Leonard Orban: Aderarea la Schengen depinde de actiunile si deciziile Parlamentului

Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 11:36
2585 citiri
Leonard Orban: Aderarea la Schengen depinde de actiunile si deciziile Parlamentului

Leonard Orban, actualul ministru al Afacerilor Europene, estimeaza ca Mecanismul de Cooperare si Verificare pe justitie nu va fi ridicat mai devreme de sfarsitul anului 2013 si ca liderii europeni sunt in continuare foarte atenti la ceea ce se intampla pe scena politica romaneasca.

"Cel mai devreme, mecanismul ar putea fi ridicat la sfarsitul anului 2013, dar sunt prudent din acest punct de vedere, pentru ca sunt multi factori care conteaza - mecanismul a fost creat sub o anumita structura, el s-a dezvoltat, s-a imbogatit, desi au ramas cele patru conditionalitati. In realitate, el s-a dezvoltat, a intrat zona de achizitii publice, prin prisma conflictului de interese.

Deci chestiunea a devenit din ce in ce mai complexa si nu ma astept sa se renunte la sistemul acesta, chiar daca, din 1 ianuarie 2013, intra acel mecanism de monitorizare pe zona anticoruptie si nu este exclus ca undeva in doi-trei ani sa existe un mecanism similar si in zona de functionare a sistemelor judiciare din statele membre", a declarat Leonard Orban intr-un amplu interviu acordat la final de mandat agentiei Agerpres.

Aderarea la Schengen, depinde de ce va face Parlamentul

Intrebat daca aderam in primavara la Schengen, fostul comisar european a admis ca nu poate raspunde deocamdata la aceasta intrebare.

"Sunt prudent, pentru ca este foarte probabil ca decizia privind Schengen-ul va fi luata in functie de cum va arata raportul Comisiei din luna ianuarie, iar cum va arata raportul din luna ianuarie este o chestiune care nu este inca transata. Unele dintre deciziile pe care trebuie sa le ia viitorul Parlament sunt foarte importante.

Lucrul cel mai important in toata evaluarea este legat de vointa politica, de existenta sau nu a vointei politice de a continua reforma in domeniul judiciar, lupta impotriva coruptiei. Din punctul acesta de vedere, anumite decizii ale Parlamentului privind acceptarea sau nu a inceperii urmarii penale in diferite cazuri cantaresc foarte mult in imaginea totala a raportului.

In masura in care vor fi niste decizii ale Parlamentului care vor arata existenta acestei vointe politice, raportul ar putea arata pozitiv. Mai raman de transat anumite chestiuni, cum e cea a numirii Avocatului Poporului", a declarat Orban.

De asemenea, el a subliniat ca "deciziile politice ale Parlamentului si modul de actiune al Parlamentului conteaza foarte mult".

"Comisia Europeana face si o evaluare tehnica, dar pana la urma este o decizie politica. Raportul e discutat la nivelul comisarilor, care sunt oameni politici. Deci actiunile si deciziile Parlamentului definitiveaza tonalitatea raportului.

Ramane de vazut ce actiuni si ce decizii vor fi luate de noul Parlament in perioada viitoare pana la raport. Si functie de asta depinde daca raportul va fi pozitiv. Daca nu va fi pozitiv, sigur ca asta ne va crea dificultati, inclusiv la Consiliul JAI din martie 2013", a avertizat Leonard Orban.

Mai mult, acesta a admis ca majoritatea zdrobitoare dobandita de USL dupa alegerile din 9 decembrie aminteste de Ungaria si starneste ingrijorare la Bruxelles.

"Tot ce se va intampla in continuare va fi analizat in detaliu nu numai de Comisia Europeana, dar si de destule state membre. Pentru ca exista un precedent, care se numeste Ungaria. Si exista temerea si au aparut deja declaratii ca s-ar putea repeta in anumite privinte situatia din Ungaria. Tocmai de aceea, lucrurile vor fi foarte atent analizate si eu sper ca va exista intelepciunea necesara astfel incat sa se evite anumite greseli si lucrurile sa se consolideze intr-o directie pozitiva", a mai subliniat el.

Am facut eforturi uriase sa aderam la UE

In ceea ce priveste felul in care se vede la nivelul Comisiei Europene relatia dintre presedintele Basescu si premierul Ponta, Leonard Orban a subliniat ca cel mai important lucru este sa se evite o noua criza politica.

"Se doreste evitarea oricarei crize politice in Romania si orice demers care va conduce la evitarea unei noi crize politice va fi salutat nu numai la nivelul CE, dar si al statelor membre", a adaugat el.

Leonard Orban a criticat declaratiile unor politicieni romani care spuneau ca am ajuns o "colonie" a Uniunii Europene.

"Sa fie clar: noi am vrut sa aderam la Uniunea Europeana si noi am facut eforturi uriase in acest scop. A fost si este interesul fundamental al Romanei sa fim parte a Uniunii Europene. (...) Este interesul nostru fundamental sa ramanem conectati la dezvoltarile din Uniune, care poate or sa impinga catre crearea unui nucleu dur al UE si sa fim conectati la acel nucleu dur. Asta iti da o garantie pentru un viitor mai bun", a declarat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Leonard orban aderare Schengen, #Leonard Orban MCV, #Leonard Orban parlament imunitate , #ministru Afaceri Europene