Seful CEC Bank, despre darea in plata: Sper ca Iohannis va sesiza CCR. Daca nu, o vor face bancile

Marti, 05 Aprilie 2016, ora 16:49
2456 citiri
Seful CEC Bank, despre darea in plata: Sper ca Iohannis va sesiza CCR. Daca nu, o vor face bancile
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea, si-a exprimat speranta ca presedintele Klaus Iohannis va trimite Curtii Constitutionale Legea darii in plata, daca aceasta va fi aprobata de Parlament intr-o forma care va dauna sectorului bancar.

"Am speranta ca vor fi aduse amendamente. Am speranta ca, daca in lege vor ramane lucruri grave, presedintele va sesiza Curtea Constitutionala", a spus Ghetea, care este si presedinte de onoare al Asociatiei Romane a Bancilor, in cadrul unei conferinte pe tema sectorului financiar din Romania.

"In ultima instanta, daca acest lucru nu se va intampla, la primele procese care vor aparea, bancile vor putea ridica exceptii de neconstitutionalitate, iar atunci Curtea Constitutionala se va sesiza", a adaugat Ghetea.

Proiectul Legii darii in plata a fost votat, marti, pe articole, la Comisia juridica a Camerei Deputatilor si va merge in plen.

Legea darii in plata, in comisii: Ce s-a decis legat de Prima Casa - UPDATE

E nevoie de clarificari

Saptamana trecuta, la finalul dezbaterilor generale pe aceasta initiativa legislativa, presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Bogdan Ciuca, a declarat ca este nevoie de anumite clarificari.

Oficial BNR: Legea darii in plata nu e un tac de biliard - Va trece examenul la Dreptul Civil?

"Cred ca ar trebui sa ne concentram pe cateva teme. Prima ar fi viziunea de ansamblu - legea are caracter social sau discutam de riscul contractual beneficiu-pierdere care exista dintr-un contract pe care doua sau mai multe parti il incheie la un moment dat. Caracter social sau pur si simplu stabilim niste principii care sunt guvernate de intelegerea dintre parti si, evident, de raspunderea pe care si-o asuma in raport cu beneficiul.

Trebuie sa stabilim, de asemenea, natura obiectului, daca ne referim doar la case, doar la imobile ce reprezinta locuinta, trebuie sa ne referim la retroactivitate si aici as ridica o problema: retroactivitatea in raport de ce: de semnarea contractului sau ne referim din punct de vedere al momentului in care se aplica chiar si in contractele vechi", a explicat Ciuca.

Parlamentarii din comisie au putut depune pana marti amendamente care sa clarifice toate aceste chestiuni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#legea darii in plata Curtea Constitutionala, #legea darii in plata CEC, #legea darii in plata , #banci