Legea darii in plata, etapa pe impozit - Oficialii sustin una, initiatorul alta

Vineri, 13 Mai 2016, ora 18:26
5183 citiri
Legea darii in plata, etapa pe impozit - Oficialii sustin una, initiatorul alta
Foto: Arhiva Ziare.com

Legea darii in plata a intrat in vigoare, vineri, insa apele nu s-au linistit.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Gabriel Biris a sustinut, vineri, ca impozitul ar trebui calculat la valoarea datoriei sterse in urma darii in plata, in timp ce initiatorul legii, deputatul PNL Daniel Zamfir, spune ca tranzactia ar trebui sa fie scutita de impozitare, pentru ca debitorul nu obtine niciun venit, informeaza News.ro.

Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a solicitat Ministerului Finantelor un punct de vedere privind obligatia platii de catre persoanele care dau bancii in plata un imobil a impozitului pentru tranzactia prin care fac transferul de proprietate.

A intrat in vigoare darea in plata: Cine plateste impozitul la stat?

"Am fost si eu informat ca s-a inregistrat o adresa, nu a ajuns inca la mine pe masa, o sa analizam si o sa raspundem. E rezultatul unei neclaritati in legea privind darea in plata", a afirmat Biris.

El a indicat ca situatia se incadreaza in categoria impozitului cu retinere la sursa pe venitul obtinut din transferul bunurilor din patrimoniul personal, insa Finantele trebuie sa stabileasca baza de impozitare.

Controversata lege a darii in plata intra in vigoare: Hulita de unii, asteptata cu sufletul la gura de altii

"Poate sa fie valoarea de piata, valoarea din grila, trebuie sa vedem care e baza la care se calculeaza impozitul de catre notari. Cel mai bine ar fi fost ca in lege sa se prevada", a comentat Biris.

Secretarul de stat apreciaza, la prima vedere, ca valoarea impozitului ar trebui stabilita la soldul pe care debitorul il avea de achitat bancii, respectiv datoria care va fi stearsa dupa darea in plata.

"Mie mi se pare ca ar trebui sa fie mai degraba valoarea pentru care se face darea in plata, pentru ca acela e venitul pe care omul il obtine, pentru ca a luat niste bani si e iertat de o datorie. Daca ar fi sa calculam care este venitul, acesta este datoria de care este iertat", explica Biris.

Intrebat de ce ar trebui sa se aplice o taxare calculata la o suma care include dobanzi si comisioane datorate bancii, in conditiile in care impozitul merge la bugetul de stat, Biris a admis ca "si asta e o abordare".

"Pe de alta parte, impozitul se calculeaza la ceva, nu la valoarea de piata. Valoarea imobilului este cea pe care o stabilesc partile. In cazul de fata, valoarea este impusa de legea darii in plata si anume stergerea de datorie", a completat oficialul Finantelor.

Biris spune ca urmeaza sa ceara opinii si de la departamentul juridic din minister pentru a analiza problema impozitelor din toate punctele de vedere si a raspunde notarilor in cateva zile.

Legea darii in plata a scumpit apartamentele: Pragul psihologic, depasit in 3 orase mari

"Daca e sa fie vreo intalnire, va trebui sa fie cu initiatorii legii, sa ne spuna ce au gandit, cu notarii nu avem de ce sa ne intanim, noi trebuie sa le raspundem la intrebari", a conchis Biris.

Zamfir zice ca e totul pe dos

In schimb, Zamfir considera ca transferul de proprietate de la debitor catre banca ar trebui sa fie scutit de impozit, pentru ca cel care da in plata imobilul nu incaseaza niciun venit pentru care sa datoreze impozit statului.

"De ce nu au ridicat notarii problema pana acum sau Ministerul Finantelor, cat a fost legea in dezbatere? Noi nu putem interveni pe Codul Fiscal. Problema e ca darea in plata nu este o vanzare pentru care sa se puna impozit, este o eliberare de datorie, omul nu obtine vreun venit, ci-si inchide datoria pe care o are cu banca. Daca Ministerul Finantelor vrea acum ca cetatenii sa plateasca taxa asta, sunt liberi s-o faca", comenteaza Zamfir.

Efectul darii in plata, o necunoscuta pentru BNR - Isarescu: Asteptam!

Deputatul apreciaza ca Finantele pot clarifica foarte usor situatia si se asteapta la bunacredinta din partea Guvernului, cerandu-le reprezentantilor acestuia sa fie cinstiti si sa judece corect situatia.

El a mentionat ca presedintele, vicepresedintele si secretarul Comisiei Juridice din Camera Deputatilor sunt de profesie notari, stabilind cu acestia o intalnire pentru marti, la care va participa si avocatul Gheorghe Piperea, pentru a lamuri aceste aspecte.

"Vasile Varga, secretarul Comisiei Juridice, este si vicepresedintele uniunii notarilor, deci are dubla calitate. Am vorbit cu el si am stabilit intalnirea pentru marti", a spus Zamfir.

Deputatul atrage insa atentia ca notarii au avut la dispozitie suficient timp pentru a cere aceste lamuriri, precizand ca nu i se pare intamplatoare inaintarea solicitarii catre Finante tocmai in ziua in care legea a intrat in vigoare.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#legea darii in plata impozit notar, #impozit dare plata, #impozit lege darii in plata , #banci