Leonard Orban: Sper ca suspendarea presedintelui sa nu afecteze MCV

Vineri, 06 Iulie 2012, ora 23:50
1546 citiri
Leonard Orban: Sper ca suspendarea presedintelui sa nu afecteze MCV

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, si-a exprimat vineri speranta ca procesul de suspendare a presedintelui Traian Basescu nu va influenta raportul MCV de luna aceasta si nici aderarea la Schengen.

"Unii au pus sub semnul intrebarii, in declaratii foarte dure, modul in care functioneaza statul de drept si sigur ca acel MCV, chiar daca se refera la zona functionarii sistemului judiciar si a luptei impotriva coruptiei, sigur ca are implicatii inclusiv in ceea ce priveste functinarea institutiilor statului de drept.

Reamintesc ca au fost anumite recomandari, proiecte de rapoarte anterioare in care au fost niste formulari care tinteau probleme de functionare a statului de drept din Romania. Deci, chiar daca acopera domeniul judiciar, implicatiile sunt asupra functionarii statului de drept si e clar ca unii incearca sa faca o legatura intre cele doua. In msura in care se face o asemenea legatura - sper ca nu va fi cazul - ne putem astepta la anumite elemente negative in raport", a declarat Leonard Orban, care a respins legatura pe care unele state din UE, printre care si Olanda, o fac intre MCV si aderarea Romaniei la Schengen.

"Noi am respins permanent legatura Schengen - MCV, dar unele state membre, in special Olanda, fac legatura intre cele doua. Nu este exclus ca in mpsura in care raportul va fi negativ, asta sa aiba si o influenta si a supra chestiunii Schengen", a spus Leonard Orban.

Totodata, ministrul a respins si posibilitatea ca din cauza demersurile politice contestate din Romania la nivel european sa se decida sanctiuni privind fondurile europene.

"Nu exista absolut niciun fel de legatura intre cele doua procese si sper ca nici practic nu se vor face legaturi", a afirmat ministrul.

In opinia sa, reactiile europene fata de posibile derapaje nedemocratice in Ungaria au creat un precedent la nivel euorpean, care ar putea fi exploatat si impotriva Romaniei.

"E evident ca ce s-a intamplat in Ungaria a creat anumite precedente in Uniunea Europeana. Au fost dezbateri legate de acte adoptate de Guvernul Ungariei, unele care tineau strict de competenta nationala - ma refer la parti din Legea audiovizualului.

In plus Comisia Europeana a lansat cateva proceduri de incalcare a Tratatului, din care una a fost legata de problematica lipsei de independenta a judecatorilor din Ungaria.

Este clar ca ce s-a intamplat in Ungaria a creat un anumit context care, desigur, a creat o anumita sensibilitate la nivelul decidentilor europeni, care, in momentul de fata, ar putea fi exploatata de anumiti actori interesati", a explicat Leonard Orban.

"Din ce vedem in momentul de fata, vedem unele reactii foarte dure ale unor reprezentanti ai unor state membre si din institutii europene, sunt unii care au cerut suspendarea dreptului de vot al Romaniei in Consiliu. Sunt lucruri care ne ingrijoreaza, sper sa putem demonstra clar ca nu exista motive sa se ia o asemenea decizie", a mai spus Orban.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#leonard Orban suspendare Basescu, #MCV suspendare Basescu, #Uniunea Europeana suspendare Basescu , #ministru Afaceri Europene