facute gaunos", a spus Adrian Cuculis.

In momentul in care un client primeste un asemenea contract de dare in plata, are posibilitatea sa refuze semnarea sa.

"Daca cineva primeste - si cu siguranta va primi un asemenea draft de contract - are posibilitatea sa spuna 'Eu refuz sa semnez un asemenea contract de dare in plata, pentru ca astea sunt considerentele legii, ea nu spune ca trebuie sa renunt la vreun drept' si evident ca are posibilitatea sa dea pur si simplu in judecata pe mai departe in instanta pe acel recuperator sau banca, pentru inchiderea datoriei pe instanta de judecata si nu pe calea amiabila.

Asta inseamna inclusiv recuperarea acelor comisioane, pentru ca ramane cu acel drept. Atata vreme cat renunta la el, ce sa mai recuperezi?", a mai precizat avocatul.

Cat costa

Una dintre temerile celor care au decis sa renunte la locuinta cu ajutorul acestei legi este acela ca ar trebui sa plateasca sume de bani prea mari pentru posibilitatile lor financiare, in conditiile in care acestea nu le-au mai permis sa continue plata ratelor.

Adrian Cuculis spune insa ca este vorba despre plata a circa 5.000 de lei.

"A aparut deja OUG 32/2016 ce ii scuteste in momentul de fata pe cei care vor sa dea in plata, la prima dare in plata. Deja nu se mai platesc taxele pentru transferul de propritetate.

In schimb, taxele notariale au ramas cele disponibile pentru toata lumea, la orice transfer de proprietate, si evident taxele avocatiale.

In momentul de fata, daca ai vrea sa-mi dai in plata un imobil de 50.000 de euro, cu aproximatie de 90 la suta, costurile tale efective s-ar ridica undeva catre 5.000 de lei, impartind onorariu avocat si onorariu notar. Si s-ar exclude inca cel putin 2.000 de euro care ar trebui sa fie platiti cu titlul de impozit pe venit, deci astia au fost eliminati", a mai spus avocatul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
#recuperatori lege dare in plata, #datornici lege dare in plata, #Cuculis lege dare in plata, #taxe lege dare in plata, #avocat lege dare in plata , #banci