Ziare.com

Trebuie sa absorbim 7,5 miliarde de euro, ca sa evitam dezangajari de fonduri

Luni, 06 August 2012, ora 23:46

   

Trebuie sa absorbim 7,5 miliarde de euro, ca sa evitam dezangajari de fonduri
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, luni, dupa intalnirea cu delegatia FMI, ca Romania trebuie sa absoarba anul acesta aproximativ 950 milioane euro si peste 7,5 miliarde euro in 2013, pentru a evita dezangajari de fonduri europene.

Leonard Orban a prezentat delegatiei FMI trei masuri esentiale menite sa creasca absorbtia fondurilor europene, acestea fiind discutate si cu reprezentantii Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

"Deocamdata, le-am propus un set de masuri, menit sa fie aplicabil din ianuarie 2013, iar o masura chiar din ianuarie 2014. Cele din ianuarie 2013 sunt: crearea unei categorii speciale de personal, care gestioneaza fondurile comunitare si care sa fie platit unitar.

Ideea este ca toata salarizarea celor care lucreaza in sistem sa fie similara si de nivelul cel mai inalt existent in momentul de fata. O alta propunere este crearea unui fond in buget sau din resurse din afara bugetului, care sa permita in permanenta alimentarea ministerelor, pentru a face platile catre beneficiari.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

O alta masura pe care am comunicat-o este trecerea la un sistem de coordonare mult mai strict, in care un minister, ca se va numi Ministerul Afecerilor Europene sau Ministerul Fondurilor Europene, sa coordoneze direct toate autoritatile de management care gestioneaza fondurile europene", a explicat Leonard Orban.

A venit timpul sa platim - Luni dam inapoi prima rata catre FMI

Ministrul Afacerilor Europene a mai spus ca delegatia FMI nu a facut reprosuri partii romane, ci s-a incercat sa se identifice problemele pe care le intampina Romania in prezent: capacitatea administrativa insuficienta, lipsa resurselor bugetare, o lipsa de experienta la nivelul beneficiarilor si probleme de implementare a proiectelor, precum si chestiuni legate de achizitiile publice.

Leonard Orban a relatat ca a avut o lunga intalnire cu reprezentantii Comisiei Europene, in ceea ce priveste programul operational pe resurse umane, iar Romania se "ambitioneaza" sa salveze acest program si s-a cazut de acord asupra unor masuri ce vor fi luate in saptamanile urmatoare.

In ceea ce priveste gradul de absorbtie a fondurilor europene, Leonard Orban a anuntat ca in prezent rata totala este de 27%, aici intrand si fondurile pentru agricultura si cele pentru politica de coeziune.

Rata de absorbtie pentru politica de coeziune este de 9,91%, in vreme ce tinta asumata de Guvern este de 20%.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1600 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor