Isarescu: Bancile au primit cateva mii de notificari de dare in plata - Multi clienti nu aveau restante

Joi, 30 Iunie 2016, ora 17:30
7058 citiri
Isarescu: Bancile au primit cateva mii de notificari de dare in plata - Multi clienti nu aveau restante
Foto: Arhiva Ziare.com

Bancile au primit cateva mii de notificari de dare in plata, iar in jumatate din cazuri clientii nu aveau restante la plata ratelor, a declarat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Banca centrala a cerut bancilor comerciale sa-i furnizeze date cu privire la notificarile de dare in plata inregistrate, intrucat legea are un impact asupra indicatorilor prudentiali.

"Din datele acestea se contureaza o cifra mica de tot. Avem in prezent cateva mii de cazuri. Nu stim daca situatia este cea care cuprinde toate cazurile, pentru ca noi cerem doar de la banci, legea se mai aplica si la executori", a afirmat Isarescu la briefingul dupa sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie al BNR.

El a amintit ca toata promovarea legii de catre initiatori a fost facuta pe "cifre exagerate", potrivit carora darea in plata s-ar aplica unui numar de circa 900.000 de persoane, dar si pe informatii gresite, ca ar fi transpusa o directiva europeana.

"Cifra aceea cred ca ar trebui sa constituie un element de dezbatere, nu stim despre ce discutam. (...) Nu putem sa evaluam exact, cu exceptia acestei informatii, care vor fi consecintele asupra creditarii in Romania. Vedem insa incertitudine, neclaritate si procese", a mai subliniat guvernatorul.

El apreciaza ca deja este vizibila o descurajare importanta, mai mult decat semnificativa a creditarii, in special a celor ipotecare.

In plus, Isarescu atrage atentia ca este o problema serioasa faptul ca jumatate dintre cei care au apelat la darea in plata nu aveau restante la plata, intruc s-a stimulat de fapt o razgandire a debitorilor, "cineva care nu mai vrea casa".

"Este o problema la care trebuie sa ne gandim mai mult. Intr-un cadrul legislativ incert, nu poti sa faci o lege simpla impotriva Codului Civil", a mai spus seful BNR.

Guvernatorul a reiterat ca BNR a inaintat Parlamentului mai multe variante de propuneri, care nu intrau in conflict cu Codul Civil si Codul Fiscal, dar care nu au fost luate in considerare, considerand ca acele variante "ar fi facut din aceasta lege una mai realista si de ajutor pentru cei care aveau nevoie de sprijin".

Bancile au inceput sa conteste la Curtea Constitutionala Legea darii in plata, iar apartamentele s-au scumpit dupa intrarea in vigoare a acestui act normativ.

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
#Isarescu dare plata, #Isarescu banci dare plata , #BNR