Leonard Orban: Raportul de audit al CE pe POSDRU va fi gata in cateva saptamani

Marti, 29 Mai 2012, ora 19:57
1717 citiri
Leonard Orban: Raportul de audit al CE pe POSDRU va fi gata in cateva saptamani
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Afacerilor Europene (MAEur) a declarat, marti, la Bruxelles, dupa reuniunea Consiliului Afaceri Generale, ca raportul de audit al Comisiei Europene pe Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane va fi gata in scurt timp.

"Raportul de audit in mod cert va mai dura cateva saptamani cel putin. Si in primul rind procedura e sa vina proiectul de raport si partea romana are timp la dispozitie sa reactioneze si in functie de chestiunea respectiva, sigur, se va avea in vedere luarea unei decizii", a declarat Leonard Orban, intrebat de misiunile de audit efectuate de Comisia Europeana pe POSDRU.

"Sunt identificate niste probleme pe care le recunoastem si este evident ca intr-o forma sau alta, indiferent ce decizie va lua CE aceste probleme vor trebui sa fie corectate. Eu am subliniat foarte clar, in nici un caz nu generalizez la nivelul tuturor proiectelor care sunt implementate, dar este evident ca sunt probleme pe anumite proiecte care au fost implementate, sau care sunt in curs de implementare. De asemenea, sunt anumite probleme de sisteme, care vor trebui rapid de tot corectate, astfel incat sa evitam sa avem o dezangajare la sfrasitul anului si, mai ales, sa evotam dezangajarea automata la sfarsitul anului 2013", a explicat Orban.

Leonard Orban a reamintit ca Romania risca sa piarda 100 de milioane de euro anul acesta si 1,1 miliarde de euro anul viitor, din cauza deficientelor in cheltuirea fondurilor comunitare.

Leonard Orban, despre banii pe care Romania i-ar putea pierde - Interviu Ziare.com

Riscul de dezangajare in prezent este de aproximativ 100 de milioane de euro la sfarsitul lui 2012, iar pentru intreg anul 2013 el este de mai mult de 1,1 miliarde euro, deci e evident ca, "indiferent de ce vom face, va trebui ca rapid de tot sa luam masurile de corectie necesare care sa ne permita ca programul sa functioneze optim cat mai repede posibil, in cursul acestui an, si, pe baza acestei functionari sa avem o absorbtie cat mai crescuta si de cit mai buna calitate", a subliniat ministrul MAEur.

Problema POSDRU va fi abordata si in cadrul intrevederii dintre ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, si Laszlo Andor, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune.

La 4 mai, ministrul afacerilor europene declara ca, dupa derularea a doua misiuni de audit, Comisia Europeana va decide ridicarea corectiilor financiare de 10% pe POSDRU, dar exista si posibilitatea suspendarii programului.

"In momentul de fata exista o misiune de audit la POSDRU, va mai fi una in luna mai si, desigur, in functie de concluziile acestor misiuni, fie se va ridica aceasta corectie financiara si lucrurile vor evolua normal ca anterior, fie ca, daca lucrurile nu vor fi normale, va exista si posibilitatea suspendarii acestui program. Tocmai de aceea intreprindem eforturile necesare, impreuna cu colegii de la Ministerul Mediului si cei de la Ministerul Educatiei, astfel incat sa evitam scenariul defavorabil si sa putem asigura continuarea acestui program care e foarte important pentru foarte, foarte multi beneficiari", preciza Orban.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Leonard Orban raport Comisia Europeana POSDRU, #Leonard Orban raport audit POSDRU, #Leonard Orban dezangaje fonduri europene , #ministru Afaceri Europene
Comentarii