Leonard Orban, despre raportul CE si deficitul de imagine al Romaniei - Interviu

Sambata, 21 Iulie 2012, ora 12:18
4867 citiri
Leonard Orban, despre raportul CE si deficitul de imagine al Romaniei - Interviu

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, este de parere ca raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) pe Justitie, prezentat miercuri, la Bruxelles, este o "radiografie extrem de bine facuta Romaniei", cu bune si cu rele.

In ciuda criticilor subliniate de insusi Jose Manuel Durao Barroso, presedintele Comisiei Europene, Leonard Orban este optimist. "Eu sunt convins ca in momentul in care se va face un nou raport, toate elementele evidentiate in prima parte a recomandarilor, cea referitoare la statul de drept, vor fi indeplinite", a declarat ministrul Afacerilor Europene, in cadrul unui interviu acordat Ziare.com.

Invitat sa comenteze deficitul de imagine pe plan extern, cu care se confrunta Romania, in ultimul timp, ministrul a recunoscut ca acesta exista si a subliniat ca este nevoie de eforturi coerente astfel incat acesta sa fie corectat.

"Este nevoie de eforturi sustinute, consistente, coerente, astfel incat acest deficit de imagine, aceste probleme pe care le avem, sa fie corectate si imbunatatite", a adaugat Leonard Orban.

Presedintele Comisiei Europene nu a avut prea multe cuvinte de lauda la adresa Romaniei, atunci cand a sustinut declaratia de presa, inaintea prezentarii raportului pe Justitie. Cum comentati concluziile raportului definitivat privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) pe Justitie?

Ati vazut pozitiile care au fost exprimate, pana in momentul de fata, de catre reprezentantii Guvernului, nu mai adaug nimic. Raportul are un continut important din punct de vedere tehnic, dar este in primul rand un raport politic. Prima parte s-a referit in mod special la evolutiile politice din ultima perioada.

Ponta: Raportul Comisiei Europene reflecta starea justitiei din ultimii cinci ani (Video)

Dincolo de evenimentele politice, pot sa va spun ca este o evaluare, o radiografie fidela asupra ceea ce s-a intamplat in ultimii cinci ani in domeniul judiciar si al luptei impotriva coruptiei, atat cu progrese, cat si cu lucruri care nu au mers bine. Dupa parerea mea, Comisia Europeana a reusit sa faca o evaluare foarte aproape de adevar, pe zonele despre care am vorbit.

Cele 11 promisiuni transmise de Victor Ponta la Bruxelles nu par sa fi convins Comisia Europeana, avand in vedere ca presedintele Barroso a anuntat un nou raport pentru Romania, peste trei luni. Intensificarea monitorizarii este o situatie obisnuita?

In primul rand, Mecanismul pentru Cooperare si Verificare (MCV) nu este o chestiune obisnuita, pentru ca el nu se mai aplica altor tari decat Romaniei si Bulgariei. In plus, mecanismul permite ca, la nivelul Comisiei Europene, sa se analizeze niste zone care, in mod normal, conform legislatiei europene, sunt zone de competenta strict nationala.

Acest mecanism este deja unul exceptional, care n-a mai fost aplicat pana in prezent si deocamdata nu sunt intentii sa mai fie aplicat. In contextul acestui mecanism sunt luate decizii in functie de evolutiile in statele care sunt subiectul acestei verificari.

Credeti ca peste trei luni situatia din Romania va fi mai buna?

Deja uitati-va ca, din cele 11 masuri mentionate, doua au fost indeplinite deja. Ma refer la cele doua ordonante de urgenta, cea legata de competentele Curtii Constitutionale si cea legata de referendum. Eu sunt convins ca, in momentul in care se va face un nou raport, toate elementele evidentiate in prima parte a recomandarilor, cea referitoare la statul de drept, vor fi indeplinite.

Urmatorul raport pentru Romania este peste trei luni, iar pentru Bulgaria, la finalul lui 2013. De ce credeti ca exista aceasta diferenta? Bulgarii sunt mai avansati decat noi?

Diferenta dintre Romania si Bulgaria rezulta tocmai din aceste recomandari suplimentare adresate Romaniei. Comisia Europeana a considerat necesara elaborarea unui nou raport pentru tara noastra, pana la sfarsitul acestui an.

De ce este Bulgaria "mai putin monitorizata" de CE decat Romania?

Daca citim in detaliu, vom constata ca exista diferente importante pe anumite zone, dar ele de cele mai multe ori sunt favorabile partii romane. Sunt multe zone din sistemul judiciar unde s-au realizat progrese importante de catre partea romana.

Dupa prezentarea raportului, Victor Ponta a subliniat faptul ca acesta a fost realizat pe ultimii cinci ani, lasand sa se inteleaga faptul ca echipa sa nu poarta responsabilitatea aspectelor negative subliniate in document, ci regimul condus de Traian Basescu. Pe de alta parte, insa, in raport este delimitata clar perioada guvernarii Ponta. Care dintre cele doua perioade credeti ca a adus prejudicii mai mari Romaniei?

Nu cred ca se pune problema asa. Avem o evaluare a activitatii care este acoperita in cei cinci ani de cand MCV a fost introdus. Raportul face o evaluare asupra situatiei existente in Romania, cu bune si rele, cu probleme de sistem, si altele care sunt de moment si care pot fi solutionate intr-o perioada scurta de timp.

Rapoartele pe Justitie, pentru Romania si Bulgaria: MCV va fi mentinut

Sa luam un singur exemplu, chestiunea legata de jurisprudenta. Se subliniaza foarte clar ca exista o rezistenta a sistemului de a se merge pe aceasta optiune, adica cea a aplicarii jurisprudentei in sistem. Dupa parerea mea, raportul este o radiografie extrem de bine facuta Romaniei, la ora actuala.

Cum apreciati credibilitatea Romaniei pe plan international, la ora actuala?

Este prematur sa ne pronuntam care vor fi implicatiile acestui raport inclusiv asupra anumitor evolutii la nivel comunitar, inclusiv in ce priveste extinderea spatiului Schengen.

Ceea ce este important este ca, la evaluarea din decembrie, lucrurile sa iasa cat mai bine. Exista un anumit deficit de imagine atat la nivelul institutiilor europene cat si in statele membre si in afara UE.

Tocmai de aceea, este nevoie de eforturi sustinute, consistente, coerente, astfel incat acest deficit de imagine, aceste probleme pe care le avem, care se reflecta pana la urma in anumite decizii care se iau, sa fie corectate si imbunatatite.

Cum poate Ministerul Afacerilor Europene sa ajute la imbunatatirea imaginii Romaniei?

Sunt chestiuni ce tin de participarea la procesul de luare a deciziilor, la nivel european, iar acest proces acopera foarte multe domenii. In plus, putem imbunatati tot ceea ce se intampla pe zona utilizarii fondurilor comunitare. Sunt cateva directii de actiune extrem de importante.

Va duceti la referendum?

Este o chestiune ce tine de optiunea personala, dar da, ma duc la referendum.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Leonard Orban raport CE Justitie, #raport MCV justitie Romania , #ministru Afaceri Europene