Leonard Orban, despre cum putem combate frauda la fondurile UE - Interviu

Luni, 23 Iulie 2012, ora 14:19
3851 citiri
Leonard Orban, despre cum putem combate frauda la fondurile UE - Interviu

Comisia Europeana a publicat un raport din care reiese ca Romania este pe primul loc in Europa dupa numarul cazurilor de frauda cu fonduri europene, in anul 2011, situatie care ar trebui sa ridice un semn de intrebare autoritatilor autohtone, potrivit ministrului Afacerilor Europene, Leonard Orban.

Anul trecut, in tara noastra s-au constatat 225 de cazuri de frauda ce au implicat fonduri europene, astfel ca ne aflam pe primul loc la numarul de sesizari.

In plus, doar 23,4% din cazuri au fost obiectul unei decizii judiciare, ceea ce se traduce printr-o ineficienta a sistemului judiciar, a comentat Lothar Kuhl, reprezentant al Biroului European antifrauda (OLAF).

Romania, fruntasa dupa numarul cazurilor de fraude cu fonduri europene

In aceste conditii, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, pentru Ziare.com, ca Romania ar trebui sa isi eficientizeze sistemul care se ocupa de gestionarea fondurilor europene, pentru a detecta aceste cazuri de fraude dintr-o faza incipienta.

In plus, oficialul a mentionat ca riscul de dezangajare de fonduri este inca unul ridicat, ajungand in prezent la 952 de milioane de euro.

Comisia Europeana a prezentat un raport din care reiese ca Romania se afla pe primul loc la numarul de cazuri de frauda cu fonduri europene. Cum comentati?

Intr-adevar, Romania se afla pe primul loc la numarul de sesizari catre OLAF in ceea ce priveste tematica fondurilor europene, insa este foarte important de remarcat ca peste 70% dintre ele nu au fost confirmate a fi caz de frauda.

Ce inseamna aceasta statistica pentru Romania? Ce semnale a vrut sa ne transmita Comisia Europeana si daca trebuie sa ne ingrijoreze acest numar mare de sesizari de fraude?

Aceasta statistica ridica semne de intrebare si este un lucru care te face sa fii cat mai bine pregatit, iar sistemul de verificare si control care exista atat la nivelul structurilor care gestioneaza fondurile comunitare, cat si celelalte structuri interne, romanesti, care verifica fondurile, trebuie sa functioneze cat mai bine, astfel incat potentialele fraude sa fie depistate cat mai repede, dintr-o faza cat mai incipienta. Este un lucru foarte important si este ceea ce Comisia Europeana ne-a si cerut sa facem.

Ce masuri trebuie sa luam pentru a combate acest fenomen?

In primul rand, sistemul de verificare si control sa functioneze cat mai bine posibil. El trebuie cat mai bine pus la punct, astfel incat rata erorilor existente in sistem sa scada cat mai mult, sub 2%, chiar mai putin, iar, ca urmare, sa se poata identifica cat mai rapid potentialele probleme in gestiunea fondurilor comunitare.

De altfel, acest lucru il facem deja pe zona achizitiilor publice, unde vrem sa cream un mecanism care sa detecteze potentialele conflicte de interese si incompatibilitati din proces.

Comisia Europeana a avertizat asupra numarului mic de condamnari in cazul acestui gen de fraude. Ce se poate face in acest sens?

Nu am date si nu pot sa comentez in ce masura cazurile au fost avansate catre instante si in ce masura ele sunt judecate si in ce faza.

Care este situatia absorbtiei de fonduri europene, in acest moment?

In momentul de fata, rata de absorbtie a fondurilor europene este de 10%, iar tinta de minim 20% ar putea fi atinsa pana la sfarsitul anului, daca nu vom avea programe operationale intrerupte la plati sau suspendate.

Leonard Orban: Romania risca o suspendare a platilor pe mai multe programe

Care este riscul dezangajarii de fonduri pentru 2012?

Riscul de dezangajare de fonduri europene este de 952 de milioane de euro, adica atat mai trebuie absorbit pe diverse programe operationale, astfel incat sa evitam dezangajarea. De exemplu, pe programul operational regional, riscul este zero, insa, pe altele, riscul este important, cifrandu-se la doua sau chiar trei sute de milioane de euro, care trebuie absorbite pana la sfarsitul acestui an. Noi actionam tocmai in directia ca sa evitam riscul de dezangajare.

Care va fi situatia pentru anul 2013?

Anul 2013 va fi extrem de problematic in ceea ce priveste dezangajarile, deoarece sumele sunt uriase, peste 6 miliarde de euro, si va fi o mare provocare pentru toate programele operationale ca sa reuseasca sa absoarba toata aceasta suma.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Leonard Orban frauda fonduri europene, #Orban frauda fonduri europene, #Romania frauda fonduri europene, #Romania frauda fonduri UE , #ministru Afaceri Europene