Leonard Orban explica acordul UE si cedarea de suveranitate

Joi, 22 Decembrie 2011, ora 07:19
2497 citiri
Leonard Orban explica acordul UE si cedarea de suveranitate

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat ca acordul de guvernanta economica in UE, decis la Consiliul European din 8-9 decembrie, nu reprezinta o cedare de suveranitate din partea Romaniei si celorlalte state care l-au aprobat, ci o punere in comun a unor atribute de suveranitate, fara de care UE nu are sanse in competitia globala si, totodata, un lucru normal pentru lumea in care traim.

"Chestiunea asta cu cedarea de suveranitate trebuie foarte bine inteleasa. De fapt, e punerea in comun a unor atribute ce tin de suveranitate, gestionarea in comun a unor atribute ce tin de suveranitate.

Haideti sa ne uitam, in ce lume traim? Putem spune in lumea de fata ca mai e cineva suta la suta suveran, ca nu depinde de ce se intampla intr-o tara vecina sau mai indepartata? Putem spune, in momentul de fata? Uitati-va un pic, in conditiile in care lucrurile functioneaza bine din punctul de vedere al procesului de consolidare fiscala, care sunt consecintele faptului ca sunt probleme in Grecia, in Italia. Uitati-va care sunt efectele!

Putem spune ca suveranitatea mai poate fi ea inteleasa cum era in secolul XIX?", a spus Orban pentru Ziare.com.

Intrebat daca se mai poate fara o integrare profunda a statelor UE, ministrul a raspuns: "Dupa parerea mea, exclus! Daca Europa vrea sa-si pastreze un anumit nivel de competitivitate, nu. Fara o acceptare a punerii in comun, a gestiunii comune a unor elemente de suveranitate la nivelul a mai multe state membre, va fi foarte greu sa avanseze, sa fie cu adevarat competitiva la nivel global".

Nu e o schimbare formidabila

Leonard Orban spune ca acest acord e un pas inainte, care se afla pe agenda inca din 2010, dar nu schimba fundamental lucrurile.

"E un pas inainte. Nu trebuie sa ne uitam la acest acord ca la o schimbare formidabila, de la o zi la alta, ci ca rezultatul evolutiei intr-un proces care a inceput in 2010. De cand m-am intors in tara si ma ocup de Consiliul European, principalul subiect pe agenda sedintelor Consiliului European a fost acesta al consolidarii guvernantei economice. Nu e decat un pas inainte.

Se vorbeste de "semestrul european" - e doar un prim pas in multi pasi care vor fi intreprinsi pana in momentul de fata. E un nou pas care a fost realizat", ne-a mai declarat Leonard Orban.

Romania vrea mai multa integrare

Ministrul Afacerilor Europene a comentat declaratia Angelei Merkel, care spunea ca acordul de guvernanta economica reprezinta si un nou pas spre o uniune politica.

"Din punctul nostru de vedere am considerat ca o consolidare a Uniunii pe toate palierele e de dorit", a afirmat Orban.

Acordul UE

26 din cele 27 de state europene - cu Marea Britanie contra, s-au pus de acord pentru un asa-zis acord de guvernanta fiscala in UE.

Prin acesta, statele ar fi obligate sa mentina deficitele structurale la maxim 0,5%, deficitele totale la maxim 3%, iar datoria publica la cel mult 6% din PIB. Totodata, odata implementate, deciziile ar da putere Comisiei Europene sa impuna sanctiuni statelor care nu respecta regulile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Leonard Orban acord UE, #Orban Romania UE suveranitate , #ministru Afaceri Europene