Ministrul Orban aduce ajutor international pentru fondurile UE - vezi de cand

Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 18:57
3658 citiri
Ministrul Orban aduce ajutor international pentru fondurile UE - vezi de cand
Foto:Ziare.com

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat ca a semnat doua memorandumuri, cu BEI si Banca Mondiala, prin care aceste institutii ne vor trimite experti care sa ne ajute sa ne crestem semnificativ rata de absorbtie a fondurilor europene.

"E vorba de asistenta tehnica pentru procesul de imbunatatire a ratei de absorbtie a fondurilor comunitare. E o initiativa lansata cu catva timp in urma si urmarim sa implicam, in vederea cresterii capacitatii noastre de a cheltui fondurile comunitare, institutiile financiare internationale pentru a ne ajuta in procesul respectiv", a spus Leonard Orban, pentru Ziare.com.

"Am semnat doua memorandumuri de intelegere cu Banca Europeana de Investitii si Banca Mondiala, urmand ca luna viitoare sau cel tarziu in martie sa semnam si cu BERD (Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare)", a adaugat ministrul.

Orban a explicat ca acest ajutor international e menit sa ne ajute sa aducem mai multi bani europeni nu doar de acum, ci si pentru perioada 2014-2020, in urmatorul exercitiu financiar al Uniunii Europene.

"Vizeaza doua obiective - perioada actuala si perioada de programare 2014-2020. Memorandumurile au fost semnate astazi. Am fi dorit sa fie implicat si comisarul Hahn (Johannes Hahn, comisar european pentru Dezvoltare Regionala - n.red.), dar din pacate, din cauza vremii, n-a sosit avionul dansului de la Bruxelles", a mai dezvaluit Orban.

Romania nu e prima tara europeana care va recurge la acest tip de ajutor, Grecia si Bulgaria semnand acorduri similate. Orban a spus insa ca e prea devreme sa evaluam cat le-a ajutat sa atraga banii UE.

"O experienta similara a fost si in cazul Greciei, dar si al Bulgariei. Amandoua sunt la inceputul drumului", a mai spus ministrul Afacerilor Europene.

"Probabil ca asistenta va fi operationala incepand cu luna aprilie a acestui an", a completat Orban.

Romania are in acest moment o rata foarte scazuta de absorbtie a fondurilor europene. In luna noiembrie, rata interna de absorbtie (platile interne catre beneficari) era de 14,35%, respectiv 12,77 miliarde lei, iar rata externa de absorbtie era de 3,72% (715,51 milioane euro) si ajunsese intre timp undeva la 4%. Ea trebuie sa ajunga la 6-7% in momentul in care Romania va reincepe sa trimita cererile de rambursare catre Uniunea Europeana.

Ministerul Afacerilor Externe a fost creat tocmai pentru cresterea semnificativa a accesarii fondurilor europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Leonard Orban fonduri europene, #Orban experti fonduri UE, #Romania experti fonduri europene , #ministru Afaceri Europene