Legea darii in plata, in comisii: Ce s-a decis legat de Prima Casa - UPDATE (Video)

Marti, 05 Aprilie 2016, ora 13:29
4396 citiri
Legea darii in plata, in comisii: Ce s-a decis legat de Prima Casa - UPDATE (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Deputatii juristi au decis, marti, excluderea programului "Prima Casa" din Legea darii in plata, dar si stabilirea plafonului pentru suma imprumutata de la banca pentru achizitia locuintei la 250.000 euro.

Liberalul Catalin Zamfir, initiatorul legii, este cel care a propus amendamentul, transmite Digi 24.

UPDATE 14:35 Proiectul a fost adoptat de Comisia Juridica a Camerei Deputatilor si va fi dezbatut in plen miercurea viitoare. Catalin Zamfir a precizat ca este fericit ca foarte multi romani care au credite pentru casa pot beneficia de lege.

Membrii Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor s-au adunat, marti, in sedinta pentru a discuta, pe amendamente, Legea darii in plata, ce permite clientilor sa ofere bacilor cheia locuintei, pentru a scapa de toate datoriile.

Acestia au intocmit raportul final asupra actului normativ, care va fi trimis in plen. Daca va fi adoptat, atunci va merge la promulgare la presedintele Klaus Iohannis, care mai are o singura cale de atac, anume Curtea Constitutionala, avand in vedere ca a retrimis darea in plata spre reexaminare in decembrie 2015.

Avertismentele bancherilor

Anterior, bancherii au avertizat in cateva randuri in ceea ce priveste efectele Legii darii in plata asupra programului Prima Casa.

Unul dintre acestia este viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu.

Viceguvernatorul BNR: Daca legea darii in plata se adopta in varianta actuala, dispare Prima Casa

"Solutia pentru Prima Casa este ca ea sa iasa cu totul din mecanismul legii darii in plata. Si aici sunt doua judecati. Prima este aceea ca beneficiarii creditului Prima Casa nu au nevoie sa fie ajutati si incercam sa reparam ceva ce nu e stricat. (...) Al doilea motiv este ca programul a fost de asa maniera construit ca avansul sa fie mic si ratele sa fie mici.

Atunci programul Prima Casa este un program suportabil de persoane aflate la inceptul carierei si al vietii si au nevoie de ajutor. Un alt motiv este ca programul Prima Casa functioneaza. Bancile dau credite cu avans de doar cinci la suta, ceea ce e foarte putin, pentru ca primesc garantia statului", a explicat oficialul bancii centrale, luna trecuta.

La randul sau, directorul general al BRD, Philippe Lhotte, a mentionat ca Legea darii in plata nu aduce multe avantaje, cu atat mai putin pentru clientii bancii.

Avertisment BRD: Legea darii in plata va inchide Prima Casa, ii va avantaja pe speculanti

"Daca legea darii in plata va trece, programul Prima Casa va fi suprimat si persoanele particulare nu vor avea niciun avantaj. Nimeni nu va mai obtine o casa, investitori care sa construiasca noi case nu vor mai veni. Deci cine are de castigat din aceasta lege? Raspunsul meu la aceasta intrebare este: nu stiu. Eu am o mica idee: va avantaja speculantii si pe nimeni altcineva. Nici clientii nostri nu vor beneficia, nici statul, nici clientii care sunt de conditie sociala modesta", a explicat directorul general al BRD, in luna februarie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#darea in plata deputati juristi, #prima casa dare plata, #dare plata deputati juristi , #Prima Casa