Leonard Orban: Uniunea politica, singura alternativa la dezintegrarea UE

Luni, 18 Iunie 2012, ora 20:34
1447 citiri
Leonard Orban: Uniunea politica, singura alternativa la dezintegrarea UE
Foto: maeur.ro

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, luni, ca singura alternativa la dezintegrarea zonei euro si a Uniunii Europene este o uniunea politica sau "o constructie de tip federal".

Leonard Orban a avertizat ca europenii nu trebuie sa aiba asteptari prea mari de la Consiliul European din 28 si 29 iunie, intrucat marja de manevra a liderilor UE ese "limitata".

"Cred ca nu trebuie sa avem asteptari foarte mari. Pentru ca marja de manevra a decidentilor europeni este limitata. Sunt cateva solutii, vor veni cateva idei, asteptam propunerea CE, asteptam reactiile statelor membre, idei ale statelor membre. Stim cu totii de scrisoarea noului presedinte francez, domnul Francois Hollande, referitoare la masuri de crestere care ar insuma undeva o suma de 120 de miliarde de euro. Se lucreaza in diferite zone sa se vina cu masuri de cresteri, dar trebuie sa avem asteptari limitate", a spus Orban.

Ministrul MAEur a pledat pentru renuntarea la dezbaterile ideologice si pentru constituirea unui "pachet" in care sa fie incluse si reformele structurale, si masurile de crestere a competitivitatii si cele de crestere a zonei de inovare in cercetare sau dezvoltare.

"E mai putin importanta formula pe care se va merge", fie ca va fi o formula in care va fi implicat, in special, Consiliul European sau Parlamentul European, considera Orban, apreciind ca ceea ce "conteaza cel mai mult este continutul masurilor care ar trebui sa fie decis acum, la Consiliul European din iunie".

In opinia sa, in situatia actuala, "cand insasi existenta zonei euro si chiar existenta UE este pusa sub semnul intrebarii, masurile de crestere trebuie sa fie insotite de un calendar de adoptare si implementare a unor masuri pe termen lung vizand consolidarea integrarii europene".

"Chiar daca aceasta consolidare a integrarii europene va conduce la o Europa cu doua sau mai multe viteze, chiar daca aceasta chestiune va crea diferentieri majore intre modul in care actioneaza statele membre, cred ca a venit momentul in care sa punem pe masa o asemenea viziune", a punctat oficialul roman.

Orban considera ca singura alternativa la dezintegrarea zonei euro si la dezintegrarea UE o reprezinta o uniune politica sau, altfel spus, "o constructie de tip federal".

Valentin Lazea: Europa ar trebui sa aiba ca model SUA

La randul sau, Valentin Lazea, economist-sef la BNR, a declarat ca, fara o uniune politica, UE nu poate progresa.

Lazea, care a vorbit in nume propriu, a explicat ca SUA au devenit "o federatie adevarata pe parcursul a circa 150 de ani si ca urmare a mai multor crize". In opinia sa, din experienta americana se pot trage doua lectii, prima fiind faptul ca SUA au fost de acord sa creasca bugetul comun "in urma mai multor crize profunde".

"Statele sunt reluctante, nedoritoare sa mutualizeze fondurile altfel decat puse in fata unor alegeri existentiale. Iar Europa se pare ca e la prima astfel de alegere existentiala".

Cea de-a doua lectie o reprezinta faptul ca atunci cand e uniune politica, "aproape ca poate sa nu existe nimic altceva".

Lazea a explicat ca SUA au rezistat mult timp fara o banca centrala, sau o o banca centrala desfiintata de doua ori si cu "trei aranjamente monetare", doar pentru ca au fost o uniune politica.

"Neavand o uniune politica, poti sa ai orice altceva, ca nu te vor crede pietele. Si masurile actuale (...) de minima rezistenta si care privest numai aspecte economice, dupa parearea mea personala, nu vor fi suficiente", a mai spus Valentin Lazea, adaugand ca problema este "de mesaj clar, de directie foarte clara".

Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Majorarea pensiilor de la 1 septembrie, după recalculare, deja pune presiune pe bugetul de stat.Și salariul minim pe economie urmează să fie majorat de la 1 iulie la 3.700 de lei brut. Însă...
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
#Leonard Orban uniune politica, #Leonard Orban destramare zona euro, #Valentin Lazea uniune politica , #ministru Afaceri Europene