Ministrul Orban, despre blocarea aderarii la Schengen si decuplarea de Bulgaria

Luni, 03 Septembrie 2012, ora 15:46
6352 citiri
Ministrul Orban, despre blocarea aderarii la Schengen si decuplarea de Bulgaria

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, spune ca sunt sanse ca Romania sa nu intre in Spatiul Schengen in aceasta toamna, in conditiile in care mai multe state se opun.

"Exista semnale din partea mai multor state ca e posibil sa se amane o decizie privind intrarea in spatiul Schengen. E nevoie de unanimitate, e suficient ca un singur stat sa se opuna si nu intram", a spus Orban pentru Ziare.com.

Intrebat daca acest lucru se intampla din cauza disputelor politice provocate de suspendarea lui Traian Basescu, Orban a raspuns doar: "Nu vreau sa speculez."

Decuplare de Bulgaria

Ministrul Afacerilor Europene a raspuns si unei intrebari legate de posibilitatea ca Bulgaria sa fie decuplata de Romania pentru aderarea la Schengen, mai ales dupa ce presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a laudat statul de la sud de Dunare pentru indeplinirea criteriilor de acces, fara a spune nimic despre Romania.

"Orice e posibil, practic e mult mai complicat. O decizie de decuplare ar presupune etape suplimentare care ar necesita timp. De exemplu, ar fi nevoie de inca o opinie a Parlamentului European, dupa ce acest for a decis ca Romania si Bulgaria indeplinesc, la pachet, criteriile pentru aderarea la Spatiul Schengen.

Teoretic e posibil, practic, mai putin", ne-a mai declarat Leonard Orban.

Aderare totala in primavara?

Leonard Orban considera ca e prea devreme sa ne pronuntam asupra unei variante enuntate de seful Departamentului Schengen, Marian Tutilescu, in care Romania sa ceara aderarea totala la Schengen in primavara lui 2013, profitand de schimbarea regulilor, daca o ratam pe cea partiala in aceasta toamna

"Sigur ca intr-o asemenea chestiune poti sa faci evaluari, scenarii, dar deocamdata e prematur sa spunem ce vom face. Sunt multe elemente, pozitionarile statelor membre, pozitionarea Bulgariei, sunt foarte multe necunoscute", a conchis ministrul Afacerilor Europene.

Oricum nu ne primeau

Premierul Victor Ponta a declarat duminica, intr-o emisiunea televizata, ca Romania nu va adera, probabil, la Spatiul Schengen in toamna si ca acest lucru nu tine de disputele politice.

"Oricum nu ne primeau", crede Ponta.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#leonard orban schengen, #Leonard Orban blocare aderare Schengen , #ministru Afaceri Europene