Cum poate Grecia evita falimentul?

Duminica, 19 Iunie 2011, ora 12:31
3229 citiri
Cum poate Grecia evita falimentul?
Foto: Le Monde

Problemele economice ale Greciei tin in alerta intreaga Europa, iar speculatiile privind viitorul economic al zonei nu inceteaza sa apara.

Wolfgang Schauble, ministrul de Finante german, considera ca falimentul Greciei ar putea avea "consecinte chiar mai dramatice decat colapsul bancii Lehman Brothers din SUA, care a intrat in faliment in septembrie 2008 si a declansat o criza financiara globala".

Ceea ce ii ingrijoreaza pe europeni nu este neaparat viitorul Greciei, ci efectul de domino ce s-ar putea resimti. Portugalia, Italia, Irlanda, Spania, tari ale caror finante sunt grav degradate, ar putea sa cada prada situatiei si sa ajunga in imposibilitatea de a-si finanta economiile.

Observatorii ceva mai pesimisti, cum ar fi americanul Nouriel Roubini, cred ca dificultatile din Grecia ar putea fi inceputul unei "explozii" in zona euro, in care membrii cei mai slabi ar avea de suferit.

Ca sa nu se ajunga insa ca aceasta situatie sa se transpuna in realitate, Grecia are la indemana o serie de solutii pentru a evita falimentul. Le Monde a facut o lista cu o parte din acestea.

Renuntarea la euro. Renunand la moneda unica, Grecia ar putea sa devalorizeze drahma si sa reduca astfel valoarea datoriilor sale si sa restabileasca competitivitatea economiei nationale. Dar o astfel de solutie ar presupune o iesire din zona euro, lucru considerat prea scump pentru Atena si de neimaginat pentru europeni.

Sprijin financiar pentru Grecia. UE si FMI au decis in 2010 sa aloce 110 miliarde de euro Greciei, pentru a permite guvernului sa continuie sa functioneze fara a fi nevoie sa apeleze la pietele financiare devenite inaccesibile. 53 miliarde de euro au fost date pana in prezent si noi fonduri ar trebui sa fie puse la dispozitie pe 23 si 24 iunie, la Consiliul European de la Luxemburg. Cifra de 60 miliarde de euro a fost vehiculata in acest sens.

Aceste imprumuturi au doua obiective: sa permita Greciei "sa-si duca traiul zilnic" si sa arate investitorilor ca zona euro este puternica si unita si sa le mentina, astfel, increderea ca alte tari nu vor avea de suferit. Insa, acest aspect face din Grecia, dupa cum spune economisul William de Vijlder, un fel de "cobai" al Uniunii Europene.

Privatizarea. Deja angajat, planul de privatizare poate fi doar o completare a mai multe planuri ambitioase. Dar amploarea acesteia ar trebui sa genereze sume semnificative. De la energie, la transport, prin intermediul bancilor si al telecomunicatiilor, acest plan global ar trebui sa aduca 50 de miliarde euro, pana in 2015.

Jerome Creel, economist la OFCE, avertizeaza insa ca o privatizare masiva ar duce la o preluare externa a tarii. "Grecia este deja o tara sub cvasi-tutela externa si ar fi periculos sa piarda controlul asupra marilor sale societati", a spus acesta.

Calea chineza. La sfarsitul anului 2010, o delegatie condusa de premierul chinez Wen Jiabao a fost in Atena. Beijingul s-a angajat sa sprijine urmatoarea emisiune de obligatiuni greacesti, insa nu se stie daca acesta promisiune a fost pastrata.

Pe de alta parte, chinezii au o mare capacitate de economisire si sunt rabdatori, nu au nevoie sa obtina banii inapoi repede, deci isi pot permite sa fie mai putin prudenti decat alte tari.

Reesalonarea datoriei. Un ragaz de sapte ani pentru plata datoriei, solutie sustinut inclusiv de Germania, ar putea fi de bun augur pentru economia Greciei. O astfel de extindere a graficului de rambursare trebuie sa primeasca sprijinul creditorilor publici si privati. La randul lor, acestia par gata sa faca concesii: multe banci franceze si germane au indicat recent ca vor sa sustina o astfel de initiativa. Aceasta ipoteza pare a fi, prin urmare, cea mai credibila pe termen scurt.

In schimb, Banca Centrala Europeana s-a opus unei asemenea solutii, declarand ca aceasta ar semana indoieli in randul investitorilor, cu privire la credibilitatea zonei euro.

Negocierea unui discount al datoriei. Aceasta este versiunea "dura" a procesului de restructurare. Creditorii sunt constienti de faptul ca este mai bine sa recupereze o parte din datorie mai tarziu, decat sa piarda totul. Ipoteza este in prezent tabu: riscul de contaminare ar fi imens si intreaga Europa ar suferi de aceasta recunoastere a slabiciunii.

Pe de alta parte, multi cred ca aceasta solutie este inevitabila, deoarece datoria greaca este importanta (aproximativ 140% din PIB).

Consensul: reformarea. Daca aceste solutii pe termen scurt nu se exclud reciproc, observatorii sunt de acord ca ele trebuie sa fie insotite de un program de reforma extrem de sever, singurul care ar permite tarii sa-si recapete stabilitatea pe termen lung.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Grecia faliement, #probleme economice Grecia, #Grecia economie , #faliment