Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Leonard Orban: Este gresita perceptia ca suntem un contributor net la UE

Joi, 02 Februarie 2012, ora 11:17
2103 citiri
Leonard Orban: Este gresita perceptia ca suntem un contributor net la UE
Foto: TVR Info

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a facut o scurta trecere in revista a datelor care marcheaza perioada scursa de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, in cadrul unei conferinte organizate pe aceasta tema.

La conferinta "Romania in UE. Cinci ani de la aderare" care se desfasoara joi in aula Bibliotecii Centrale Universitare participa, in calitate de invitati, Traian Basescu, presedintele Romaniei, premierul Emil Boc, Cristian Diaconescu, ministrul Afacerilor Externe, Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene si Dacian Ciolos, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala.

De asemenea, Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene le va transmite participantilor la conferinta un mesaj video.

"Ca fost membru al echipei de negociere, ca fost comisar european, stiu cat a fost de dificil sa adoptam, dar si sa aplicam aceasta legislatie comunitara", a spus Leonard Orban in deschiderea discursului sau, exprimandu-si regretul ca persista imaginea ca tara noastra ar avea si acum dificultati in implementarea acestei legislatii.

Ministrul Afacerilor Europene a tinut sa faca mai multe precizari in acest sens, mai intai aratand ca in clasamentul numarului de proceduri de infrigement declansate impotriva statelor membre UE, Romania se afla doar pe penultimul loc, cu 47 de proceduri declansate, "din care 23 tin de necomunicare, se pot rezolva simplu".

Totodata, Leonard Orban a explicat ca impotriva Romaniei s-au depus multe plangeri in care se arata ca nu aplica legislatia comunitara, dar "numarul de cazuri clasate este urias".

"Au venit reprezentantii CE, au verificat si au constatat ca lucrurile functioneaza", a punctat ministrul, subliniind ca in ciuda acestei imagini eronate, Romania este un membru solid, care si-a propus sa contribuie la buna functionare a comunitatii europene.

Leonard Orban a tinut sa demonteze si opiniile gresite potrivit carora Romania este doar un contributor la bugetul UE, recunoscand insa ca pe unele domenii absorbtia de fonduri europene este foarte redusa.

Ministrul a prezentat cifrele care caracterizeaza acesti 5 ani scursi de la aderare. Astfel, din 1 ianuarie 2007 si pana la finele lui 2011 au intrat 11,9 miliarde de euro, in timp ce Romania a contribuit cu aproape 6,4 miliarde de euro ca plati.

"Daca tragem linie, beneficiul net al Romaniei este de 5,6 miliarde de euro in acesti 5 ani", a explicat Leonard Orban, care a prezentat apoi domeniile in care procentele de absorbtie a fondurilor europene au fost foarte ridicate, cum ar fi agricultura, dar si pe cele in care lucrurile nu au stat foarte bine.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Leonard Orban absorbtie fonduri, #Romania cinci ani aderare, #rata absorbtie fonduri Romania , #ministru Afaceri Europene