Ziare.com

Leonard Orban: De ce suntem codasi la fonduri europene - Interviu

de Madalina Mitan
Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 18:33

   

Leonard Orban: De ce suntem codasi la fonduri europene - Interviu
La doua luni de la preluarea mandatului de ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban nu regreta ca a preluat postul si este multumit de sustinerea politica pe care o obtine, din partea Guvernului.

Cand vine vorba despre rata scazuta de absorbtie a fondurilor europene, ministrul o explica prin capacitatea administrativa insuficienta, personalul nepregatit, birocratia prea stufoasa, insuficienta implicare a sectorului bancar, dar si pe incapacitatea de a lua decizii la nivelul administratiilor locale.

Exista si solutii pentru toate aceste probleme, acestea tinand de simplificarea procedurilor de gestiune a fondurilor comunitare, transparentizarea lor si introducerea unei rigurozitati crescute in domeniu, a declarat, in cadrul unui interviu acordat Ziare.com, Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene.

Intrebat de ce crede ca Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, condus de Elena Udrea, a inregistrat cea mai mare rata de absorbtie a fondurilor europene, Leonard Orban a opinat ca aceasta beneficiaza de cea mai buna echipa de experti din tara.

Citeste mai jos interviul acordat Ziare.com de Leonard Orban:

Sunteti ministru al Afacerilor Europene de doua luni. Simtiti ca aveti sustinere politica? Regretati ca ati preluat postul de ministru?

Incep cu raspunsul la ultima intrebare. Nu, nu regret ca am preluat aceasta pozitie. Si da, am sprijin, iar acesta se poate formula prin faptul ca am facut o serie intreaga de propuneri Guvernului si acestea au fost aprobate.La contractarea proiectelor europene stam bine, la implementare stam prost. Din ce cauza si care ar fi solutia?

Sunt o serie intreaga de factori care contribuie, in momentul de fata, la dificultatile intampinate in procesul de gestiune a fondurilor comunitare.

Sunt factori ce tin de capacitatea administrativa, care uneori nu este suficienta, sau personalul nu este suficient de bine pregatit pentru a gestiona aceste fonduri.

Mai sunt chestiuni ce tin de insuficienta capacitate a beneficiarilor de a-si gestiona diferitele proiecte pe care le propun, sunt chestiuni ce tin de o birocratie poate mult mai stufoasa decat sunt cerintele legislatiei comunitare, sunt chestiuni ce tin de insuficienta banilor pe piata, de insuficienta implicare a sectorului bancar in domeniu.

Exista o multitudine de factori care contribuie, in momentul de fata, la implementarea proiectelor europene.

Si solutia?

Nu exista o solutie, sunt nenumarate decizii care trebuie luate. Sunt chestiuni ce tin in primul rand de simplificarea procedurilor de gestiune a fondurilor comunitare, transparentizarea lor, introducerea unei rigurozitati crescute in domeniu, o anumita tendinta de a veni in intampinarea beneficiarilor.

Si, nu in ultimul rand - dar asta se va putea face numai pe termen mediu si lung - o reformare a intregului cadru institutional.

Este clar ca acest cadru institutional poate fi imbunatatit, dar are limitele lui si, in special pentru viitorul buget al Uniunii Europene - 2014 - 2020 - este clar ca va trebui venit si cu solutii inovative, cu solutii noi, care nu s-au mai aplicat pana in prezent in Romania.Care credeti ca este principala piedica in calea cresterii ratei de absorbtie a fondurilor europene? Presedintele Basescu i-a mentionat pe functionarii publici si birocratia. Sunteti de acord?

Aceasta chestiune este numai una dintre dificultatile intampinate in procesul de gestiune a fondurilor comunitare. Este o piedica importanta, dar nu este singura. De exemplu exista multe probleme la nivel local.

Capacitatea insuficienta de a implementa sau chiar de a propune proiecte de finantare, incapacitatea de a lua decizii la nivelul administratiilor locale.

Amplasarea unei gropi de gunoi ecologice ar fi un exemplu in acest sens. Intr-adevar, birocratia foarte stufoasa, capacitatea administrativa insuficienta reprezinta probleme majore ale Romaniei.

Credeti ca functionarii din administratia publica locala sunt insuficient de pregatiti? Ar putea fi si asta o problema?

Sunt diferente foarte mari de la zona la zona. Sunt zone in care exista echipe de profesionisti foarte bine pregatiti, dar pe de alta parte sunt zone unde lucrurile nu se intampla chiar asa.

Care ar fi aceste zone deficitare?

Nu as vrea sa fac o ierarhizare, dar sunt diferente foarte mari intre regiuni. Se vede ca e o combinatie intre capacitatea la nivel politic dar si la nivel administrativ, de a propune si de a implementa proiecte comunitare. Acest lucru se poate vedea foarte bine, parcurgand diferite zone din tara, acolo unde exista initiativa, lucrurile se imbunatatesc, acolo unde nu exista, lucrurile raman la fel.De ce credeti ca ministerul condus de doamna Udrea are cea mai mare rata de absorbtie a fondurilor europene?

Explicatia este data de faptul ca au fost utilizate fondurile comunitare inca dinainte de momentul aderarii si are formata o echipa puternica, cu experienta in utilizarea fondurilor comunitare.

Asta este motivul pentru care, in momentul de fata, echipa de la Programul Operational Regional este una dintre cele mai bune echipe, daca nu cea mai buna echipa de specialisti din tara.

Ministerul Dezvoltarii Regionale nu exista inainte de aderarea Romaniei la UE...

Nu, dar echipa exista. A fost in Ministerul Integrarii Europene, dupa aceea a mai fost o etapa. Dar oamenii erau deja formati, ei au gestionat fondurile de pre-aderare, in special fondurile PHARE.

Acesti oameni nu ar trebui sa fie in subordinea dumneavoastra?

S-a pus problema, dar o asemenea modificare ar fi insemnat necesitatea reacreditarii tuturor institutiilor, proces care ar fi durat intre 9 si 12 ani. Practic, ar fi insemnat ca pentru un an de zile ar fi fost blocat intreg procesul de gestiune a fondurilor comunitare.La stabilirea proiectului de buget al ministerului pe care il conduceti, de 86,7 milioane de lei, cheltuielile sale de personal se ridica la 17,8 milioane de lei, in crestere cu aproape o treime fata de anul trecut. Care este necesarul de personal al ministerului?

In primul rand vreau sa va spun ca prin crearea acestui minister nu a avut loc nici o angajare suplimentara de personal. Nu am facut altceva decat sa iau doua structuri - Departamentul de Afaceri Europene si Autoritatea de Coordonare a Instrumentelor Structurale - si sa le unesc intr-una singura, care se numeste Ministerul Afacerilor Europene.

Deci nu este vorba despre o crestere de personal, in afara faptului ca vom avea o echipa suplimentara de 15 persoane care va negocia partea a doua a gestionarii fondurilor comunitare in relatia cu spatiul economic european si in relatia cu Norvegia.

Aceasta echipa se muta la noi, de la Ministerul Finantelor. Zece persoane se muta de la Finante, iar cinci vor fi nou angajate. Practic, in momentul de fapta, pentru anul viitor vom suplimenta numarul de personal cu cinci persoane. Suntem convinsi ca vom putea face fata, cu actualul numar de angajati, sarcinilor pe care le avem.Ce se intampla daca Romania nu reuseste sa creasca rata de absorbtie a fondurilor europene in 2012? Cat riscam sa pierdem?

In 2012 riscurile nu sunt atat de mari pentru ca suma totala care ar trebui sa fie cheltuita, esalonata pe diferite programe operationale, este de aproximativ 1,9 miliarde de euro. Riscurile mari sunt pentru 2013, cand, in total, va trebui sa cheltuim 8,6 miliarde de euro. Ce se va intampla daca nu reusim?

In primul rand pierdem fondurile si putem avea o rata de absorbtie scazuta, sunt fonduri nerambursabile pe care le putem pierde. O rata scazuta de absorbtie ridica probleme inclusiv la nivel macroeconomic. O crestere mai substantiala a Produsului Intern Brut poate fi adusa in special prin cresterea ratei de absorbtie a fondurilor comunitare.

Din pacate, in 2012, instrumentele de crestere economica sunt limitate, instrumentele de crestere a PIB sunt putine, exporturile - care au reprezentant anul acesta principalul motor al cresterii economice - vor fi influentate de situatia din Uniunea Europeana si atunci este clar ca acest proces de absorbtie a fondurilor europene are o importanta mult mai mare decat cea strict legata de cheltuirea acestor bani.Credeti ca reorganizarea teritoriala ar fi de ajutor in absorbtia fondurilor europene, asa cum afirma presedintele Traian Basescu? Cum ar simplifica aceasta reorganizare procedura de acordare a fondurilor europene?

Se simte de multe ori nevoia unei decizii pe o zona mai larga. V-am dat exemplul unor neintelegeri care exista la nivelul autoritatilor locale in ceea ce priveste luarea unor decizii absolut necesare pentru implementarea unor proiecte comunitare.

In masura in care structurile administrative vor avea dimensiuni mai mari, asemenea decizii vor putea fi luate categoric mai usor. In plus, vor avea o anumita coerenta, o anumita abordare sistemica absolut necesara.

Deci s-ar elimina birocratia de care vorbeati...

Nu este vorba numai despre birocratie, ci de o anumita corelare a unor proiecte care se fac in diferite zone.Ce nivel de absorbtie a fondurilor europene a fost luat in calcul atunci cand a fost stabilit bugetul pentru 2012?

Eu mi-am asumat drept tinta o rata de absorbtie a fondurilor comunitare de minim 20 la suta, adica o suma de minim patru miliarde de euro, in ceea ce priveste fondurile structurale si de coeziune. La acestea trebuie sa mai adaugam fondurile care sunt acordate Romaniei in domeniul agriculturii, care sunt de doua tipuri: platile directe si fondurile pentru dezvoltare rurala. Deci vorbim de sume intre 5,5 si 6 miliarde de euro, care vor trebui sa fie cheltuite in cursul anului viitor.Ati reusit sa impuneti ca TVA-ul pentru proiectele europene sa fie o taxa eligibila, ce va fi suportata din fondurile comunitare, dar ati afirmat ca ati intampinat rezistenta in aplicarea acestei masuri. Cine s-a opus?

Nu a fost vorba de rezistenta, a fost vorba de analize foarte serioase, care au fost facute, astfel incat sa se vada ca aplicarea acestei masuri este benefica pentru fiecare program operational.

Este clar insa ca, de exemplu, pentru programul operational de transport, sunt probleme. daca am aplica acesta decizie, practic am elimina de la finantare anumite proiecte. Practic, ma astept ca Ministerul Transporturilor sa ceara exceptarea de la aplicarea acestei prevederi.

Pentru alte institutii, masura este benefica. S-a pus in discutie inclusiv daca este cazul sa se aplice retroactiv aceasta masura, insemnand proiectele care sunt in derulare. Dar pana la urma s-a considerat ca optim ar fi sa se aplice doar la proiectele care vor fi semnate dupa 1 ianuarie 2012.In timp ce Finlanda a mai inmuiat tonul in legatura cu aderarea Romaniei in spatiul Schengen, Olanda continua sa se opuna. Credeti ca exista sanse sa renunte si Olanda la aceasta opozitie?

Pe termen scurt, cred ca sansele sunt minime. Adica pana la sfarsitul acestui an. Din semnalele pe care le avem, nu vedem nici un gest de flexibilizare din acest punct de vedere.

Dimpotriva, notam o mentinere in continuare pe aceleasi pozitii ferme de refuz a acceptarii solutiei de compromis propusa de noi, dupa negocierile cu Franta si Germania.

Credeti ca Olanda se opune si din alte motive, care nu tin neaparat de indeplinirea criteriilor de aderare?

Parerea mea este ca primeaza argumentele de ordin politic intern din Olanda, si mai putin cele legate de ceea ce se invoca, faptul ca nu exista suficienta incredere ca Romania lupta suficient impotriva coruptiei.Care va sunt pasii urmatori, ce intentionati sa faceti in viitorul apropiat pentru cresterea ratei de absorbtie?

Obiectivul esential si imediat este reluarea platilor pentru fondurile structurale si de coeziune. Aici suntem in contact direct cu Comisia Europeana, sperand ca undeva in decembrie va fi luata aceasta decizie.

Nu este deloc simplu, se face o analiza foarte detaliata a documentelor pe care le-am transmis, a modificarilor pe care le-am operat in sistemul achizitiilor publice. O sa vedem, as vrea sa fiu extrem de prudent in ceea ce priveste aceasta decizie.

In paralel, pana la sfarsitul anului, mai avem trei pasi in vedere: Codul de conduita privind combaterea incompatibilitatilor si conflictelor de interese pentru personalul care lucreaza in institutiile care gestioneaza fonduri comunitare, vom face o propunere de realocare de fonduri, si a treilea pas va fi sa discutam cum putem mari capacitatea administrativa a institutiilor care gestioneaza fondurile comunitare la nivel central.

Ce va contine, mai concret, acest Cod de conduita despre care vorbiti?

Va contine reguli clare pentru cei care lucreaza in sistem. Va dau un singur exemplu: fiecare angajat in structurile care gestioneaza fonduri comunitare va semna o declaratie in baza careia se constata ca nu este in conflict de interese sau in incopatibilitate cu functia detinuta. Care este rostul acestei declaratii? In masura in care ea este incalcata, subiectul poate sa intre sub incidenta legii penale. Acest Cod va introduce reguli mult mai dure in sistem.


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6201 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
39 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cea mai simpla si mai eficienta solutie

1. Domnul Orban sa-i ceara ministrului Funeriu, lista cu absolventii din ultimii 2-3 ani ai tuturor facultatilor de economie, finante si drept.
2. Orban sa aleaga de pe acea lista pe fiecare primii 10 de la fiecare facultate in parte.
3. Lui Orban sa i se dea un Jeep si un sofer si sa faca o tura prin tara , sa-i caute pe toti acei absolventi.
Din ei, sa-i lase la o parte pe cei care sunt rudele primarilor, prefectilor, ministrilor si sefilor de partide si ramane cu cate 5-6 absoventi care au terminat facultatile cu note intre 9 si 10 si care si-au obtinut diplomele pe merit, pe munca si pe inteligenta lor.
4. Acestora, Orban sa le ofere un salariu de 2-3000 de euro si sa-i trimita pe toti (100 sau 150) 4 luni la un curs intens la Bruxelles, unde sa invete teoria si legile necesare pt administrarea fondurilor europene si apoi sa-i trimita 4 luni in Polonia sa invete si punerea lor in practica.
5. Dupa aceea, sa-i imprastie in tara, cate 2-3 in fiecare judet, sa le asigure niste birouri si sa se ocupe numai de proiectele finantate de UE.

La anul pe vremea asta , Romania ar avea o echipa de profesionisti tineri si inteligenti, care cunosc la perfectie, atat legislatia cat si punerea in practica a mecanismului de absorbtie a fondurilor europene.

Astfel, cu o investitie de doar 1-2 milioane, Romania ar beneficia de cateva miliarde de euro de la UE.

Dar pt asa ceva trebuie sa ai si initiativa si hotarare si mai ales sprijin din partea politicienilor. Ceea ce e foarte problematic in Romania actuala.

 

@veni-vidi-ciuciu

Ceea ce ati propus, a existat. Inainte de aderare, pe vremea lui Nastase si Tariceanu, una din conditii a fost calificarea personalului pentru gestionarea fondurilor europene. Trei sau patru promotii au absolvit in Franta, Belgia si alte state UE, cursuri specializate de functionari publici, pe specialitatea proiecte europene. Admiterile au fost draconice, cu profesori din UE, fara pile si interventii, dar absolventii intorsi au constatat ca locurile lor - garantate prin contracte - erau deja ocupate de pilosi. Au urmat luni de procese, timp in care multi neavand din ce trai, unii au intrat in sectorul privat, altii au plecat in strainatate, si-au dat doctorate, au intrat in invatamant s.a. Dupa un an, cei care au "rezistat" pana le-a facut justitia dreptate, au fost incadrati in subordinea unor indivizi habarnisti, numiti pe criterii politice, care le faceau zile fripte. Cunosc cazurile indeaproape.
Domnul Orban a evaluat doar ce a gasit in ograda. Nu si ce i-a plecat din ograda...

 

Fondurile europene nu prezinta interes

pentru ca nu sunt purtatoare de shpaga. Asa ca dl Orban se lupta cu morile de vant, intr-o tara corupta pana in maduva oaselor. Oricum, rolul dansului la anul va fi acela de tzap ispasitor, ca doar nu era sa fie criticata pentru asta Elena Udrea. Cu alte cuvinte, a preluat de la dumneaei un cartof fierbinte, care in final ii va frige mainile.

 

ECCE HOMO

Acesta este omul care va contribui substantial la redresarea Romaniei. Doamne ajuta.

probabil de aceea sustinatorii USL dau

cu pietre in el!! Intr-o Romanie "transparenta" politicienii nu mai pot fura cit isi propune!!

"in pomul care dă roade prostii aruncă cu pietre"!

Felicitari acestui roman!

In timp ce majoritatea stau pe margine si scuipa seminte, un roman adevarat sta in banca lui si face treaba bine si cinstit! Ar trebui ca numai acesti oameni sa aiba dreptul sa faca declaratii despre Romania. Cei care fac ceva bun pentru tara..Felicitari si lui Boc pebntru ca-l sustine!

da, dl sterian, felicitari lui boc pt ca-l sustine

daca nu ma insel, parca boc il sustinea si pe primaru apostu;
nu ca orban ar fi si el vreun corupt, dar parca girul lui boc in aceste momente pare periculos

@ciuciu naivitate?

"Dupa aceea, sa-i imprastie in tara, cate 2-3 in fiecare judet" - cine se duce la Tulcea, Botosani, Calarasi chiar si pt. 2000 euro?
Si daca le dai 2000 euro ce se intampla cu grila de salarizare? Medicii isi doresc si ei salarii de 2000 euro? Si de ce numai absolventi de economie, finante si drept? Nu trebuie sa fi economist sa te pricepi la proiecte orice calificare in business, management este mai buna decat o calificare in drept. Avem un tamplar calificat in drept la MAI si ministerul lui nu atrage mai nimic. Dar se vede ca ai fost transformat in "omul nou" de regimul comunist - nenorocirea ca in functiile de care se vorbeste mai sus sunt oameni ca tine

@naszpa - Esti plictisitoare, ca de obicei!

Ai impresia ca in Tulcea, Botosani sau Calarasi nu exista oameni inteligenti?
Si cine ti-a bagat in cap ca cel din Iasi trebuie trimis la Tulcea sau cel din Craiova trebuie trimis la Baia Mare?
Oameni inteligenti exista si in Romania, ca nu degeaba vin occidentalii sa pescuiasca , in fiecare an, tot ce e mai bun in randul absolventilor de facultati!
Si ce treaba au profesorii sau veterinarii cu salariul celor de care am spus?
Asa cum s-a infiintat un minister special al dlui Orban pt administrarea fondurilor europene, la fel de bine se poate infiinta un departament pt tinerii pregatiti care sa se ocupe de aceasta problema. Din partea mea sa le dea functii de manageri, de directori, de secretari de stat...asta e irelevant. Relevant este un salariu care sa-i motiveze pe aceasta problema.
Dar te-ai trezit tu sa dai din gura, asa, sa te afli in treaba.
"naszpa" e putin spus! ))))

Ce sta in puterea acestui ministru, aceia isi permite sa faca.

Domnia sa poate doar swesiza bunele aspecte iar primul ministru ia masuri.

un sfat prietenesc pentru primarul apostu

daca infiinta o companie de controlare a colectarii gunoiului din cluj(e mult gunoi acolo,va pot da eu niste nume,mai ales de la medicina)nu mai aveam astazi un dosar penal.dar,de,omul nu se da jos din pat pentru mai putin de 50000 de euro...

Vivat domnul Leopard, a dat cu oistea-n gard!

"administratia locala insuficienta"!!
Se cunoaste ca n-a prea calcat pe la tzara, sa vada catzi bat tzambalul in birourile unei primarii comunale: 10-20 de tzarancutze, cu pretentzii de cocoane, care fac cafele, secretarul, singurul care munceste, agentul agricol, mereu "la judetz", veterinarul, mereu "pe teren", altzi doi-trei betzivi, peste drum, la carciuma!
Cum vine aia "insuficienta"?!

 

Greu...pt unii!

Orban se refera strict la administratia care sa se ocupe de absorbtia fondurilor europene.

El nu are nicio treaba cu secretarele alea care fac toata ziua cafele sau cu bagatorii de seama de la primarie care se plimba toata ziua prin orase sa numere taxiurile sau cosurile de gunoi! Pt ca pe aia degeaba ii iei si ii pui sa faca proiecte cu fonduri europene ca se uita ca matzele-n calendar si mai mult incurca treburile.
Orban cere oameni pregatiti si competenti care sa se ocupe exclusiv de fondurile europene.
Iar oamenii aia inca nu exista!

ce-i aia ,, administratia care sa se ocupe de absorbtia fondurilor e

europene ?

tu n-ai auzit de reducerea numarului de bugetari ?

si ei nu sunt in stare sa implementeze proiecte gata facute si aprobate, daramite sa mai ,, faca ei proiecte ;;

vorbesti ca sa te afli in treaba ...

Oameni pregatiti exista...

Exista f.multi tineri f. bine pregatiti.Din pacate nu in administratie unde intre unul pregatit si nepotul unui stab este ales cel din urma.
Tineri extrem de bine pregatiti ii gasiti angajati in tarile vestice. La noi ramin numai mediocrii . Daca exista unul bine pregatit ,el este marginalizat de catre mediocrii care-l inconjoara.

eu unul inca mai astept telefonul sa sune

sunt pregatit ,
am experienta de munca americana .
si germana
si romaneasca .

puteti sa-mi scrieti si un mesaj ,

mai draga .....

adevarul ca sunt miliarde care se pierd ;
ar fi pacat .

Nu asa, domnule.

Nu sunt suficiente cadre in administratia locala pe problemeloe de absorbtia banilor comunitari.
Pe alte probleme ,e drept, sunt prea multi.

Felicitari Ziare.com, si d.nei Madalina Mitan. pentru articol.....

... in format combinat, scris-video.
E relaxant, corect,real si nu cu fraze scrise care sa fie extrase din context.

Care oiste?

Problema nu este la primarii si la judet, unde sunt sute , daca nu mii de plimbatori de hartii, si va dau si exemple:d.g.a.s.p.c.; a.j.p.s., etc.

 

de ce nu spune dl. Orban de nerespectarea termenelor din contractele

deja incheiate, de catre statul roman, prin onor ministere ?

de ce sunt blocate cu lunile ( 5-6) rambursarile ?

nu cumva banii din afara sunt folositi altfel ? las' ca fraierii aia cu fondurile mai asteapta...nu le convine, sa rezilieze contractele..

la cei care lucreaza cu fonduri europene, noul minister si dl Orbannu si-au facut simtita nici intr-un fel prezenta...doar vorbe sau nici alea...

de ce nu spune dl. Orban de nerespectarea termenelor din contractele

 

dar ce propunere legislativa a facut opozitia ca sa impiedice

aceste inadvertente??

Sau....USL-ul este in opozitie doar ca sa impiedice desfasurarea proiectelor si sa faca greutati Romaniei??

ar fi suficient sa fie respectate LEGILE actuale..

vina opozitiei este ca sta ca *** pe coada..

dar problemele sunt cauzate de nerespectarea legilor in vigoare, de catre cei ce ne conduc !

Gresit,,gong,,

Personalul de ,,executie,, este slab pregatit pentru o treaba asa de importanta si nu conducatorii .

un obicei mai nou...

opozitia este de vina...dar puterea ce mama la dreapta face?!

Oare in ce tara crede Leonard Orban ca este ministru?

cand spune:..."fiecare angajat in structurile care gestioneaza fonduri comunitare va semna o declaratie in baza careia se constata ca nu este in conflict de interese sau in incopatibilitate cu functia detinuta....in masura in care ea este incalcata, subiectul poate sa intre sub incidenta legii penale."

Asa ceva exista mai demult si se vad rezultatele.

Ce-o sa le faca dl ministru,' moliilor' care vor da gauri in banii statului nu in cei ai UE?

 

Ce o sa le faca,, miliilor,, zici ?

I-i raporteaza la prefect care i-i pune pe liber.

mai ghighi mai, va zica ,, personalul de executie

e slab pregatit "....mai si cine ii tine acolo ?!! sunt lipiti de scaune ori ce ?

daca au conducatori asa de ,,buni'' cum n.aiba de suporta executanti asa p.rosti ??

@Ivanturbinca

Pai in Romania, doar in Romania poti sa declari orice ca pana te verifica si pana se afla realitatea, poti fi oale si ulcele. Unde in lumea asta cineva si-ar permite un fals in declaratii? Intr-un stat civilizat, o asemenea declaratie poate fi verificata, si chiar este, in cateva minute.

Ce spui matate dle Leonard

ca rata scazuta de absorbtie a fondurilor europene, se explica prin capacitatea administrativa insuficienta, personalul nepregatit, birocratia prea stufoasa, insuficienta implicare a sectorului bancar, dar si pe incapacitatea de a lua decizii la nivelul administratiilor locale este numai o parte din adevar.
Problema cea mai mare problema o reprezinta cei 10% pretinsi ( asta in conditiile de "bun simt", fiindca altii pretind si mai mult), chiar inainte de a deschide gura ca sa spui de ce ai nevoie.

 

Pentru Veni Vidi Ciuciu

Propunerea dvs.este interesanta dar nu trebuie sa fie limitativa.Notele excelente in facultate sunt importante pentru domeniile stiintifice sau din invatamant.In economie aplicata,lucrurile se schimba.Fara a nega importanta bagajului de cunostinte universitare,in materie economica flerul si imaginatia,ca si capacitatea de munca sunt esentiale.In realitate trebuiesc depistati cei cu talent gestionar.
Un exemplu este atat de barfita si hulita dna Udrea.Dl Orban sustine ca succesul ministerului pe care-l conduce se datoreaza expertilor de exceptie.Evident ca da.Acest lucru nu poate nega si calitatile administrative si de gestiune ale dnei Udrea,care i-a atras si incurajat.In materie de turism pasii inainte sunt cei mai semnificativi de la revolutie.In plina criza turismul a crescut cu 10%.Cei care calatorim frecvent in tari furnizoare de turisti vedem cum a crescut activitatea de propaganda turistica a Romaniei.Sa nu uitam ca la organizatia mondiala a turismului Romania a obtinut postul de vice-presedinte.In tara au crescut investitiile in zonele turistice la care tara noastra are avantaje.Toate aceste realizari sunt negate grotesc de indivizi si individe aflati la marginea urbanitatii si inteligentei,doarece succesele unui ministru roman nu sunt succesele lui personale ci ale tarii.
Aducerea dlui Orban,un expert de prim rang in probleme comunitare este de bun augur.Sa-i uram succes.Teo

 

Pt.Tinkerbell

Comentariul dvs.nu are nici o legatura cu subiectul tratat.Nimeni nu poate fi tinut raspunzator pentru faptele altuia.Cazul Apostu este semnificativ pentru noul suflu de independenta totala a justitiei asigurata de guvernul Boc si de presedinte
fapt inexistent pe vremea lui Iliescu-Nastase cand politicul dicta actul de justitie ca pe timpul comunismului.Teo

 

@Te-o

Da? Si atunci Robertica de ce este inca libera sau chiar nu stie adunatul, inmultitul si impartitul?

Comentarii personale

Ca si om de rand, ma intreb urmatoarele:
Legat de modul de accesare a fondurilor:
- daca am un sector de activitate (eligibil) in care functionez (PFA sau microintreprindere) si vreau sa accesez fonduri comunitare, la cine trebuie sa ma adresez? (eu nu stiu, si nici pe internet n-am gasit cui ma pot adresa - cu exceptia firmelor de consultanta)
Legat de problemele cu personalul slab pregatit, nu inteleg urmatoarele:
- care sunt domeniile de competenta in care trebuie sa fie pregatit personalul acesta?
- (ma repet) care sunt structurile in care activeaza acest personal?
- care sunt criteriile de aprobare si de respingere a proiectelor (de ce un proiect si nu altul) si ce competente au cei care judeca aceste criterii?

Daca ma gandesc mai bine, toate acestea se pot rezuma in intrebarea: unde-i transparenta?

 

Dl Orban este un finutz; ca sa afli adevarul citeste printre

randuri si apeleaza realitatea cotidiana; astfel, motivele care stau la originea acestei situatii hilare si generoase, pentru unii, sunt cateva si bine conturate: lipsa de cointeresare materiala, spaga, comisionul de rigoare(hai sa-i spunem rea credinta) apoi slaba pregatire si interfatare intre metodologia ue si profesionalismul nostru de balta, dpdv administrativ(hai sa-l denumim frumos lipsa profesionalism) si lipsa de vointa politica, reala, coerenta si implementata responsabil, a statului, in mecanismul de absortie si valorificare(ar merge iresponsabilitate politica). Mai pe scurt se poate traduce in hot, zie, pro, szt ie, si nepasare garla. Evident ca toate aceste aspecte pot fi corectate foarte rapid, 6 - 8 luni, numai daca exista vointa politica si suport legislativ adecvat. Foarte multi pica in capcana, moderna, de amendare a intelectului in dauna educatiei in societatea lui merge si asa si lasa ba ca e cunoscut, nepotul matusii, unchiul bulibasei, garantez io ca saf, etc...

 

de ce?

pentru ca de acolo nu se poate fura!

 

Eu cred

ca din cauza opozitiei. Nu?

categoric

opozitia este de vina fiindca ea conduce statul roman la ora actuala!mai frate,atata miselie nu am mai vazut de mult...

Ministrul Orban raspunde si ministra Udrea ia banii,

Schema de functionare:
1)Fondurile comunitare au fost utilizate inca inainte de momentul aderarii
2)Specialistii programelor raman in subordinea d-nei Udrea ca sa nu fie nevoie de acreditare car ar dura cativa ani
3) Se angajeaza 5 persoane noi, se transfera de la Ministerul de Finante 10 si s-au unit doua structuri:Departamentul de Afaceri Europene si Autoritatea de coordonare a instrumenteloe Structurale si gata facut Ministerul Afacerilor Europene.
Pacat ca vedem ce n-am vrut sa vedem si asteptam ingrijorati ziua de maine si iesirea din criza.

 

Cată pretiozitate...

...in alegerea cuvintelor la domnul Orban, pentru a descrie o realitate.Dar se exprimă doct si cu atentie pentru a nu gadila orgolii.Cand trebuia spus franc in fată, că sunt angajati prin ministere doar *** cu diplomă.Lasi care fug de răspundere, slugi executante, oameni fără initiativă, adică exact cum făceau si comunistii.Atunci cand nu esti capabil să iei o decizie si te ascunzi in spatele normelor metodologice, e clar că esti un prost erudit, nimic altceva.Cand era nevoie in Romania de o simplă lege pentru accesarea de fonduri europene.Era suficient ca răspunderea să fie asumată doar de cel care accesează fondurile.Dorea cineva bani nerambursabili, primea imediat banii, iar obligatia lui era una singură.Să-si facă singur toate documentele, iar peste 2-3 ani să fie controlat cum a folosit banii. Atat si nimic altceva. Iar pentru delapidare sau deturnare de fonduri europene, trebuia prevăzut in Codul penal, intre 15-20 de inchisoare. Si se termina cu tot balamucul ăsta. La ora actuală, orice deturnare sau delapidare de fonduri, e greu să fie probată in fata justitiei, datorită mormanului de hartii de care se acoperă toată lumea. Incepand de la cel care accesează si terminand cu cei din minister, de la judet si de la bănci. Nu există nicăieri nici o răspundere, decat o teamă de genul "vine omul negru". Dar cine este omul negru nimeni nu poate spune. Mă amuză faptul că realitatea romanească e stricată peste tot, dovadă faptul că sunt postatori cu rang aici, si care bat apa in piuă sau fac frectii de deontologie dandu-se destepti, cand ei sunt pur si simplu spălati pe creier de sistem. Sistem de la care se chinuie să prindă si ei un mic oscior acolo. Au descoperit multi romani, că cea mai bună meserie in tara asta, este cea de gurist. Si dacă nimeresti cateva "cantări" pe placul sefilor, poate te invită si pe tine la oala cu sarmale.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor