Ziare.com

Ministrul Orban, despre "prietenii coeziunii" de la Bucuresti vs. marii contributori UE

de Lucian Lumezeanu
Miercuri, 30 Mai 2012, ora 19:09

   

Ministrul Orban, despre "prietenii coeziunii" de la Bucuresti vs. marii contributori UE
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, explica pentru Ziare.com importanta intalnirii "Prietenii coeziunii", care se va desfasura vineri la Bucuresti, la care 15 state UE vor incerca sa obtina o pozitie mai buna de negociere pentru bugetul comunitar din perioada 2014-2020, impotriva viziunii statelor mari contributoare, ce isi doresc o reducere a fondurilor europene.

"Va fi o participare importanta, va fi prezent presedintele Comisiei Europene, un numar important de prim-ministri, in total vor fi reprezentante 15 state. Scopul principal e cel al unei coordonari legate de zona politicii de coeziune, a asigurarii unor alocari consistente pentru bugetul 2014-2020.

Se numesc 'Prietenii coeziunii', un grup de state membre deja constituit, au fost deja pozitii comune luate de acest grup. Se incearca sa se coaguleze un mesaj tuturor celor implicati in negocierea viitorului buget al Uniunii Europene, un mesaj cum ca politica de coeziune e sprijinita consistent, de un numar important de state membre. Sa nu uitam ca negocierile presupun unanimitate la nivelul Consiliului, asta inseamna un accept la nivelul tuturor statelor membre", a declarat Orban, pentru Ziare.com.

Orban a afirmat si ca scopul Romaniei, reiterat si la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, e sa fie intr-o postura mai favorabila din punct de vedere bugetar decat in exercitiul bugetar 2014-2020.

"Am sustinut alocari importante pentru politica de coeziune, sa nu se faca o legatura intre rata de absorbtie si alocarile viitoare, ca avem un interes special in ceea ce priveste regiunile de tip capitala, unde vom dori sa alocam fonduri pentru infrastructura in continuare, ca ne pronuntam in favoarea unei rate de cofinantare de minim 85% atat in ce priveste Politica Agricola Comuna si in ce priveste Politica de Coeziune si multe altele", a precizat Orban.

Negocieri dificile

"Deocamdata, negocierile avanseaza destul de dificil pentru ca exista 2 grupuri de state membre, cu puncte de vedere diferite - unii care insista pentru reducerea substantiala a sumelor fata de ce a propus Uniunea Europeana, celalalt grup care insista pentru propunerea Comisiei Europene din punctul de vedere al sumelor alocate.

Noi ne dorim ca aceste sume sa fie incununate de succes undeva la sfarsitul lui 2012, dar nu e deloc sigur daca se va putea atinge acest obiectiv", a conchis Orban.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2042 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Domnule Orban!

Pai daca participa numai PM din aceste state n-am facut nimic! Fara Gica de la Scularie (Basescu) nu cred ca se poate!

 

Pana una-alta, "prietenii coeziunii UE" ...

... au trimis miliardele destinate proiectelor de infrastructura din Romania la ... putorile grecesti!

Intr-un fel, e si pe buna dreptate, nu prea avem ce carti: de ani buni incoace, singurele mari "investitii" regionale au fost telegondolele, stadioanele-n panta, parcurile tematice din k.oorul satului si piscinele cu jacuzii de la coada vacii, facute de gonflabila lui Flatulescu!
Pe parandaraturi grase, demult plecate de-acum cu valize diplomatice, prin paradisurile fiscale gen Qatar si insulele Cayman.

Dar, pe de alta parte, Romania contribuie anual, tot cu miliarde, la fondul ala din care vor grecii sa-si mai faca de-un al 14-lelea salariu si de-o a 14-ea pensie! Ca-n vremurile bune, cand nu se stia ce-i aia criza.

Grecii fiind un popor care munceste ... pe branci, mai ales noptile, cand sparg farfurii pe acorduri de buzuki!
Kalinihta!

Ca despre Kalispera si Kalimera, mai rarutz ca-i mai dragutz, e lumea obosita dupa chiolhan!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor