Acordul UE: Ce a obtinut Romania si care e "linia rosie" - ce spune ministrul Orban

Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 08:48
5120 citiri
Acordul UE: Ce a obtinut Romania si care e "linia rosie" - ce spune ministrul Orban

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a dat noi detalii despre negocierile privind acordul UE de guvernanta fiscala sau Tratatul Interguvernamental pentru o Uniune Economica, asa cum e denumit temporar, dar si despre prevederile pe care le doreste sau le-a obtinut deja Romania.

"Exista din start, posibilitatea ca statele din afara zonei euro sa poata alege ce prevederi sa aplice imediat si ce prevederi sa aplice doar din momentul aderarii la zona euro. O linie rosie pentru Romania a fost participarea statelor din afara zonei euro la reuniunile zonei euro, avand in vedere ca asta inseamna accesul la procesul de luare a deciziilor. Unele decizii sunt luate in zona euro, dar au influenta majora asupra tuturor statelor (...) participarea fara drept de vot, dar e foarte importanta pentru ca ai posibilitatea sa-ti expui punctele de vedere", a spus Orban pentru Ziare.com.

Ministrul a precizat si ca una dintre prevederile pentru care a insistat Romania, aceea ca statele care au datorii mult mai mici de limita stabilita la Consiliul European din 8-9 decembrie, de 60%, sa poata avea un deficit structural mai mare de 0,5%, a fost adoptata in textul stabilit pana acum.

"Exista aceasta prevedere in actualul text, dar care are doua chestiuni. Una e ca trebuie sa fie semnificativ mai mica decat 60% si a doua - daca nu prezinta probleme structurale, riscuri structurale pe termen lung. Asta e prevederea in momentul actual in text. Nu m-as grabi sa spun ca e un succes atat timp cat textul nu a fost adoptat", ne-a mai declarat Leonard Orban.

Nu avem intelegere - statele UE se contrazic

Ministrul a dezvaluit ca exista 5-6 subiecte pe care negociatorii europeni ai viitorului tratat nu se inteleg si care se spera ca vor fi rezolvate la Consiliul European din 30 ianuarie.

"Mai sunt cateva chestiuni de lamurit, speram ca se vor lamuri la Consiliul European informal din 30 ianuarie. In principiu, sunt cateva elemente legate de participarea statelor din afara zonei euro la summit-urile, la includerea ca reguli si a chestiunii datoriei publice, nu numai a deficitului, la chestiuni privind rolul Comisiei Europene, nivelul sanctiunilor care vor fi aplicate. E o serie intreaga de subiecte care mai trebuie sa fie clarificate la nivelul liderilor (...) Un alt subiect e numarul de state de care e necesar sa ratifice tratatul astfel incat acest document sa intre in vigoare. Sunt anumite lucruri care mai trebuie clarificate, gasita o decizie politica pentru ele", a mai declarat Orban pentru Ziare.com.

Sanctiunile vor fi mari

Leonard Orban a spus si ca o alta prevedere asupra careia sunt controverse e cea privind sanctiunile pe care le vor avea de suportat statele care nu respecta regulile privind deficitele si datoriile.

"Se doreste sa se aplice regulile, inclusiv sanctionarea, nu numai pe criteriul de deficit, ci inclusiv pe criteriul datoriei publice. Daca nivelul datoriei publice e mai mare de 60% si nu se iau masuri de corectare, atunci sa se aplice sanctiuni", a precizat Orban.

Ministrul nu a dat detalii, dar a spus ca sanctiunile "sunt proportionale, sunt in procente, dar oricum, sunt destul de consistente. E un subiect care va fi discutat vineri (azi - n.red.) in marja reuniunii Consiliului Afaceri Generale, la care voi participa. Voi lua parte si la o discutie cu reprezentantii din statele membre pe textul tratatului si, ulterior, subiectul va fi discutat si la nivelul sefilor de stat si de guvern".

Probleme pentru acord

Leonard Orban a recunoscut ca sunt probleme si ca e posibil ca unele tari care convenisera initial asupra lui sa nu mai fie de acord cu el.

Exclusiv: Ce a cerut Romania la negocierile pentru acordul UE

"Sunt puncte de vedere diferite, deocamdata se merge inainte. Ceea ce finalmente va conta e cand va ajunge la ratificare. Probabil ca semnarea se va face cu 26 sau mai putine state membre. E posibil sa fie mai putine, ramane de vazut. Momentul decisiv va fi cel legat de ratificarea in Parlamentele statelor membre", a conchis Orban.

Daca va fi implementat, acordul UE pentru guvernanta economica ar obliga statele, printre altele, sa-si limiteze deficitele bugetare la 3% din PIB, deficitele structurale la 0,5% si nivelul datoriilor publice la 60% din PIB.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Romania negocieri acord UE, #Romania negocieri tratat UE, #Orban negocieri tratat UE , #ministru Afaceri Europene