Ziare.com

Ministrul Orban: Romania face tot posibilul sa fie in Uniunea Bancara. Vezi in ce conditii

de Lucian Lumezeanu
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 16:55

   

Ministrul Orban: Romania face tot posibilul sa fie in Uniunea Bancara. Vezi in ce conditii
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat ca Romania isi doreste sa fie parte la viitoarea uniune bancara din interiorul UE, decisa la Consiliul European, insa doar daca va fi parte a procesului decizional.

"Fara indoiala, avand in vedere ca cea mai mare parte a bancilor din Romania sunt filiale ale unor banci din state europene, mecanismul va avea un efect important asupra Romaniei", a spus Orban pentru Ziare.com.

"Trebuie sa gasim toate optiunile sa fim membri ai acestui mecanism, dar nu in orice conditii. Fara acces adecvat la procesul decizional, va fi foarte greu", a adaugat ministrul.

Leonard Orban spune ca statele din zona euro trebuie sa se puna de acord cu cele din zona non-euro pentru ca acestea sa accepte acest mecanism.

"Vom avea o pozitie finala dupa ce vedem amendamentele. Suntem flexibili, am dori sa aderam, dar nu in orice conditii. Asteptam sa se raspunda la sensibilitatile statelor non-euro si vom lua o decizie", a precizat el.

Negocieri dure pentru bugetul UE

Leonard Orban spune ca statele net contributoare la bugetul UE vor sa reduca suma alocata pentru viitorul exercitiul financiar al Uniunii.

"Deocamdata avem propunerea Comisiei Europene. E o presiune foarte serioasa, statele net contributoare vor sa se scada sumele, vom vedea care va fi nivelul. Negocierile sunt foarte dure", a dezvalui Orban.

Acord pentru Uniunea Bancara

Liderii europeni au cazut de acord, in noaptea de joi spre vineri, in timpul Consiliului European de toamna, desfasurat in Bruxelles, sa introduca un organism unic pentru supravegherea sistemului bancar, in cursul anului viitor.

Cadrul legislativ ar trebui pus la punct pana pe 1 ianuarie 2013, iar Banca Centrala Europeana (BCE) va avea un rol esential, fiindu-i oferita reponsabilitatea monitorizarii, cu puterea de a interveni in politicile oricarei banci din zona euro.

Intelegerea pare sa fie un compromis intre Franta si Germania, care, anterior, aveau neintelegeri cu privire la momentul ales si numarul bancilor care ar trebui supravegheate de BCE. Negocierile cu celelalte state membre vor continua vineri, in a doua zi a summit-ului, cand ar trebui sa se si semneze tratatul in acest sens.

Noul sistem, care va rupe legatura dintre banci si guverne, considerandu-se ca aceasta sta la baza crizei financiare, ar putea include toate cele peste 6.000 de banci din zona euro, pana la 1 ianuarie 2014.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1575 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

http://www.hangthebankers.com

Nu mai dati strainilor mancarea de la gura copiilor vostri!

http://www.ziare.com/afaceri/branduri/brandul-cere-sacrificii-800-000-de-euro-pentru-promovarea-magiunului-de-topoloveni-1196775

Desteapta-te, Romane!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor